Hirdetés

Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig

Utánajártunk, hogy az elmúlt 7 évben miként változtak, mennyit gyorsultak az Intel egyes mikroarchitektúrái.

Hirdetés

Skylake (14 nm)

A Core-generációk legújabb tagja az idén megjelent Skylake. Végigtekintve rajta egyszerre láthatunk teljesítménynövelő fejlesztést és néhány fogyasztáscsökkentő visszalépést is. Mivel az egészen alacsony fogyasztású mobillapkáktól a nagy teljesítményre kihegyezett szerverprocesszorokig igen széles skálát kell lefednie a Skylake-nek, így az utóbbi "egy lépéssel vissza" megoldások azt a célt szolgálják, hogy a korábbi teljesítmény kisebb étvággyal legyen elérhető.


[+]

  • Az out-of-order végrehajtás pufferei – szokás szerint – nőnek, ez a gyarapodás érinti a ROB-ot, az ütemezőt, az integer regiszter file-t és a tárolási sort is.
  • A tárak növekedésével együtt a köztük haladó adatutak is kiszélesednek, így a front-end immár órajelenként a 6 µop-ot tud a végrehajtó egységekhez juttatni a korábbi órajelenkénti 4-gyel szemben.
  • Visszalépésnek tekinthető viszont, hogy bár a Haswellhez képest a Broadwellben 5-ről 3-ra csökkent a lebegőpontos szorzás időigénye, a Skylake-ben az érték emelkedik, 4 órajelre.
  • Ugyancsak meglepő, hogy a 256 kB méretű L2 cache asszociativitása 8-ról 4-re csökkent. Mivel mérete azonos maradt, ez a csökkenés a korábbi generációkhoz képest kisebb találati arányt jelent. Mindezt ellensúlyozandó a Skylake kétszeresére növeli az L2 tévesztések kezelésének sávszélességét.
  • Lökést adhat viszont a Hyper-Threading által lehetővé tett kétszálas feldolgozásnak az, hogy míg az elődök órajelenként, magonként legfeljebb 4 µop eredményét tudták véglegesíteni (a spekulatív végrehajtásuk utáni programsorrendben történő ellenőrzésük és eredményük érvényesítése), a Skylake programszálanként képes 4 µop kezelésére.
  • Az energiafelhasználás alacsonyan tartását elősegítendő a még nem túl elterjedt AVX2 utasításkészletért felelős végrehajtó hardver teljes egésze lekapcsolható, amennyiben arra épp nincs szükség.


A négymagos Skylake lapka felépítése [+]

Új utasításkészletek

  • A Software Guard Extension (SGX) készlet használatával az adott program saját sandboxot hozhat létre, amelyből egyrészt nem tud kilépni, másrészt a rendszeren futó többi program sem képes hozzáférni.
  • A Memory Protection Extensions (MPX) az adott program saját memóriájának használata során – legyen szó veremről vagy dinamikusan foglalt memóriáról – ellenőriztetheti, hogy a cím ténylegesen érvényes címterületen van-e, megelőzendő a puffertúlcsordulásos biztonsági hibákat

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés