Átfogó elemzés az SSD-k természetéről

SSD vezérlők

Indilinx Barefoot: rengeteg SSD-t építettek köré. Véletlenszerű elérésben lassabb az Intel vezérlőjénél, de szekvenciális írásban gyorsabb annál. Rendszermeghajtónak tökéletes és nagy fájlokkal való munkára is megfelelő. A TRIM-et támogatja.

Intel PC29AS21AA0: az első generációs Intel vezérlő 2010-ig a véletlenszerű elérés királya volt, azonban az új Micron vezérlő már el tudja verni. Egyetlen gyengéje, hogy MLC-vel társítva (X25-M) szekvenciális írásban lassúnak tekinthető. Ez a vezérlő még nem támogatja a TRIM-et. Újonnan már nem kapni eköré épülő SSD-ket.

Intel PC29AS21BA0: a második generációs Intel vezérlő sebesség tekintetében nem jelent előrelépést, azonban már TRIM támogatással kerül piacra (ha másként nem, utólag lehetőségünk van firmware-t frissíteni). Rendszermeghajtónak tökéletes, azonban nagy fájlokkal való munkára jobban járunk az Indilinxszel.

JMicron JMF601/JMF602/JMF602B: az első SSD-meghajtók jelentős százaléka ezekre a vezérlőkre épült, mert anno a piaci versenyzők alacsony számának köszönhetően relatív olcsó volt. Úgy általában csak JMicronként hivatkoznak rá. Ezek azok a vezérlők, amelyek az úgynevezett "akadás" jelenséget előidézik, mert kevés gyorsítótárat társítottak mellé, ezért a kis fájlok írásánál akadozhat a számítógép. Ha nem lenne ilyen baja, akkor nem lenne vele semmi gond, azonban így nem ajánlható, maximum egy nagyon jelentős leárazás keretein belül. Egyébként is már egy igencsak kifutott modell, új SSD-kben már csak elvétve találunk ilyen vezérlőt. Nem támogatja a TRIM-et.

Samsung S3C29RBB01-YK40: az Indilinxhez hasonló paraméterekkel bír, de minden téren lassabb annál. A TRIM-et firmware-frissítés után támogatja. Az indilinxes típusoknál olcsóbban megfontolandó vétel.

Toshiba TC58NC/JMicron JMF618: ez egy állítólagosan Toshiba által felügyelt, második generációs JMicron-vezérlő, ami már nem szenved azoktól az akadozással kapcsolatos gondoktól, mint a JMF602. Véletlenszerű elérésben nem észrevehetően, de még mindig lassúcska a konkurenciához képest, ugyanakkor szekvenciális sebességével nincs probléma, és olcsó SSD-ket építenek köré, ezért egyre inkább népszerű. Az eddig látott tesztek szerint a TRIM helyett/mellett egy vezérlőchip által irányított mechanizmussal is rendelkezik, ami üresjáratban "megtisztítja" az SSD-t, így írási sebessége szinte állandóan a maximum közelében mozog.

SandForce SF-1200/1500: egyike a legújabb vezérlőknek; egy belső tömörítési eljárásnak köszönhetően tovább emelték az írási sebességet (a tömörítés miatt kevesebb adatot kell felírni), így jelenleg ez az egyik leggyorsabb szekvenciális műveletekben, már a SATA 3 Gbps-os határait feszegeti, ugyanakkor egyelőre kérdéses a megbízhatósága.

Marvell 88SS9174-BJP2 alias Micron RealSSD C300: az első 6 Gbps-kompabitilis SSD-vezérlő a piacon, amire szüksége is van. Szekvenciális olvasásban jelenleg ez a leggyorsabb, 300 MB/s felett jár (~320 MB/s), írásban viszont lassabb a SandForce SF-1500-nál, 200 MB/s környékén tanyázik. Véletlenszerű elérésben a világon elsőként képes elverni az Intel vezérlőjét. A Marvell-chipje köré épülő SSD-k idehaza egyelőre hiánycikknek számítanak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés