Hirdetés

Lenovo ThinkPad Helix: a második generáció

Hirdetés

Gyakorlati tapasztalatok

Kézbe kapva, kicsit megforgatva az új Helixet nem keltett olyan prémium érzetet, mint mondjuk a Microsoft Surface Pro vagy az iPad Air vagy éppen egy csúcs Android tablet. Jól össze van rakva, ha komolyan ráfogunk, akkor sem recseg-ropog, műanyag hátlapja viszont tapintva olcsó hatású és kopog. Ugyanez igaz a dokkolóra is, burkolata olcsó műanyag, a vájatba illeszkedő támasztási mód szerintünk nem méltó egy ennyire komoly géphez. (Persze a rendes, zsanéros, pöcökegeres Pro Keyboard sokkal komolyabb.) Mindenesetre ölben elég stabilan áll, amíg nem kezdünk el izeg-mozogni, mert akkor kibillenhet egyensúlyából.

A gombok járásával viszont határozottan meg voltunk elégedve. Bár a dokk olcsó, kopogós anyagból van, elég masszív, a billentyűk lenyomásakor nem rugózott a talapzatuk. A gombok nyomásútja a lehetőségekhez képest rendben van, a nyomáspontot is éppen jónak találtuk. Ez a Lenovo megoldás szerintünk a legjobb tabletbillentyűzet, amivel eddig dolgunk volt, beleértve a Surface Pro Type Coverjét és a Logitech külső megoldásait is. Egyetlen – számunkra apró, de másnak talán komoly – hiányossága, hogy nincs háttérvilágítása. Az alatta lévő touchpad notebookos viszonylatban egy jó közepest kapna, a kiegészítő billentyűzeteken látott megoldásokat kenterbe veri. Gombjai ugyan intergáltak, de kifejezetten jól járnak.

Kifejezetten kellemes a ThinkPad Helix 11,6 hüvelykes, 1920x1080 pixeles IPS paneles kijelzője. Bár a Windows 8.1 jelenlegi formájában a klasszikus munkaasztal nézetet még elég sután kezeli nagy pixelsűrűség esetén, de ha hinni lehet az ígéreteknek, a Windows 10 már barátja lesz a magas, esetünkben 190 ppi-s pixelsűrűségnek. A 320 cd/m²-es maximális fényerő azért nem túl sok, viszont a nagyon sötét feketének köszönhetően 2000:1 kontrasztarányt mértünk rajta. Kár, hogy a Gorilla Glass miatt erősen tükrös a felülete, így világosban szinte semmit, lapos szögben nézve pedig rengeteg ujjlenyomatot láttunk rajta. Sajnos az érintőtollat nem kaptuk meg a tablet mellé, így annak képességeiről nem tudunk nyilatkozni.

Hangzás terén a tabletek mezőnyének elejére sorolható az új Helix, bár az abszolút csúcsmodellek szintjét azért nem éri el. Jó hangosan szól, de túl sok magassal és minimális basszussal. Egy-egy YouTube videó vagy játék zenei aláfestéséhez elég lesz, de filmhez, zenehallgatáshoz inkább valami más hangforrás után néznénk.


Előlapi kamerával készített fénykép

Kamerák terén a szokásos dolgot mondhatjuk, a ThinkPad Helix sem kifejezetten fényképezésre készített berendezés, bár lehet képrögzítésre használni. Az előlapi, 2 megapixeles normál fényviszonyok mellett videotelefonáláshoz bőven jó, de állóképe mosott, színei fakóak. A hátsó 5 megapixeles optimális fényviszonyok mellett elfogadható képet készített, makró képességei is rendben vannak, viszont az ideálisnál valamivel kevesebb fénynél már nagyon hosszú záridővel dolgozik, így bármennyire igyekeztünk, képei elmosódottak lettek.Hátlapi kamerával készített fényképek

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés