Hirdetés

Kína a világ ellen? Huawei és Xiaomi notebook

A Huawei és a Xiaomi a mobilpiacon már nagy névnek számít – sikerül bravúrt elérni a noteszgépeknél is?

Huawei MateBook X Pro

Pár éve még a Huawei név legfeljebb ajakbiggyesztést váltott ki a mobiltelefont keresők körében, a Xiaomi márka pedig teljesen ismeretlen volt – ehhez képest ma már nemcsak számokban tartoznak a legnagyobbak közé, de minőségben is bőven felzárkóztak a hosszabb történelemmel rendelkező márkákhoz. Most pedig láthatóan mindkét cég arra készül, hogy tényezővé váljon a noteszgépek piacán is: a Huawei a MateBook X Próval, a Xiaomi pedig a Mi Notebook Airrel. Ezt a két notebookot teszteltük, hogy kiderüljön: lesznek-e álmatlan éjszakák az Apple, a Dell, a Lenovo, a HP vagy éppen az Asus központjában.


[+]

A két gép együtt, de nem egymás ellen indul, mégpedig azért, mert nem ugyanazt a kategóriát képviselik: a Huawei nemcsak díszből dobálja a Pro jelzőt: a legújabb MateBook egy grafikusoknak szánt professzionális munkagép szeretne lenni, csúcskategóriás hardverrel, 3:2 képarányú kijelzővel. Ezzel szemben a Xiaomi inkább egy felső-középkategóriás, általánosabb noteszgépet kínál alumíniumházban és kis méretben. Ami viszont közös bennük, az az, hogy papíron nagyon jó ár/érték aránnyal rendelkeznek – lássuk tehát, hogy mi igaz mindebből ténylegesen.

Külső

Az, hogy a MateBook X Próval a Huawei valami különlegeset szeretne letenni az asztalra, már az első kézbevételkor feltűnik, hiszen a megszokott 16:9-es képarány helyett egy 3:2-es kijelzőt kapunk, ami természetesen a gépház arányaira is rányomja bélyegét, így az mélyebb a megszokottnál. Az egész gép ugyanakkor a 14 hüvelykes kijelző dacára is meglehetősen kompakt, amiben nagy szerepe van az igencsak vékony keretnek – így lesz a teljes notebook 304 x 217 x 14,6 mm-es.


[+]

A kiváló minőségű, stabil, alumíniumból készült házzal a teljes gép tömege 1,33 kg, ami ebben a kategóriában egyáltalán nem kevés, de azért a napi hordozhatóságot nem befolyásolja negatívan. Bár legközelebbi konkurense, a Microsoft Surface Book 2 13,5 nehezebb nála, hiszen 1,5 kg körüli tömeggel rendelkezik, ha nem ragaszkodunk ehhez képarányhoz, bőven találni 1 kg-os ultrabookokat is a piacon, akár hasonlóan bőséges kapacitású (57 Wh) akkumulátorral is.


[+]

A ház alján nincsenek külön nyílások, a belsőhöz csak a teljes fedőlemez eltávolítása után férünk hozzá – teljesen feleslegesen, mert házilag nem igazán lehet bővíteni a gépet. A csatlakozóknál az ilyen gépeknél megszokott szűk kínálatot kapjuk: egy, töltésre is használható USB 3.1 Gen1 Type-C port, egy TB3-as Type-C port, illetve egy USB 3.1 Gen1 sebességű Type-A konnektor került rá.


[+]

Ezen kívül van még kombinált hangcsatlakozó, a MateBook X Pro dobozában pedig lapul egy dokkolóegység, mellyel külön költség nélkül tudjuk pótolni például a hiányzó HDMI-t és a D-Subot – azonban vezetékes Ethernetet így sem kapunk.

Billentyűzet

Ami a billentyűzetet illeti, viszonylag nagyméretű, de rövid úton járó gombok kerültek a notebookra, természetesen háttérvilágítással. A „magas” kijelző adta lehetőségekből azonban inkább a tapipad részesül, amely szokatlanul nagy méretű, az alsó sarkokba integrált gombokkal. Többujjas gesztusokat is támogat, és általánosságban is jó érzékenységű, precíz darab.


[+]

A billentyűzetet alaposabban szemügyre véve feltűnhet a furcsa jelzéssel ellátott plusz gomb is az F6 és az F7 között – ez a MateBook X-ből is ismerős módon a webkamerát rejti. Az ötlet annyiban jó, hogy egy gombnyomással elűzhetjük a webkamera illetéktelen használatával kapcsolatos aggodalmainkat, annyiban viszont rossz, hogy az alulról felfelé néző kamera előnytelen oldalunkat mutatja majd a beszélgetőpartnerek felé.


[+]

A billentyűzet jobb oldala felett látható fémes kör az ujjlenyomat-olvasóval kombinált bekapcsológomb, amely nemcsak dizájnjában emlékeztet a mobiltelefonokon használtakra, hanem sebességével és precizitásával is.


[+]

Végül, de nem utolsósorban felhívnánk a figyelmet a billentyűzet két oldalán látható rácsozatra, amelyek mögött hangszórók lapulnak. Figyelembe véve, hogy két hangsugárzó a gép aljára is került, a MateBook X Pro négysugárzós hangrendszert kapott.

Hirdetés

Xiaomi Mi Notebook Air

A Huaweiéhez képest sokkal átlagosabb külsőt kapott a Xiaomi noteszgépe – annyira, hogy biztos sokan érzik majd úgy, hogy nemcsak a név kitalálásakor inspirálódtak a kínaiak az Apple termékvonalából. Persze notebookok terén már nehéz radikálisan újat mutatni; a lényeg itt is az, hogy egy alumíniumházba szerelt, nagyon jó minőségű egységet kapunk, masszív, nem nyeklő-nyakló burkolattal, merev billentyűzettel.


[+]

Tekintettel arra, hogy a Mi Notebook Air esetében a kijelző keretéből kevesebbet faragtak, mint a Huaweinél, a két noteszgép között kisebb a méretbeli eltérés, mint várnánk. Ez látható az alábbi képen, ahol a 3:2 és 16:9-es képarány közötti különbség ellenére is csak kicsit „négyzetesebb” az előbbi.


[+]

A Mi Notebook Air egész pontosan 310 x 211 x 15 mm-es, tömege pedig 1,30 kg – tulajdonképpen nincs akkora eltérés a két noteszgép között, hogy azt a napi használat során nagyon érezni lehetne, talán egy kicsit a Xiaomi mellett szól, hogy szokatlan méretaránya miatt a Matebook nem minden notebooktáskához passzol. A gépházon rendelkezésre álló extra millimétereket ugyanakkor ez a gyártó nem használta ki a billentyűzetnél, amelynek két oldalán viszonylag vastag keret várakozik.


[+]

Ha hátára fordítjuk a gépet, akkor a kategóriában megszokott látvány fogad: egy darab fémfedél, szellőzés, illetve hangszórók számára kialakított nyílásokkal, Torx csavarokkal. Apró trükk, hogy a hátsó, középső lábacska alatt is lapul egy csavar, a hátlapot csak ennek kioldása után lehet eltávolítani. Ekkor hozzáférünk az NVMe meghajtóhoz, a dupla ventilátort használó hűtéshez és egy bővítőcsatlakozóhoz is, amely M.2 B és B+M kártyákat tud fogadni.


[+]

Ha megnézzük az oldalra keskenyedő, így valóságos méreténél vékonyabbnak tűnő házat, látszik, hogy a csatlakozókkal szűkmarkúan bántak a Xiaominál: három USB portot kapunk, melyek közül kettő Type-A és USB 3.1 Gen1 sebességet kínál, illetve egy Type-C kivezetés is van, amely töltőport és USB 3.1 Gen2 csatlakozó is egyben. Extraként kapunk HDMI-t, nyilván van kombinált hangcsatlakozó, és kész – kártyaolvasóval itt sem örvendeztetnek meg.

Billentyűzet

A minőségre a Xiaomi esetében sem fogunk panaszkodni, hiszen a klaviatúra, jobban mondva az alatta található gépház megfelelően merev, csak minimálisan hajlik be gépelés közben. A kiosztás amerikai, itt nincs magyar opció, a gombok viszont kaptak (egyfokozatú) háttérvilágítást, így sötétben is jól lehet használni őket.


[+]

Apró hátrány még a felső sor keskeny kivitele – ezért cserébe viszont a tapipadból nem vágtak le, a jobb felső sarkába még ujjlenyomat-olvasó is került, amely gyors és megbízható.

Specifikációk, teljesítmény

Két, árban és hardverben is nagyon eltérő gépről van szó: a Matebook X Pro a csúcskategóriás munkagépek ellen indul harcba, míg a Mi Notebook Air a klasszikus ultrabook kategóriában versenyez. Mindkettőben nyolcadik generációs, négymagos Intel processzort találunk, a Huawei a Core i7-8550U, a Xiaomi a Core i5-8250U mellett tette le a voksát. Mindkét esetben a négy mag mellé megkapjuk a Hyper-Threadinget is, tehát nyolcszálas feldolgozásra számíthatunk, a TDP egyaránt 15 watt, a legfontosabb eltérés tehát az órajel és a gyorsítótár, amelyből a Core i7 8 MB SmartCache-sel büszkélkedhet a Core i5 6 MB-jával szemben.

Minimális eltérés van egyébként az integrált Intel HD Graphics 620 képességeiben is, de ez kevésbé lesz érdekes, tudniillik mindkét gyártó az NVIDIA GeForce MX150-re bízta a nagyobb teljesítményt igénylő grafikai feladatokat. E mellé 2 GB dedikált memória társul – a rendszer saját memóriája viszont a Huaweinél 16, a Xiaominál 8 GB.

Főbb paraméterek
Huawei Matebook X Pro Xiaomi Mi Notebook Air
Processzor Intel Core i7-8550U (4C/8T, 1,8-4,0 GHz) Intel Core i5-8250U (4C/8T, 1,6-3,4 GHz)
Memória 2 x 8 GB SK Hynix LPDDR3-2133 1 x 8 GB Samsung DDR4-2400
Kijelző 13,9"-es, 3000x2000 pixeles JDI IPS panel,
érintésérzékeny, 3:2 képarány
13,3"-es, 1920x1080 pixeles BOE IPS panel,
16:9 képarány
Grafika - Intel HD Graphics 620
- NVIDIA GeForce MX150 2 GB GDDR5
Adattároló 512 GB-os Toshiba PCIe 3.0 x4 SSD 256 GB-os Samsung PCIe 3.0 x4 SSD
Optikai meghajtó -
Kommunikáció - Intel AC-8275 802.11b/g/n/ac Wi-Fi
- Bluetooth
- Intel AC-8265 802.11b/g/n/ac Wi-Fi
- Bluetooth
Interfészek - 1 db USB 3.1 Gen1 Type-C (töltésre is)
- 1 db USB 3.1 Gen1 Type-A (töltéssel)
- 1 db TB3 (Type-C)
- összevont audio ki- és bemenet
- 1 db USB 3.1 Gen2 Type-C (töltésre is)
- 2 db USB 3.1 Gen1 Type-A (töltéssel)
- HDMI
- összevont audio ki- és bemenet
Extrák Ujjlenyomat-olvasó a Power gombban, billentyűzetbe rejtett webkamera, háttérvilágítás a gomboknak Ujjlenyomat-olvasó a tapipadban, háttérvilágítás a gomboknak
Akkumulátor 57 Wh 40 Wh
Méret 304 x 217 x 14,6 mm 310 x 211 x 14,9 mm
Tömeg 1,33 kg 1,30 kg
Fogyasztói ár 629 999 forint 299 900 forint
Garancia 2 év
Gyártó honlapja https://consumer.huawei.com/hu/ https://xiaomi.hu
Termék honlapja Huawei Matebook X Pro Xiaomi Mi Notebook Air

Mindkét gépben PCIe 3.0 x4-es SSD dolgozik, így az adattároló gyors, csak éppen a Huaweinél kétszer akkora kapacitást kapunk a pénzünkért – de a lényeg, hogy adatainkra sem itt, sem ott nem kell várni. Szekvenciális olvasásnál 3 GB/sec-ra számíthatunk, írásban a Mi Notebook, 4K-s elérésben viszont a Matebook a gyorsabb, ami például azt is jelenti, hogy több program párhuzamos használatakor az utóbbiba szerelt SSD picit jobban ki tudja szolgálni az igényeket.

Balra a MateBook, jobbra a Mi Notebook háttértárjának tudása látható Balra a MateBook, jobbra a Mi Notebook háttértárjának tudása látható
Balra a MateBook, jobbra a Mi Notebook háttértárjának tudása látható [+]

Ha megnézzük a teljesítményt, feltűnhet, amit egyébként biztos sokan sejtenek: a Core i7-8550U és Core i5-8250U között sok esetben alig van különbség: négy mag és nyolc szál áll rendelkezésre mindkettőnél, az órajeleknél előforduló eltéréseket pedig többszálas feldolgozás esetén eltünteti a Huawei-nél sokkal jelentősebben megfigyelhető throttling. A végeredmény tehát az, hogy a Core i7 előnye csak nagyon kevés helyen mutatkozik meg, sőt hosszabb terhelésnél még az is előfordulhat, hogy a CPU sebességére hagyatkozó tesztekben a Xiaomi előbb végez, mint versenytársa!


[+]

Áttérve a GPU-s tesztekre, ismét láthatjuk, hogy a gyorsabb CPU nem mindig előny: ahogy haladunk a GPU limitálta tesztek felé, úgy csökken a Huawei throttling okozta hátránya. Ha megnézzük a 3DMark teszt közben rögzített naplóját, szépen ki is rajzolódik, hogy processzorának órajele hiába tud nagyobbra nőni, sokkal nagyobb ingadozást mutat, mint ami a Xiaomi Core i5-8250U-jánál látható (különösen a CPU-teszt résznél).

MateBook X Pro CPU órajelének alakulása 3DMark Time Spy tesztje alatt
MateBook X Pro CPU órajelének alakulása 3DMark Time Spy tesztje alatt [+]

Mi Notebook Air CPU órajelének alakulása 3DMark Time Spy tesztje alatt
Mi Notebook Air CPU órajelének alakulása 3DMark Time Spy tesztje alatt [+]

Bár a GeForce MX150 lényegesen erősebb, mint az Intel HD Graphics 620, azért gamer notebookként egyik versenyzőt sem lehetne eladni – közepes minőségi beállítások és alacsonyabb felbontás mellett azonban a modernebb játékokat is élvezhetjük.


[+]

A Strange Brigade tesztben elért eredményeken megismétlődni látszik a 3DMark alatt már látott, a Huawei Core i7-esének throttlingjára visszavezethető jelenség. Ez alapján a Mi Notebook Air alkalmasabbnak tűnhet a játékra, az egyetlen gond a 256 GB-os háttértár lesz, amelyre a sokszor 40-60 GB-os programokból bizony nem sok fér majd el.

Kijelző, tapasztalatok

A Huawei nem is titkoltan a professzionális felhasználókat célozza a Matebook X Próval, ennek is köszönhető a 3:2-es képarány, a 3000x2000 pixeles felbontás, és ami még ennél is fontosabb, a valóban kiváló minőségű kijelző. Bár mindkét gépnél széles betekintési szöggel rendelkező panelt kapunk (a Xiaomi a BOE gyártotta 13,3”-es NV133FHM-N52-re épít, a Huawei a 13,9”-es JDI LPM139M422A-at választotta), a jellemzők között ég és föld a különbség.

Kijelzők adatai
Huawei Matebook X Pro Xiaomi Mi Notebook Air
Panel gyártója Japan Display Inc. BOE-Hydis Technology Co
Panel típusa LPM139M422A NV133FHM-N52
Panel mérete, képaránya 13,9", 3:2 13,3", 16:9
Panel felbontása 3000x2000 1920x1080
Technológia LTPS IPS IPS
Maximális fénysűrűség 498 cd/m² 269 cd/m²
Minimális fénysűrűség 0,300 cd/m² 0,268 cd/m²
Kontrasztarány 1655:1 1022:1
CCT 6285 K 8229 K
sRGB színtér lefedettsége 99,4% 78,3%
DCI-P3 színtér lefedettsége 73,6% 64,4%

Mint látható, a Xiaominál tulajdonképpen egy hétköznapi IPS panellel van dolgunk, míg a Huawei egy nagy fényerejű, átlagosnál kontrasztosabb, és ami még fontosabb, nagyobb színteret és tényleg kiváló színhűséget nyújtó panelt használ (amely mellékesen érintésérzékeny is).

Jobbra a MateBook, balra a Mi Notebook színeinek pontossága (sRGB színtérben) Jobbra a MateBook, balra a Mi Notebook színeinek pontossága (sRGB színtérben)
Jobbra a MateBook, balra a Mi Notebook színeinek pontossága (sRGB színtérben) [+]

Jó hírünk, hogy a háttérvilágítás egyenletessége mindkét gépnél jó, PWM-nek pedig nyomát sem találtuk.

Használat közben, hűtés

Meglepő, de mind a Huawei Matebook X Pro, mind a Xiaomi Mi Notebook kifejezetten halk hűtést kapott – a Matebook egy kevéssel talán még jobban teljesít ezen a téren. Alacsony terhelésnél egyébként mindkettő némán teszi a dolgát, és közepes terhelésen is nagyon kell fülelnünk, ha hallani akarjuk a ventilátorokat. Alacsony és közepes terhelésen a hardver hidegen tartása nem okoz gondot a hűtőrendszereknek, a sok alumínium pedig segíti a hő elosztását is, így a burkolatok csak enyhén langyosak lesznek – mi a Matebook X Pro esetében 24 °C-ot mértünk 20 Celsius-fokos szobában, míg a Mi Notebook Air 25 °C-ra melegedett fel.

Ha bekapcsoljuk a maximális terhelést, felpörögnek a dolgok, de – mint a teljesítménnyel foglalkozó oldalon már jeleztük – a throttling is felüti csúf fejét. Mindkét gépben egyébként nagyjából 80 °C-ig melegszik a CPU, de ez a Huaweinél 1600 MHz körüli, míg a Mi Notebooknál 2000-2100 MHz körüli órajel elérését jelenti hosszabb távon a GPU nélkül – ha azt is terheljük, még tovább csökken a frekvencia.

Komolyabb gond, hogy a burkolat hőmérséklete mindkét gépnél elérte a 48 °C-ot, ami már egészségtelenül magas, egyik notebookot sem javasoljuk például ölben használni, de még a billentyűzet alatt is 40 °C feletti értékeket mértünk. A csuklótámasz is erősen melegedett a versenyzőknél, de itt legalább még a komfortzónában maradtunk, hiszen 30-32 °C még kényelmesen elviselhető.

Üzemidő, értékelés

Komoly differencia mutatkozik versenyzőink üzemidejében, ami érthető is, hiszen a Huawei egy 57 Wh-s, míg a Xiaomi egy 40 Wh-s akkumulátort épített be. Ennek is köszönhetően az előbbi kiválóan bírja, ha nem terheljük túlzottan, könnyedén megvalósítható az egy nap töltés nélkül jellegű munka.


[+]

Ezzel szemben a Xiaominál biztos, hogy nem ússzuk meg a töltő hordozását, a 40 Wh-s akkumulátor túlzottan kevés ehhez a hardverhez, amely így gyakorlatilag csak tényleg minimálisra szorított terhelés mellett tart ki egy munkanapot.

Értékelés

Két nagyon különböző noteszgép szerepelt most tesztünkben, amelyek nem is annyira egymással, mint inkább a piacon nagyobb ismeretségnek örvendő vetélytársaikkal szeretnének szembeszállni. Ha erről az oldalró vizsgáljuk őket, akkor azt kell mondanunk, hogy mind a Huawei, mind a Xiaomi rendesen elvégezte a házi feladatot, a kivitel első osztályú, ezen a téren tehát már régen nincsenek lemaradásban az ismertebb márkák mögött.


[+]

Nincs ok jobbára a szégyenkezésre a többi jellemző tekintetében sem, egyik gyártó sem követett el nagy hibát a hardver összeállításakor. Ugyanakkor a kínai cégeknek tulajdonított kiváló ár/értéknek sem feltétlenül látjuk nyomát: a Xiaomi Mi Notebook Air annyi előnnyel rendelkezik például a hasonló konfigurációval érkező Asus VivoBook S14/S13-mal szemben, hogy szilárdabb gépházba került, a HP Pavilion 14-hez képest pedig valamivel erősebb a grafikus kártyája. Az árelőny tehát megvan, de nem annyira jelentős, mint gondolnánk. Ezzel együtt tetszett a jól összerakott, elegáns noteszgép, árához képest erős hardverrel, viszonylag jó kijelzővel, de örülnénk, ha jobb hűtést és erősebb akkumulátort kapott volna – ezen felül pedig a magyar billentyűzet hiányát is orvosolni kéne.


[+]

Némileg más a helyzet a sokkal szűkebb célcsoportra lövő MateBook X Próval, amely a professzionális felhasználókat célozza. Az összerakás, kivitel itt is elsőosztályú, és van teljesítmény is bőven, viszont a hűtőrendszer túl gyenge a CPU-hoz képest, az nem tudja kifutni magát, így pedig felesleges megfizetni a Core i7 árát, ha amúgy egy jobban hűtött Core i5 sebességét kapjuk. Ami viszont ellensúlyozza ezt, az egyrészt a munkára jóval kényelmesebb, 3:2-es képarány, a munkához bővítés nélkül is elegendő kapacitást kínáló 512 GB-os SSD, és mindenekelőtt az egészen kiváló képernyő, mely grafikai munkák esetén is megállja a helyét nagy felbontásával, színhűségével és kontrasztjával. Éppen ez a különleges képernyő az, ami miatt kevés versenytársa van: ha igényeljük a nagyfelbontású, 3:2-es képet, akkor ilyen hardverrel csak jóval drágábban találunk hasonló opciót. Ha viszont megelégszünk egy hagyományosabb, nagyfelbontású kijelzővel, akkor sokat csökken az árelőny.


Huawei MateBook X Pro notebook
Xiaomi Mi Notebook Air notebook

Wombath

A tesztelt notebookokat az Huawei Magyarország és Xiaomi Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés