Hirdetés

Kína a világ ellen? Huawei és Xiaomi notebook

A Huawei és a Xiaomi a mobilpiacon már nagy névnek számít – sikerül bravúrt elérni a noteszgépeknél is?

Üzemidő, értékelés

Komoly differencia mutatkozik versenyzőink üzemidejében, ami érthető is, hiszen a Huawei egy 57 Wh-s, míg a Xiaomi egy 40 Wh-s akkumulátort épített be. Ennek is köszönhetően az előbbi kiválóan bírja, ha nem terheljük túlzottan, könnyedén megvalósítható az egy nap töltés nélkül jellegű munka.


[+]

Ezzel szemben a Xiaominál biztos, hogy nem ússzuk meg a töltő hordozását, a 40 Wh-s akkumulátor túlzottan kevés ehhez a hardverhez, amely így gyakorlatilag csak tényleg minimálisra szorított terhelés mellett tart ki egy munkanapot.

Hirdetés

Értékelés

Két nagyon különböző noteszgép szerepelt most tesztünkben, amelyek nem is annyira egymással, mint inkább a piacon nagyobb ismeretségnek örvendő vetélytársaikkal szeretnének szembeszállni. Ha erről az oldalró vizsgáljuk őket, akkor azt kell mondanunk, hogy mind a Huawei, mind a Xiaomi rendesen elvégezte a házi feladatot, a kivitel első osztályú, ezen a téren tehát már régen nincsenek lemaradásban az ismertebb márkák mögött.


[+]

Nincs ok jobbára a szégyenkezésre a többi jellemző tekintetében sem, egyik gyártó sem követett el nagy hibát a hardver összeállításakor. Ugyanakkor a kínai cégeknek tulajdonított kiváló ár/értéknek sem feltétlenül látjuk nyomát: a Xiaomi Mi Notebook Air annyi előnnyel rendelkezik például a hasonló konfigurációval érkező Asus VivoBook S14/S13-mal szemben, hogy szilárdabb gépházba került, a HP Pavilion 14-hez képest pedig valamivel erősebb a grafikus kártyája. Az árelőny tehát megvan, de nem annyira jelentős, mint gondolnánk. Ezzel együtt tetszett a jól összerakott, elegáns noteszgép, árához képest erős hardverrel, viszonylag jó kijelzővel, de örülnénk, ha jobb hűtést és erősebb akkumulátort kapott volna – ezen felül pedig a magyar billentyűzet hiányát is orvosolni kéne.


[+]

Némileg más a helyzet a sokkal szűkebb célcsoportra lövő MateBook X Próval, amely a professzionális felhasználókat célozza. Az összerakás, kivitel itt is elsőosztályú, és van teljesítmény is bőven, viszont a hűtőrendszer túl gyenge a CPU-hoz képest, az nem tudja kifutni magát, így pedig felesleges megfizetni a Core i7 árát, ha amúgy egy jobban hűtött Core i5 sebességét kapjuk. Ami viszont ellensúlyozza ezt, az egyrészt a munkára jóval kényelmesebb, 3:2-es képarány, a munkához bővítés nélkül is elegendő kapacitást kínáló 512 GB-os SSD, és mindenekelőtt az egészen kiváló képernyő, mely grafikai munkák esetén is megállja a helyét nagy felbontásával, színhűségével és kontrasztjával. Éppen ez a különleges képernyő az, ami miatt kevés versenytársa van: ha igényeljük a nagyfelbontású, 3:2-es képet, akkor ilyen hardverrel csak jóval drágábban találunk hasonló opciót. Ha viszont megelégszünk egy hagyományosabb, nagyfelbontású kijelzővel, akkor sokat csökken az árelőny.


Huawei MateBook X Pro notebook
Xiaomi Mi Notebook Air notebook

Wombath

A tesztelt notebookokat az Huawei Magyarország és Xiaomi Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés