Imperium konfigurációk tesztje

Imperium i5 HD PC és Phenom II HD PC

Kétféle utat választhat, aki új asztali számítógépet szeretne. Vagy kiválogatja és összeszereli saját magának – ahogyan ezt olvasóink többsége teszi – vagy keres egy hozzáértőt, aki ezt megteszi helyette. Nem biztos, hogy ilyen feladatra a szakinak látszó szomszéd srác vagy haver, és különösen nem egy hipermarket a legjobb választás. Megnéztük, hogyan végzi el ezt a feladatot a Computer Imperium, egy esztergomi számítógép-kiskereskedés, akiknek ez a fő profilja. Honlapjukon részletes információt olvashatunk többféle összeállításról, ezekről igényes papír szóróanyag is készül. Szóval az első benyomás pozitív, nem egy fénymásolt, összedobált listát kapunk. A kínált konfigurációk az alapvetőtől a csúcs igényekig lefednek mindent, ráadásul kérésre módosíthatóak. Mi a kínálat felső részéből tallóztunk.

Mielőtt nekiállnánk a trió kielemzésének, szólnunk kell a kiegészítő szolgáltatásokról. A törvény legalább kétéves garancia vállalását írja elő, de az Imperiumnál hármat kapunk. Rendszerint a nagykereskedések is ennyit (vagy többet) vállalnak a márkásabb alkatrészekre. Manapság, az internet korában senki nem szeret boltba mászkálni, szívesebben intézzük vásárlásainkat online. Erre is van mód. Némi felárért egy munkanapon belül az ország bármely részére futárral kiszállítják gépeiket. További extra, hogy kérésre minden konfigurációt tuningolnak a vásárlónak. Az órajelek és feszültségek emelését alapos teszt követi, csak teljesen stabil beállítást kaphatnak az ügyfelek. Fontos tudni azt is, hogy az összeállítások minden esetben igény szerint módosíthatóak.

Tesztlaborunkra abban a bedobozolt, befóliázott és leragasztott formában kerültek a gépek, ahogyan a vásárlók a boltban vagy a futártól átvehetik őket. A csomag szépen, korrekten egyben volt, minden bizonnyal a furgonban zötykölődést is jól bírja. A gépház dobozára odatették az alaplapét és a grafikus kártyáét is, melyekben megtalálható az összes, alkatrészekhez járó tartozék.

Elsőként az Imperium Core i5 HD PC és Imperium Phenom II HD PC kicsomagolásának láttunk neki. Mindkettőt a kellemesen korrekt Cooler Master Elite 335 házba szerelték, szóval kívülről csak a processzorra utaló matrica – amit gondosan az előlapra ragasztottak – különbözteti meg őket. A házat már teszteltük, ezért most nem pazarlunk rá túl sok szót. Korrekt darab jó szellőzéssel, kedvező áron.

Sokkal érdekesebb, amit és ahogyan a Computer Imperiumnál beleraktak. Úgy tűnik, olvassák, sőt okulnak tesztjeinkből, vagy egyszerűen csak ugyanazokra a következtetésekre jutottak, mint mi. Felülre mindkét gépbe 400 wattos Corsair CX400 tápot szereltek, ami nem fölöslegesen erős, halk, kategóriája egyik legjobbja. Közös még a gépekben a Sapphire Radeon HD 5770, ami épkézláb GeForce alternatíva nélkül kissé ugyan drágább, mint szeretnénk, de ma az egyik legjobb ár/teljesítmény mutatóval rendelkező videokártya. Ráadásul Vapor-X hűtése kellemesen méretes, hátulján pedig a két DVI mellett HDMI és DisplayPort kimenet is van.


Imperium Core i5 HD PC és Imperium Phenom II HD PC

Közös a két konfig adattároló része is. Mindkettőbe 1,5 TB-os Western Digital Caviar Green merevlemezt tettek. Az alapgépekben 1 TB-os van, a további 0,5 TB felára nem túl magas, 7000 forint. A nagyobb modellnek már 32 helyett 64 MB gyorsítótára van, 500 GB-os tányérokból pedig kettő helyett hármat kapott. Mi talán inkább Samsungot használtunk volna, de a különbségek nem nagyok, és amúgy is, mindenki másra esküszik. Manapság a legtöbben már nem sokat használják, de azért optikai meghajtót is illik tenni egy asztali gépbe. Ebből a Sony és NEC közös vállalatában készülő 7241S, LightScribe technológiás modell került a gépekbe. A floppy meghajtó beépítése már nem szokás, azért a helyén szívesen láttunk volna egy kártyaolvasót.

A korrekt szerelés kapcsán egy részlet ragadta meg a figyelmünket. A merevlemezt hagyományosan, csavarokkal, és nem a ház műanyag zárjaival rögzítették. Ez a megoldás kicsivel több munkát igényel, de stabilabb. Mi még egy módosítást hajtottunk volna végre. A hátsó, processzorhűtő mögötti ventilátort előre, a merevlemez elé szereltük volna. Hátul a CPU környékén úgyis megfelelő légáramlat alakul ki, célszerűbb, ha adattárunk kap egy kis extra szellőzést. Ezt a módosítást otthon is könnyedén elvégezhetjük. A konfigurációkat ugyanis nem védi zárjegy, szabadon hozzájuk nyúlhatunk.

Nevükből sejthető, hogy az Imperium Core i5 HD PC és Imperium Phenom II HD PC platformjukban különbözik. Előbbi Core i5-750 processzort kapott. Az alapfelszerelésben a gyári hűtő szerepel, amit tesztgépünkben – szerintünk nagyon okosan – Cooler Master Hyper 212 Plusra cseréltek. Ennek a módosításnak a felára 7000 forint. Erről a hűtőről is van pozitív kimenetelű tesztünk. Szintén az alapnál eggyel jobb alaplapot kaptunk. Az ATX-es Asus P7P55D felára a microATX-es P7P55-M-hez képest 6000 forint. Extra pénzünkért viszont bőségesen kapunk extrákat, például: eSATA csatlakozót a hátlapra, még egy hosszú PCI Express aljzatot CrossFire-höz, sokkal fejlettebb áramellátó részleget és tuningos funkciókat. Érthető viszont, hogy miért nem a fejlettebb, de drágább modell van az alapkonfigurációban. Sokaknak nincs szüksége eme extrákra, inkább az árat tartanák minél alacsonyabban. Naná, hogy az alaplapról is van tesztünk! Memóriából – ahogy manapság illik – 2 x 2 GB DDR3 szerepel a listán. Ezen a téren sem szaladt el a ló a konfiguráció tervezőjével. A Kingston DDR3-1333-as készlete nem fölöslegesen túlzó, egy kis tuninghoz is jó lesz. Nekünk viszont a tuninghoz jobban illő extra csomag, Kingston HyperX DDR3-1600 jutott, aminek felára 2000 forint.

A Phenom II-s konfigurációt majdnem alapállapotában kaptuk meg. Az egyetlen extra módosítás a gyári hűtő Cooler Master Hyper TX3-ra cserélése volt, ami 5000 forintos felárat jelent. Szerintünk ez a módosítás azoknak ajánlott, akik halk vagy jobban tuningolható gépet szeretnének. Persze, itt is választhatunk Hyper 212 Plust, ami kicsit drágább, kicsit jobb. (Előbb említett tesztünkben szerepel a Hyper TX3 hűtő is. Processzorból négymagos Phenom II-t kapunk, a széria legjobbját, a 955-ös Black Editiont. Szorzózár nélkülisége szinte kiált a tuningért. Ebben AMD 770 és SB 710 chipkészletes Asus M4A77TD PRO alaplap lesz egészen jó társa. Megfelelő Radeonokat CrossFire-ben tud hajtani, eSATA csatlakozója mellett pedig régi soros és párhuzamos portot is forrasztottak hátuljára. Áramellátó rendszere 8+1 fázisú, az alaplapot pedig felkészítették a hatmagos Phenomok fogadására. Memóriából 4 GB Kingston DDR3-1333 az alap, mi is ezzel kaptuk a gépet. A Phenom II-s masina alapára tíz híján 175 000 forint, a Hyper TX3 processzorhűtővel ez 179 990 forintra emelkedik. Szóval az AMD-s gép pontosan 30 000 forinttal olcsóbb a Core i5-ösnél, ami durván 17%-ot jelent. Vajon ennyivel jobb is az inteles vas?

Termék megnevezése Imperium Core i5 HD PC Imperium Phenom II HD PC
Processzor Intel Core i5-750 AMD Phenom II X4 955
Black Edition
Processzorhűtő Cooler Master Hyper 212 Plus Cooler Master Hyper TX3
Alaplap Asus P7P55D Asus M4A77TD Pro
Memória 2 x 2 GB Kingston HyperX DDR3-1600 2 x 2 GB Kingston DDR3-1333
Grafikus kártya Sapphire Radeon HD 5770
1 GB GDDR5
Sapphire Radeon HD 5770
1 GB GDDR5
Merevlemez Western Digital Caviar Green
1,5 TB, 7200 rpm
Western Digital Caviar Green
1,5 TB, 7200 rpm
Optikai meghajtó Sony-NEC 7241S DVD-író Sony-NEC 7241S DVD-író
Ház Cooler Master Elite 335 Cooler Master Elite 335
Táp Corsair CX400 Corsair CX400
Garancia 3 év 3 év
Vételár 209 990 Ft 179 990 Ft
Megvásárolható Computer Imperium Computer Imperium

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés