Maximumra csavarja a szerverpiaci terveit a Huawei

A Hi1620-os lapka az ARM Ares magját veti be, ami az első igazán erős fejlesztés az érintett szegmensen belülre.

Az ARM régóta üldözi a szerverpiacot, egyelőre kisebb sikerekkel, de a vállalat nem adja fel, legalábbis erről árulkodott az egy hónapja bemutatott tervük is. A Neoverse termékcsalád egyik legfontosabb projektje az Ares kódnevű fejlesztés, amely már az ARM nézőpontjából is egy olyan megoldás, amit bátran el lehet indítani az x86/AMD64-es versenytársak ellen. Ezt az alapot veti be a Huawei készülő, HiSilicon Hi1620-as processzora, amely nem az első szerverpiaci megoldása a vállalatnak, de a korábbi, szintén TaiShan családba tartozó opciók leginkább csak arra voltak jók, hogy megvessék a lábukat a piacon, nagyobb részesedést azonban nem lehetett tőlük várni.

Hirdetés

A Hi1620-as CPU már a specifikációi alapján is tekintélyt parancsoló. Konfigurációtól függően minimum 24, maximum 64 darab ARMv8.2-es Ares processzormag lehet benne, magonként 64-64 kB-os L1 utasítás- és adatgyorsítótárral, illetve 512 kB-os L2 gyorsítótárral. Az L3 cache megosztott, minimum 24, maximum 64 MB kapacitású, alapvetően tehát magonként 1 MB-tal lehet számolni. A DDR4 szabványú memóriavezérlő nyolccsatornás lesz, és a 3200 MHz-es effektív órajelű modulokat is kezeli, míg a PCI Express 4.0-s vezérlő 40 sávot biztosít, amit kiegészít a 2 darab 100 gigabites Ethernet vezérlő.


(forrás: AnandTech) [+]

A Hi1620 többutas kiépítésben is bevethető, maximum négy processzor köthető össze, az erre szolgáló memóriakoherens interfész pedig portonként 240 Gbps-os sebességet kínál. További fontos képesség a CCIX támogatása, illetve 4 darab USB 3.0-s, 16 darab SAS 3.0-s, valamint 2 darab SATA 3.0-s interfészre is lehet számítani.

A 60 x 75 mm-es BGA tokozást használó lapkát a TSMC fogja gyártani, méghozzá az egyik 7 nm-es node-on, de az nem lett meghatározva, hogy melyiken. A Huawei 100 és 200 watt közötti TDP-keretet határozott meg a Hi1620-ra, ami nyilván egy modelltől függő érték, illetve az órajel is befolyásolhatja, utóbbi szempontból a magok 2,4 és 3 GHz között működhetnek. A tényleges elérhetőség valamikor jövőre esedékes, de ennél pontosabb adat még nincs.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés