Hirdetés

Okosotthon Xiaomi-módra

Kipróbáltuk a kínai gyártó Smart Sensor Set Mi nevű, kedvező árú, otthonvezérlő kezdőcsomagját.

Xiaomi okosotthon

Arról saját szemünkkel is meggyőződhettünk a közelmúlt óriási tech kiállításain, a CES-en, az IFA-n vagy a Computexen, hogy a piaci szereplők jó része biztosra veszi, hogy az okosotthonrendszerek piaca hatalmas növekedés előtt áll, ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy rengeteg kisebb-nagyobb cég mozgolódik ezen a színtéren hardverekkel és/vagy technológiákkal, szolgáltatásokkal. Jelen van a szegmensben az Apple, a Google, a Samsung, az LG, a Panasonic és természetesen nem hiányozhatnak a feltörekvő, és egy csomó területen szép lassan meghatározóvá váló kínai konszernek sem, mint például a Huawei, a TCL vagy épp a Xiaomi.

Xiaomi Smart Sensor Set Mi
Xiaomi Smart Sensor Set Mi [+]

Utóbbi vállalat Smart Sensor Set Mi okosotthon kezdőszettjét próbálhattuk ki, amely több komponenst is tartalmaz. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyire stabilan képesek ezek együttműködni, mennyire jó, felhasználóbarát a használatukhoz szükséges alkalmazás, illetve hogy egyáltalán mire is használható ez a rendszer.

Hirdetés

Így működik

A kezdőcsomag egy-egy központi egységet és univerzális kapcsolót, valamint két-két mozgásérzékelőt és nyitásérzékelőt tartalmaz. Emellett opcionálisan még további Xiaomi okosotthoneszközök is megvásárolhatóak hozzá, például biztonsági kamera, akciókamera, robotporszívó, okos fényforrások, hőmérséklet, füst- és páratartalom-mérő berendezések. A rendszerbe leginkább Xiaomi márkájú termékek integrálhatóak, de akad egy-két kivétel, például olyan Philips okosizzó is, ami beilleszthető a struktúrába.


[+]

Az eszközök mindegyike vezeték nélküli úton (ZigBee szabvány) csatlakozik a központi egységhez, amely tulajdonképpen a rendszer központi agya. Ez tárolja a beérkezett információkat (azaz a szenzorok által mért adatokat), végzi a naplózást, és Wi-Fin keresztül (2,4 GHz) juttatja el a felhasználók mobiljain található alkalmazásra a kért információkat, illetve riasztja őket, ha valamilyen "akció" van. Továbbá a központi egység segítségével kapcsolódnak össze a rendszer egyes elemei, ez hangolja össze működésüket, amennyiben a felhasználó úgy állítja be a rendszert.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés