Lenovo Flex 2, a gazdaságos tornász

Megjelenés

Yoga notebookjaival – pontosabban kettő az egyben készülékeivel – hatalmas divathullámot indított el a Lenovo. A teljesen, 360 fokban körbefordítható zsanér nem az első megoldás volt a tabletté hajtogatható notebookra, de a legjobbnak bizonyult, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy több konkurens is lemásolta. A Yoga notebookoknak az ügyes zsanér mellett van egy közös, kellemetlen tulajdonsága: meglehetősen drágák. Van viszont egy olcsóbb kifordítható képernyős sorozata is a Lenovónak, a Flex, amit az árra érzékenyebb felhasználóknak készítenek.

Első pillantásra a 14 hüvelykes Lenovo Flex 2 14 egy teljesen átlagos notebooknak látszik. Még a zsanérján sem mutatja, hogy a szokásosnál rugalmasabb, legfeljebb a gépház jobb oldalára tett bekapcsológomb és a hátsó részen a két felülre ragasztott gumitalpacska adhat gyanúra okot. Nálunk a legcsinosabb színkombinációban, vörös külső burkolattal és fekete belsővel járt a Flex 2, de kapható még vadító sárga vagy fehér külsővel, teljesen feketében, valamint fekete külsővel és szürke belsővel.

Ellentétben a Yogákkal, a Flex 2 kijelzője nem fordítható teljesen, 360 fokban hátra, tehát nem lehet belőle tabletet csinálni. Meg kell elégednünk 300 fokkal, ami éppen arra elég, hogy a billentyűzetet maga alá fordítva ez a rész eltűnjön az érintőképernyő és a felhasználó közül. Így pedig sokkal kényelmesebbé válik a kijelző tapicskolása, hiszen közelebb lehet húzni, nem kell a klaviatúra és a csuklótámasz fölött átnyúlni. Amikor ebben a kifordított pózban van a notebook, az alulra néző billentyűzet automatikusan letilt, de a csuklótámasz külső peremén, illetve hátul, a vaskos zsanéron lévő gumilábaknak köszönhetően amúgy sem ér le az asztalra.

Ölbe véve viszont nincs sok értelme a billentyűzet kifordításának, mert ilyenkor már túl közel kerül hozzánk a kijelző, kényelmetlen érintéssel kezelni. A lapos tablet póz mellett elmaradt a sátor alakú felhasználás is, ami szerintünk mind közül a legfölöslegesebb volt, általában csak csúnya lábakkal lehetett elérni, hogy ilyenkor ne csúszkáljon az élére állított laptop. Ráadásul ennek kihagyásával a TN panel felhasználása is szóba jöhetett, amire sokan fújnak, de be kell látni, hogy kedvezőbb ára révén egy fontos lehetőség az alacsonyabb árszegmensben.

Mivel kifordítva a billentyűzet és kerete alulra kerül, nem tehették ide a bekapcsológombot, így a jobb oldal hátsó harmadán lakik két USB 2.0 csatlakozó és a Kensington zár felfogatójának szomszédságában. Kicsit előbbre található az SD kártyaolvasó, amibe azért tehettek volna egy védőbetétet. A másik oldalon van a notebook egyetlen USB 3.0 csatlakozója, az összevont hang ki- és bemenet, illetve egy HDMI kép- és hangkimenet. Ugyan optikai meghajtó nincs, de nagy örömünkre megmaradt a vezetékes Ethernet port, ami ráadásul gigabites. Szintén örültünk a hatalmas szellőzőnyílásnak, amit nem tuszkoltak be a zsanér mögé, így kellően hatékony lehet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés