Megbízható, gyors SSD-k közelegnek

A Western Digital nagyjából egy éve vásárolta fel az SSD meghajtók gyártásával foglalkozó SiliconSystems céget. Most pedig bemutatta a flashalapú tárolók legújabb szériáit, köztük elsőként a SiliconEdge Blue sorozatot. Ezek 2,5”-os SSD-k, amelyek 64, 128 és 256 GB kapacitású változatban lesznek elérhetők. MLC NAND flashmemóriákra épülnek, támogatják a TRIM és NCQ funkciót, MTBF értékük pedig eléri az 1,4 millió órát. A számítógéphez 3 Gbps-os SATA interfészen  keresztül kapcsolhatók. A SiliconEdge Blue tárolók olvasási sebessége a tesztek alapján a 250 MB/s-ot is elérheti, írásnál pedig 170 MB/s-os tempót mértek. A háttértárak három év garanciával kerülnek forgalomba, a 64, 128 és 256 GB-os modell ajánlott fogyasztói ára 279, 529 és 999 dollár lesz.

Western Digital SiliconEdge Blue SSD
Western Digital SiliconEdge Blue SSD

Ezek mellett egy másik SSD-családot is útjára indított a cég, a héten elkezdik szállítani a SiliconDrive N1x-eket. Ezek is 2,5 hüvelykesek, és az otthoni felhasználás helyett inkább a cégeknél vagy az iparban való használatukat ajánlja a gyártó, mert nagyon megbízhatók és jó teljesítményűek. Nagy különbség még a SiliconEdge Blue széria tagjaihoz képest, hogy az N1x-ek SLC NAND chipekkel rendelkeznek. A sebességük is ennek megfelelően változik, olvasáskor 240 MB/s érhető el velük, míg írásnál 140. Ugyanúgy 3 Gbps-os SATA aljzatuk van, támogatják a TRIM és NCQ parancsokat, és 1,4 milliós az MTBF értékük. A SiliconDrive N1x-ekre már 5 év garancia vonatkozik, az áruk azonban nem ismert.

Western Digital SiliconDrive N1x
Western Digital SiliconDrive N1x SSD

A G.Skill is kiad egy új meghajtósorozatot, amelynek tagjait SandForce vezérlővel látták el,  pontosabban a SandForce SF-1200-zal. A Phoenixek 2,5 hüvelykes tárolók MLC NAND chipekkel felszerelve. A TRIM természetesen ezúttal is támogatott, illetve a csatlakozónál sem érhet meglepetés, 3 Gbps-os SATA aljzattal látták el őket. A megjelenésük időpontjáról még nincs pontos időpont, ahogy az 50, 100 és 200 GB-os kapacitású SSD-k áráról se. A legnagyobbat a CeBIT-en is lencsevégre kapták. A leírása szerint körülbelül 200 MB/s-os olvasási és 140 MB/s-os írási tempót értek el vele.

G.Skill Phoenix SSD a CeBIT-en [+]
G.Skill Phoenix SSD a CeBIT-en [+] (forrás: TechConnect)

A G.Skillen kívül egy másik cég, a Corsair is belépett a SandForce vezérlőt alkalmazó gyártók közé. A 100 és 200 GB-os méretben érkező Force F100-as, illetve F200-as típusú SSD-k az előbbi Phoenixekhez hasonlóan az SF-1200 chipet használják. A SATA csatlakozós háttértárak 2,5” méretűek, MLC NAND chipek találhatók bennük, az MTBF értékük 1 millió óra. A cég állítása szerint ez az eddigi leggyorsabb SSD-jük, hiszen 285 MB/s-os olvasási és 275 MB/s-os írási adatátviteli sebességet ígérnek. A rendkívül gyors tempójú Force tárolókra két év garanciát vállal a Corsair, továbbá adnak hozzájuk egy 2,5-3,5”-os átalakítót is. A szállításuk a következő hetekben kezdődik meg, az árukról viszont még nem nyilatkoztak.

Corsair Force F100 és F200 SSD
Corsair Force F100 és F200 SSD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés