Hirdetés

Végzetesen meghajolhatnak az Intel Skylake processzorok egyes hűtők alatt

Az ismert német hardveroldal, a PCGamesHardware.de (röviden PCGH) beszámolója szerint egyes CPU-hűtők nyomása alatt az Intel Skylake processzorok szállítás során vagy valamilyen más, külső erőbehatás következtében könnyedén megsérülhetnek, és emiatt áttételesen az alaplapon lévő foglalat, pontosabban az abban lévő lábak is sérülést szenvedhetnek. Természetesen a lap munkatársai az okokat is megpróbálták kideríteni, ráadásul a nevesebb gyártók többségét is kikérdezték az ügy kapcsán.


(forrás: PCGH) [+]

Az alapproblémát az okozza, hogy a hatodik generációs Intel Core i, azaz ismertebb kódnevén Skylake processzor struktúráját az Intel megváltoztatta. Noha formára megegyezik a korábbi generációkkal, az áramköri lap, azaz a hordozóréteg (amin a csatlakozási pontok is helyet kapnak) vékonyabb lett, ebből fakadóan kisebb lett a mechanikai stabilitás, és vélhetően megváltozhatott a processzorhűtők lefogatásra vonatkozó maximális nyomásérték és tolerancia is. Ennek nem mindegyik korábban, eredetileg akár LGA 1150/1155/1156 foglalathoz készített processzorhűtő felel meg annak ellenére, hogy a lefogatási mechanizmus az új generáció érkezésével sem változott.


(forrás: Modders Inc.) [+]

Van baj, de...

Mint említettük, a PCGH megkérdezett néhány gyártót és úgy tűnik vannak köztük olyanok, akik valóban érintettek, tudnak a problémáról, sőt már megoldást is kínálnak. Az egyik ezek közül a Scythe, akik válaszukban jelezték, hogy lefogatórendszerük formálisan kompatibilis a Skylake processzorokkal, de új lefogató csavarokat küldenek a vásárlóknak, amelyek kisebb nyomást fejtenek ki a központi egységre, hogy elkerüljék a problémát. A vállalat közzétette azt is, hogy ez csak a HPMS lefogatós egységekre érvényes, mint az Ashura, Fuma, Grand Kama Cross 3, Mugen 4, Max, Mugen Ninja 4. A bepattintós, úgynevezett push-pin rendszerű hűtőik nem igényelnek beavatkozást.

Az EKWB közleménye a bizonyíték arra, hogy nem csak a levegős hűtők, hanem a vízhűtő blokkok is problémásak lehetnek. Az EK-Supermacy szériás termékek (például MX, EVO) nem érintettek, ugyanis a PreciseMount rendszer megakadályozza a csavarok túlhúzását, de a régebbi, fizikailag kompatibilis, ForceType típusú lefogatóval rendelkező hűtők, mint a Supreme LTX, odafigyelést igényelnek a felszerelés során, de a gyártó inkább nem javasolja a használatukat.


(forrás: PCGH) [+]

Nincs probléma, de...

A megkeresésre válaszolt az Arctic, a Noctua, a Thermalright és a Thermaltake is. Mindannyian jelezték, hogy az esetükben a probléma nem áll fent (vagy a lefogató kialakítása miatt, vagy azért, mert jóval az Intel specifikációja alá lőtték be a határokat), és eddig sem kaptak hasonló visszajelzést. Ugyanakkor mindegyik gyártó felhívta rá a figyelmet, hogy az Intel vonatkozói előírása ellenére javasolt szállítás közben (főleg ha az nem "házilag", maximális odafigyelés mellett, hanem szállítócégen keresztül történik) a hűtők leszerelése, pláne, ha azok nehezebb darabok, ezzel ugyanis biztosan megelőzhetően az ilyen és ehhez hasonló balesetek.

Az Intel és a többi gyártó eddig nem válaszolt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés