Lenovo ThinkPad Helix: a második generáció

Hirdetés

Megjelenés

Vízválasztóhoz érkezett az x86-os processzorok világa az Intel Core M-mel. A mindössze 4,5 wattos TDP értékkel bíró szilíciummorzsa az első olyan megoldás, ami a klasszikus Core i processzorok teljesítményszintjét hozhatja akár passzívan, ventilátor nélkül hűtve is. Végre reálissá vált a Surface Próhoz hasonló, nagyméretű és komoly teljesítményű, akár notebookokat kiváltó tabletek elkészítése úgy, ahogy egy ilyen gépet illik, mozgó alkatrész nélkül. A Lenovo is elkészítette saját megoldását, a ThinkPad Helix második generációját, melynek elődje két éve még kicsi ventilátorral és harmadik generációs Core i processzorral jelent meg.

Csinos, ThinkPad színvilágú – fekete egy kis vörössel – dobozából a korábbi méretet tartva 11,6 hüvelykes tablet bújt elő végre ehhez illő, mindössze 9,4 milliméteres vastagsággal, ami már tényleg tabletszintű paraméter, és a nagy akkut (35 Wh) meg a kijelzőméretet figyelembe véve a picivel 800 gramm alatti súly is rendben van. Alakja azt sugallja, hogy inkább egy kettő az egyben készülék leszedhető kijelzőjéről van szó, ugyanis felső sarkait lekerekítették, az alsók éle pedig az egyszerűbb dokkolhatóság érdekében egyenes. Így legalább jól azonosítható, hogy melyik a tablet alja, és melyik a teteje.

Gorilla Glass védi a 11,6 hüvelykes, 1920x1080 pixel felbontású, IPS paneles érintőképernyőt, aminek felülete értelemszerűen fényes. Körülötte elég vaskos a keret, amibe felül két megapixeles kamerát, alul Windows érintőgombot tettek. A hátlap egyik felső sarkában, vörös keretből mosolyog az öt megapixeles, segédfény nélküli kamera, alul pedig a két hangszórónyílást találjuk.

Csatlakozók terén a fedél alá rejtett, teljes méretű USB 3.0 kapu és a microSD, illetve micro SIM kártyafoglalat a legérdekesebb a meztelen micro HDMI és hangkimenet, illetve a hangerőszabályzó társaságában. A másik oldalon csak a szögletes tápcsatlakozó van, felül, a kamera közelében nyomható a bekapcsoló és a képernyő forgatását letiltó gomb. Dokkolható készülékről van szó, így az alsó peremén csatlakozósor látható – ráadásul nem is egy, hanem kettő. Erre azért van szükség, mert kétféle billentyűzetet és még egy közel függőleges dokkolóállványt is kínálnak hozzá.


Balra az Ultrabook Keyboard, jobbra az Ultrabook Pro Keyboard

Nálunk az egyszerűbb, Ultrabook Keyboard elnevezésű billentyűzettel járt a második generációs Helix, aminek vájatába csak fix szögben állítható bele a tablet. A ThinkPadekére hasonlító, de természetesen kisebb méretű gombsorok alatt touchpadet is találunk, a hátsó részen pedig USB 2.0 csatlakozó várja a beledugható eszközöket. A vele átellenes oldalra rejthető a tablethez való érintőtoll. Komolyabb darab az Ultrabook Pro Keyboard, melynek mozgó zsanérja, USB 3.0 és mini DisplayPort csatlakozója, pöcökegere, sőt beépített akkumulátora is van. A dokkolóállvány pedig három USB 3.0-vel, HDMI-vel, hang ki- és bemenettel, valamint Gigabit Ethernet porttal büszkélkedik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés