Hirdetés

Imperium konfigurációk tesztje

Imperium i5 HD PC és Phenom II HD PC

Kétféle utat választhat, aki új asztali számítógépet szeretne. Vagy kiválogatja és összeszereli saját magának – ahogyan ezt olvasóink többsége teszi – vagy keres egy hozzáértőt, aki ezt megteszi helyette. Nem biztos, hogy ilyen feladatra a szakinak látszó szomszéd srác vagy haver, és különösen nem egy hipermarket a legjobb választás. Megnéztük, hogyan végzi el ezt a feladatot a Computer Imperium, egy esztergomi számítógép-kiskereskedés, akiknek ez a fő profilja. Honlapjukon részletes információt olvashatunk többféle összeállításról, ezekről igényes papír szóróanyag is készül. Szóval az első benyomás pozitív, nem egy fénymásolt, összedobált listát kapunk. A kínált konfigurációk az alapvetőtől a csúcs igényekig lefednek mindent, ráadásul kérésre módosíthatóak. Mi a kínálat felső részéből tallóztunk.

Mielőtt nekiállnánk a trió kielemzésének, szólnunk kell a kiegészítő szolgáltatásokról. A törvény legalább kétéves garancia vállalását írja elő, de az Imperiumnál hármat kapunk. Rendszerint a nagykereskedések is ennyit (vagy többet) vállalnak a márkásabb alkatrészekre. Manapság, az internet korában senki nem szeret boltba mászkálni, szívesebben intézzük vásárlásainkat online. Erre is van mód. Némi felárért egy munkanapon belül az ország bármely részére futárral kiszállítják gépeiket. További extra, hogy kérésre minden konfigurációt tuningolnak a vásárlónak. Az órajelek és feszültségek emelését alapos teszt követi, csak teljesen stabil beállítást kaphatnak az ügyfelek. Fontos tudni azt is, hogy az összeállítások minden esetben igény szerint módosíthatóak.

Tesztlaborunkra abban a bedobozolt, befóliázott és leragasztott formában kerültek a gépek, ahogyan a vásárlók a boltban vagy a futártól átvehetik őket. A csomag szépen, korrekten egyben volt, minden bizonnyal a furgonban zötykölődést is jól bírja. A gépház dobozára odatették az alaplapét és a grafikus kártyáét is, melyekben megtalálható az összes, alkatrészekhez járó tartozék.

Elsőként az Imperium Core i5 HD PC és Imperium Phenom II HD PC kicsomagolásának láttunk neki. Mindkettőt a kellemesen korrekt Cooler Master Elite 335 házba szerelték, szóval kívülről csak a processzorra utaló matrica – amit gondosan az előlapra ragasztottak – különbözteti meg őket. A házat már teszteltük, ezért most nem pazarlunk rá túl sok szót. Korrekt darab jó szellőzéssel, kedvező áron.

Sokkal érdekesebb, amit és ahogyan a Computer Imperiumnál beleraktak. Úgy tűnik, olvassák, sőt okulnak tesztjeinkből, vagy egyszerűen csak ugyanazokra a következtetésekre jutottak, mint mi. Felülre mindkét gépbe 400 wattos Corsair CX400 tápot szereltek, ami nem fölöslegesen erős, halk, kategóriája egyik legjobbja. Közös még a gépekben a Sapphire Radeon HD 5770, ami épkézláb GeForce alternatíva nélkül kissé ugyan drágább, mint szeretnénk, de ma az egyik legjobb ár/teljesítmény mutatóval rendelkező videokártya. Ráadásul Vapor-X hűtése kellemesen méretes, hátulján pedig a két DVI mellett HDMI és DisplayPort kimenet is van.


Imperium Core i5 HD PC és Imperium Phenom II HD PC

Közös a két konfig adattároló része is. Mindkettőbe 1,5 TB-os Western Digital Caviar Green merevlemezt tettek. Az alapgépekben 1 TB-os van, a további 0,5 TB felára nem túl magas, 7000 forint. A nagyobb modellnek már 32 helyett 64 MB gyorsítótára van, 500 GB-os tányérokból pedig kettő helyett hármat kapott. Mi talán inkább Samsungot használtunk volna, de a különbségek nem nagyok, és amúgy is, mindenki másra esküszik. Manapság a legtöbben már nem sokat használják, de azért optikai meghajtót is illik tenni egy asztali gépbe. Ebből a Sony és NEC közös vállalatában készülő 7241S, LightScribe technológiás modell került a gépekbe. A floppy meghajtó beépítése már nem szokás, azért a helyén szívesen láttunk volna egy kártyaolvasót.

A korrekt szerelés kapcsán egy részlet ragadta meg a figyelmünket. A merevlemezt hagyományosan, csavarokkal, és nem a ház műanyag zárjaival rögzítették. Ez a megoldás kicsivel több munkát igényel, de stabilabb. Mi még egy módosítást hajtottunk volna végre. A hátsó, processzorhűtő mögötti ventilátort előre, a merevlemez elé szereltük volna. Hátul a CPU környékén úgyis megfelelő légáramlat alakul ki, célszerűbb, ha adattárunk kap egy kis extra szellőzést. Ezt a módosítást otthon is könnyedén elvégezhetjük. A konfigurációkat ugyanis nem védi zárjegy, szabadon hozzájuk nyúlhatunk.

Nevükből sejthető, hogy az Imperium Core i5 HD PC és Imperium Phenom II HD PC platformjukban különbözik. Előbbi Core i5-750 processzort kapott. Az alapfelszerelésben a gyári hűtő szerepel, amit tesztgépünkben – szerintünk nagyon okosan – Cooler Master Hyper 212 Plusra cseréltek. Ennek a módosításnak a felára 7000 forint. Erről a hűtőről is van pozitív kimenetelű tesztünk. Szintén az alapnál eggyel jobb alaplapot kaptunk. Az ATX-es Asus P7P55D felára a microATX-es P7P55-M-hez képest 6000 forint. Extra pénzünkért viszont bőségesen kapunk extrákat, például: eSATA csatlakozót a hátlapra, még egy hosszú PCI Express aljzatot CrossFire-höz, sokkal fejlettebb áramellátó részleget és tuningos funkciókat. Érthető viszont, hogy miért nem a fejlettebb, de drágább modell van az alapkonfigurációban. Sokaknak nincs szüksége eme extrákra, inkább az árat tartanák minél alacsonyabban. Naná, hogy az alaplapról is van tesztünk! Memóriából – ahogy manapság illik – 2 x 2 GB DDR3 szerepel a listán. Ezen a téren sem szaladt el a ló a konfiguráció tervezőjével. A Kingston DDR3-1333-as készlete nem fölöslegesen túlzó, egy kis tuninghoz is jó lesz. Nekünk viszont a tuninghoz jobban illő extra csomag, Kingston HyperX DDR3-1600 jutott, aminek felára 2000 forint.

A Phenom II-s konfigurációt majdnem alapállapotában kaptuk meg. Az egyetlen extra módosítás a gyári hűtő Cooler Master Hyper TX3-ra cserélése volt, ami 5000 forintos felárat jelent. Szerintünk ez a módosítás azoknak ajánlott, akik halk vagy jobban tuningolható gépet szeretnének. Persze, itt is választhatunk Hyper 212 Plust, ami kicsit drágább, kicsit jobb. (Előbb említett tesztünkben szerepel a Hyper TX3 hűtő is. Processzorból négymagos Phenom II-t kapunk, a széria legjobbját, a 955-ös Black Editiont. Szorzózár nélkülisége szinte kiált a tuningért. Ebben AMD 770 és SB 710 chipkészletes Asus M4A77TD PRO alaplap lesz egészen jó társa. Megfelelő Radeonokat CrossFire-ben tud hajtani, eSATA csatlakozója mellett pedig régi soros és párhuzamos portot is forrasztottak hátuljára. Áramellátó rendszere 8+1 fázisú, az alaplapot pedig felkészítették a hatmagos Phenomok fogadására. Memóriából 4 GB Kingston DDR3-1333 az alap, mi is ezzel kaptuk a gépet. A Phenom II-s masina alapára tíz híján 175 000 forint, a Hyper TX3 processzorhűtővel ez 179 990 forintra emelkedik. Szóval az AMD-s gép pontosan 30 000 forinttal olcsóbb a Core i5-ösnél, ami durván 17%-ot jelent. Vajon ennyivel jobb is az inteles vas?

Termék megnevezése Imperium Core i5 HD PC Imperium Phenom II HD PC
Processzor Intel Core i5-750 AMD Phenom II X4 955
Black Edition
Processzorhűtő Cooler Master Hyper 212 Plus Cooler Master Hyper TX3
Alaplap Asus P7P55D Asus M4A77TD Pro
Memória 2 x 2 GB Kingston HyperX DDR3-1600 2 x 2 GB Kingston DDR3-1333
Grafikus kártya Sapphire Radeon HD 5770
1 GB GDDR5
Sapphire Radeon HD 5770
1 GB GDDR5
Merevlemez Western Digital Caviar Green
1,5 TB, 7200 rpm
Western Digital Caviar Green
1,5 TB, 7200 rpm
Optikai meghajtó Sony-NEC 7241S DVD-író Sony-NEC 7241S DVD-író
Ház Cooler Master Elite 335 Cooler Master Elite 335
Táp Corsair CX400 Corsair CX400
Garancia 3 év 3 év
Vételár 209 990 Ft 179 990 Ft
Megvásárolható Computer Imperium Computer Imperium

Imperium Maximus HD PC

Harmadik tesztalanyunk a Computer Imperium legerősebb, Maximus HD PC konfigurációja. Már csomagos dobozán látszott, hogy itt valami nagy dologról van szó. Ez az összeállítás sem valóságtól elrugaszkodott, de minden benne van, amit egy lelkes hardverimádó beletenne a gépébe, ha azt saját zsebéből kell finanszíroznia.

Maga a ház egy nagyon új, és szerintünk nagyon jó választás. A Cooler Master első CM 690-je is kiválóan sikerült darab volt, második kiadását pedig tovább csiszolták. Az alapkoncepció nem változott, maradt a rácsos, vékony krómhatású sávokkal díszített előlap és tető, belül pedig az alsó tápos elrendezés. Kicsit átrendezték – egy vonalba hozták – az oldalsó, akár 140 milliméteres ventilátorokat fogadó szellőzőnyílásokat, és feketére festették nem csak a lemezeket, hanem a vázat is.

Kívülről a leglényegesebb módosítások a tetőn találhatóak. Itt előre, egy vonalba hozták a kezelőszerveket. Bekapcsoló, reset és az első ventilátor kék fényének kapcsolója található itt két, egymástól jó távolra helyezett USB-k, két hang és egy eSATA csatlakozó társaságában. Az igazi nagy dobás ezen sor mögött található: Cooler Masterék egy fedeles fiókot alakítottak ki, ami pont akkora, mint a 3,5 hüvelykes merevlemezek, és még egy SATA csatlakozópárt (táp és adat) is készítettek bele. Így winchesterünket egyetlen mozdulattal a gépre csatlakoztathatjuk. Nem kell beépítő kerettel, mobil házzal, kábelekkel bajlódnunk, és a teljes SATA sebesség a rendelkezésünkre áll.

Kinyitva a Maximust ritkán látott óriáshűtő tárult a szemünk elé. Korábban a konfigot Scythe Mugen 2 processzorhűtővel szerelték, viszont mostanában ez a modell nehezen beszerezhető, ezért váltottak egy még nagyobb, még brutálisabb modellre. A Noctua NH-D14 úgy néz ki, mintha két csúcskategóriás hűtőt sorakoztattak volna fel egymás mögé. A két hatalmas, hőcsövekkel átjárt bordáról két 140 milliméteres ventilátor fújja le a meleget. A szerelvény súlya már egy lapátkerékkel is meghaladja az egy kilogrammot.

Igaz, nem ilyen látványosan, de sok más érdekesség is lapul a Maximus fekete gyomrában. A processzoros részt ismét egy Sapphire grafikus kártya zárja. Ezen a téren az Imperium gépeinél - ellátástól függően - az Asus vagy Gigabyte temékeit is kaphatjuk. A Vapor-X hűtéses Radeon HD 5870 nagyszerű választás a felsőkategóriában. Nagy teljesítményű, jó szellőzése miatt korrekten húzható. Az energiaigényeket biztosan kielégíti majd a Corsair VX550-es tápegysége. A CWT-től származó belső 12 voltos részlegét egyben hagyták. Legfeljebb 492 watt leadására képes, szóval még extrém CPU és GPU tuningnál is marad benne szufla. Nem jön majd zavarba akkor sem, ha esetleg második Radeon HD 5870-et szerelünk be.

Mert erre is van lehetőség az Asus P6T SE alaplapjában, sőt akár három grafikus fenevadat is belepakolhatunk. Ismét egy hideg fejjel meghozott, korrekt döntés tanúi lehetünk. Már ez a deszka is tud mindent, ami egy LGA1366 foglalatú processzor meghajtásához kell, van eSATA és FireWie csatlakozója, rengeteg tuningos extrája, de ára még viszonylag civilizált keretek között mozog. Akinek mégsem lenne elég, az rendelhet még több fázisos, USB és SATA 3.0-s drágaságot. Processzorból a legkisebb i7-est, a 930-ast kapjuk, ami ismét csak jó választás. Picivel magasabb órajelű nagyobb testvérei lényegesen drágábbak, és ezt a modellt is alaposan lehet húzni. A Computer Imperiumnál megmutatták, hogy ehhez is jól értenek. Tesztgépünk 4,1 GHz-re beállítva érkezett, és többórás próbánk alatt egyszer sem hibázott. Memóriából Kingston, OCZ vagy G-Skill háromcsatornás 3 x 2 GB-os DDR3-1600 készletet kapnak a Maximusok. Mindig azt, amelyik éppen elérhető. Ha a vásárlónak extra igénye van, akkor azt természetesen teljesítik. A mi példányunkba G-Skill memória került. Ez már 1,5 volton tudja a DDR3-1600-as tempót, míg a többi konkurensnek 1,65 volt kell hozzá.

Rejteget egy érdekességet – pontosabban okosságot – az adattárolós részleg is. Az 1,5 TB-os Western Digital Caviar Green és a Sony-NEC DVD-író mellett egy Kingston SSD is helyet kapott a Maximusban. Ráadásul az Intel X25-M belsejű SSDNow M sorozat 80 GB-os tagjáról van szó, mely akár 250 MB/s-os olvasási sebességével ideális operációs rendszer számára. Összefoglalva tehát az Imperium Maximus HD PC egy jól összeállított, jó nagy teljesítményű, ennek megfelelően meglehetősen drága vasnak tűnik. Valamivel drágább, mint másik két tesztgépünk együtt.

Termék megnevezése Imperium Maximus HD PC
Processzor Intel Core i7-930
Processzorhűtő Noctua NH-D14
Alaplap Asus P6T SE
Memória 3 x 2 GB G-Skill DDR3-1600
Grafikus kártya Sapphire Radeon HD 5870 1 GB GDDR5
Merevlemez Kingston/Intel X25-M 80 GB SSD
Western Digital Caviar Green 1,5 TB, 7200 rpm
Optikai meghajtó Sony-NEC 7241S DVD-író
Ház Cooler Master 690 II Advanced
Táp Corsair VX550
Garancia 3 év
Vételár 441 990 Ft
Megvásárolható Computer Imperium

Platformtesztek egy kis tuninggal

Processzortesztjeinkből rengeteg mérés alapján egyértelműen meg lehet mondani, milyen viszonyban van egymással három versenyzőnk teljesítménye. Hogy kicsit feldobjuk az összehasonlítást, amatőr tuningba kezdtünk. A Core i5 és Phenom II gép esetén az alaplap automata tuningolóját használtuk, a Maximusnál pedig azon a 4,1 GHz-es frekvenciát is mértünk, amit a Computer Imperiumnál állítottak be. A legkisebb, de „természetbarát” tuningot az AMD konfignál kaptuk. Itt ugyanis az alaplap csak 10%-kal megemelte az alapszorzót, a feszültségeket és a szorzó menedzselését érintetlenül hagyta. Így a Phenom II órajele 3,20 GH-től 3,53 GHz-re emelkedett. Kis gyakorlattal és némi idő ráfordításával minden bizonnyal a 4 GHz megközelítése (sőt elhagyása) is reális.

A Core i5-ös összeállításban a P7P55D bizonyította, megéri a felárát. Itt a tuningos profil a CPU órajele, alapfrekvenciája és feszültségei mellett a memória működésébe is belenyúlt, sőt még a processzorhűtő fordulatszámát is megemelte. Az eredmény több mint 1 GHz-es nyereség lett, ugyanis a 2,66 GHz-es alapfrekvencia 3,71 GHz-re nőtt. Vannak viszont ennek a húzásnak hátrányai is. A szorzóállítás kikapcsolt, tehát nyugalmi állapotban nem vesz vissza a CPU. Emellett a memória alapórajelének beállítása sem lett százas, DDR3-1333-ról DDR3-1173-ra esett vissza.

A Maximus esetében még több extrát sajtoltak ki a nagy négymagosból. Az alapból is korrekt, 2,80 GHz-es frekvenciát 4,1-re tornászták fel a Computer Imperiumnál. Ehhez a feszültségeket és az alapszorzót módosították, de minden érték biztonságos szinten maradt. Itt már a memória órajele is feljebb kúszott, de sajnos a szorzó dinamikus állítását újfent elveszítettük. Szóval akkor is teljes fordulatom pörög (fogyaszt és fűt) az i7-es, ha erre éppen nincs szükségünk.

Termék megnevezése Imperium Phenom II HD PC Imperium
Core i5 HD PC
Imperium Maximus HD PC
CPU AMD Phenom II
X4 955 BE
3,2 / 3,53 GHz
Intel Core i5-750
2,66 / 3,71 GHz
Intel Core i7-930
2,80 / 4,1 GHz
Everest v5.3 - CPU Queen 19 981 / 21 877 19 966 / 26 293 24 563 / 34 385
Everest v5.3 - CPU PhotoWorxx 31 734 / 34 565 31 893 / 35 706 34 865 / 50 444
Everest v5.3 - CPU Zlib (kB/s) 85 209 / 93 333 64 801 / 85 986 98 129 / 138 837
Everest v5.3 - CPU AES 23 205 / 25 500 21 506 / 28 483 23 457 / 32 841
Everest v5.3 - FPU Julia 9421 / 10 316 11 047 / 14 591 12 462 / 17 454
Everest v5.3 - FPU Mandel 5417 / 5933 5778 / 7643 6655 / 9314
Everest v5.3 - FPU SinJulia 2806 / 3073 3451 / 4580 5504 / 7701
Cinebench 10 1 CPU 3733 / 4089 4424 / 5274 4190 / 5927
Cinebench 10 x CPU 13 411 / 14 846 14 205 / 18 789 17 081 / 24 142
Konvertálás - MPEG2 -> XviD (s) 59 / 56 51 / 41 41 / 29
Tömörítés - 7-zip benchmark 10 246 / 11 203 10 775 / 13 574 15 428 / 21 649
Kitömörítés - 7-zip benchmark 12 500 / 13 571 10 652 / 14 222 17 659 / 24 999
Memóriatesztek 2 x 2 GB
DDR3-1333 / 1467
4 x 2 GB
DDR3-1333 / 1173
3 x 2 GB
DDR3-1066 / 1500
Everest v5.3 olvasás (MB/s) 8101 / 8869 14 880 / 13 785 11 970 / 16 941
Everest v5.3 írás (MB/s) 6791 / 7437 12 432 / 13 880 9703 / 16 737
Everest v5.3 másolás (MB/s) 10 068 / 10 963 13 764 / 18 549 14 413 / 21 544
Everest v5.3 késleltetés (ns) 54,9 / 50,3 55,2 / 52,2 69,0 / 50,4

Nyugalmi állapotban a Phenom II és a Core i5 egészen közel tejesített egymáshoz. Kicsit csalóka lehet, hogy a Phenomnak ehhez jóval magasabb órajel kellett. Az i5-ös TurboBoost technológiájának köszönhetően gyakran 3 GHz köré gyorsult az alap 2,66 GHz-ről. Tuningban, amikor már az Intel versenyzőjének volt 5%-os órajelbeli előnye, szinte minden esetben megverte a Phenomot. Persze, az is feljebb húzható, de érvényes, hogy azonos órajelen a Core i5 valamivel jobb a Phenom II-nél. A Phenom II viszont olcsóbb.

A Maximusban tündöklő Core i7 930-at érdemes teljesen külön kezelni, ugyanis árban és teljesítményben is teljesen más szintet képvisel, mint az előző páros. A Core i5-750-nek 1 GHz-cel magasabb órajel kellett ahhoz, hogy befogja 2,80 GHz-es alaptempóján, a 4,1 GHz-es tuningszinten pedig iszonyatos, hogy mire képes.

Merevlemezes olvasási tempó terén ugyanúgy hengerelt a Maximus SSD-je, ahogyan Core i7-ese tette a processzoroknál. Igaz, hogy a mozgó alkatrész nélküli adattárak még most sem olcsóak, és sokan fenntartásokkal viseltetnek hosszú távú megbízhatásukkal kapcsolatban, de kétségtelen, hogy operációs rendszer futtatására nagyszerűek. Válaszidejük szinte nincsen, és a 200-250 MB/s-os olvasási tempó olyan betöltési időket eredményez, amiről winchestereknél csak álmodtunk. A Windows 7 úgy jött vissza hibernálásból, mintha csak felfüggesztve lett volna, a komolyabb alkalmazások betöltési ideje szinte eltűnt. Emellett megszűnt az író-olvasó fej kalapálásából keletkező hang és rezgés, ami halk gépet építők számára komoly gondot szokott okozni. A többi konfig egyforma Western Digital merevlemeze nagyon hasonlóan teljesített. Egyedül az AMD-s gép maradt le kis állományok olvasásánál.

Írási csúcssebességben az SSD-k egyelőre gyengébbek a merevlemezeknél. Az viszont jelzésértékű, hogy az Intel X25-M technológiás Kingston tár kis állományoknál – amilyen a rendszerfájlok többsége – nem lassult olyan mértékben, mint a winchesterek. Azok egyébként újra fej-fej mellett haladtak, most minden téren az AMD platformja bizonyult egy kicsivel jobbnak.

Játékos teljesítmény

Az egyik fő oka az erős számítógép vásárlásának a játék. Igaz, hogy a konzolok egyre nagyobb teret nyernek, de egyelőre még jól tartja magát a PC-s játék. Legalább annyira, hogy érdemes legyen felső- és középkategóriás grafikus kártyákat gyártani. Ezen a területen most az AMD Radeonjai a nyerőek, ugyanis az NVIDIA új GeForce sorozataival egyre jobban az általános számítás és saját, zárt szabványai felé mozdul. Nem csoda hát, hogy a Computer Imperium a Radeon HD 5770-nek és a HD 5870-nek szavazott bizalmat. Mindkét kártya kategóriája legjobbja, ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy mindhárom konfigurációban CrossFire-t támogató alaplap van, szóval könnyedén telepíthető beléjük még egy Radeon.

Akárcsak a processzorok, a grafikus kártyák erőviszonya is kiolvasható korábbi tesztjeinkből . Most csak néhány kedvenc játékunkkal próbáltuk ki, milyen viszonyban vagy egymással a három imperiumos gép. Az érdekesség kedvéért valamivel több mint egy évvel ezelőtti három konfigurációs tesztünk eredményeit is feltüntetjük, hogy lássuk, mennyit fejlődött azóta a hardveres világ.

Játékok:

  • 3DMark05 - Futuremark
  • Far Cry 2 - UBISoft / UBISoft Montreal
  • The Elder Scrolls: Oblivion - Bethesda Softworks / Take 2 Interactive
  • Tom Clancy's Rainbow Six Vegas 2 - UBISoft / UBISoft Montreal
  • Race Driver: GRiD - Codemasters / Codemasters
  • World in Conflict - Massive Entertainment / Vivendi

A meghajtóprogramokban a képminőségi beállításokat a GeForce-on „legjobb minőség”-re, a Radeonokon pedig a legszebbre kapcsoltuk, az anizotropikus szűrés (16x-os) végig be volt kapcsolva. Nem szabad elfelejteni, hogy a három régebbi gépnél (áttetsző oszlopok a grafikonokon) régi (Catalyst 8.12 és ForceWare 180.48) meghajtókat, míg az újaknál frisset (Catalyst 10.3) használtunk. A World in Conflict és Far Cry 2 kivételével minden játékban egy begyakorolt útvonalat jártunk be háromszor egymás után, miközben FRAPS-szel mértük az fps-eket. A három lefutott kör után az átlagot jegyeztük fel. A World in Conflictban és a Far Cry 2-ben a játékba beépített teljesítménytesztet futtattuk le.

Olivion erdejében nagyon szépen szerepeltek az új Radeonok. A HD 5870 mérföldekkel megelőzte az egy évvel ezelőtt még csúcsot jelentő, két GPU-s HD 4870 X2-t. Persze ehhez a CrossFire-támogatás gyengélkedése is kellett. Annyira nem ment a rendszer, hogy még a „kicsi” HD 5770-esek is az óriás szintjét hozták. A Core i5-ös és Phenom II-es rendszer közötti eltérés a teszt méréshatárán belül volt, lényegében egyformának nevezhetőek. Majd másfél évvel ezelőtti gépeink közül a Core 2 Duo E8500-zal és GeForce GXT 260-nal szerelt is hozta a Core i5-ös és Phenom II-es újdonság szintjét. Persze akkor ez a gép még a csúcskategória aljára, nem pedig a középkategória tetejére sorakozott be. Az akkori erős közepes AMD vasat az első generációs Phenom alaposan lehúzta. Hozzá képest az új modell duplázott, ami nagyszerű.

Egyáltalán nem lepődtünk meg azon, hogy autós játékunkban ismét a Maximus dominált. Mögé a két kisebb újdonság állt be kis különbséggel, majd jött a hajdan még elit, dupla GPU-s vas és a többiek.

Első lövöldözős műsorszámunkban kicsit megemberelte magát a Radeon HD 4870 X2, és leelőzte a HD 5770-nel szerelt gépeket. Persze a HD 5870 produkcióját csak tisztes távolból szemléte. A két HD 5770-es géppel is bőven játszható, és ismét egymáshoz nagyon közeli fps értékeket kaptunk, a GTX 260-nal és HD 4850-nel fémjelzett régi gépek pedig újfent a mezőny végére szorultak.

Ugyanez a forgatókönyv játszódott le a Far Cry 2-ben is, csak a relatív erőviszonyok változtak kicsit. A HD 4870 X2 most valamivel jobban megközelítette a HD 5870-et, a GTX 260 pedig felért a HD 5770-ekre.

Végezetül váratlan helyen, a World in Conflictban domborított a tavalyelőtt karácsonykor kipróbált csúcsgép. Itt végre le tudta győzni a HD 5870-et, a GTX 260 pedig a HD 5770-es összeállítások előtt végzett. Azt is ki kell emelni, hogy ebben a viszonylag régi játékban a Core i5-ös és Pehenom II-s gép már csak DirectX 9-en produkált stabilan folyamatos képet.

Végül a benchmarkok szerelmeseinek álljon itt pár 3DMark05 eredmény. A benne kialakult erőviszonyoknak nem sok köze volt ahhoz, amit a valódi játéktesztek mutattak, de legalább a sorrendet jól megtippelte. Mondjuk erre mi is képesek lettünk volna mindenféle mérés nélkül is...

Fogyasztás, melegedés, hang

Megmértük már, hogy processzoros, merevlemezes és játékos tesztben is elég közel van egymáshoz a háro konfiguráció. Vajon milyen a fogyasztásuk viszonya? És hogyan változik a fogyasztásuk a tuning hatására? Emellett az is érdekes, hogy a nagy Maximus mennyivel eszik többet. Alábbi grafikonunkon a konnektorból felvett fogyasztási értékek szerepelnek. Ebben a számítógépek valódi igényén felül a táp áramátalakításból következő vesztesége is benne van. Aki kíváncsi a konfigok tényleges étvágyára, vonjon le kb. 20%-ot.

Nem meglepő, hogy nyugalmi állapotban, a CPU-t terhelve és játék közben is a Core i5 köré épített rendszer csalta műszerünkre a legkisebb számokat. Jó látni, hogy egy ilyen masina csúcsra járatva sem fogyaszt többet két átlagos villanyégőnél, nyugalomban pedig 45 watt alatt maradt a konnektornál mért érték. Dicséretes az Intelre nézve, hogy a Core i5-ös vas feszültségemeléses tuninggal is a Phenom II-vel szerelt AMD gép alatt marad. Mivel ott humánusabb volt a tuning, alkalmazásával alig nőtt a vas étvágya. Azért így is sikerült megközelíteni a CPU-s és GPU-s teljesítményben sokkal komolyabb Maximus alapállapotban mért értékeit. Nála a csúcsfogyasztás már a 300 wattos határt közelítette, de tuninggal erre még egy jó százast sikerült rádobni. Érdemes elgondolkodni azon, hogy az állandó túlhajtás nyugalmi állapotban – mondjuk internetezés közben – is majdnem 40-60 wattos extra fogyasztást okoz.

Hogy állnak a vasak melegedés tekintetében? Itt már csak alapórajeles méréseket végeztünk a CPU-n és a GPU-n. Tesztkörnyezetünkben 24 °C-os hőmérséklet uralkodott.

Nyugalmi állapotban még nem, de terhelve már a Maximus Core i7-ese volt a leghűsebb. A Noctua óriása nagyon jó hatásfokkal és jól hallható hanggal tette dolgát. Azért a két 140 mm-es ventilátor nem volt kimondottan zajos, de szerintünk – különösen tuning nélkül – egy is bőven elég lenne belőlük. Persze, aki húzni készül, annak jól jön a második, aki meg nem, az lehúzhatja az alaplapról. A másik két CPU sem melegedett különösebben. Azt vártuk, hogy a Hyper TX3-as Phenom II azért több fokkal elmarad a nagyobb Hyper 212 Plus-szal hűtött, kevesebbet fogyasztó Core i5 mögött, de tévedtünk. A VGA-k már jobban melegedtek, mint a központi egységek. Mindenesetre az itt mért 61-66 fokos csúcsértékek több mint rendben vannak. Bőven maradt tartalék a tuninghoz.

Hang tekintetében már szóltunk a Maximusról, mely nagy hűtési teljesítménye mellett szerintünk átlagosan zajosnak mondható. A két kisebb konfig sokkal halkabb volt nála. Őket lazán a halk kategóriába lehet sorolni, különösen ha eljátszunk kicsit az Asus alaplapok BIOS-ával. A Sapphire grafikus kártyák tekintélyes hűtése nyugalmi állapotban szép csendes volt, csak akkor pörögtek fel némileg, amikor szükség volt rájuk.

Értékelés

Három nagyszerűen megtervezett és összeállított konfigurációval volt dolgunk. Úgy gondoljuk, a Computer Imperiumnál jól ismerik az aktuális hardvereket, tudják mit, miért csinálnak és nem csak az éppen raktárban ragadt alkatrészeken minél nagyobb haszonnal túladás a cél. Akik követik a kiskereskedelmi árakat, láthatják, hogy mindhárom vasnak kiváló az árszabása. A három masina igényesen volt szerelve, jó minőségű alkatrészekből és a hároméves garancia is nagyon korrekt. Ehhez jön még az egész ország területére vonatkozó házhozszállítás, és a kérésre bevizsgált tuningolás. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Computer Imperium konfigurációk csak kiindulási alapok, igény szerint bővítik őket.

Az Imperium Phenom II HD PC pontosan azt tudta, amit az AMD platformos gépek nyújtani szoktak. Valamivel olcsóbb, de valamivel lassabb volt a hasonló inteles alternatívánál, szóval ár/érték mutatója kiváló. A Phenom II X4 955 Black Edition teret enged a tuningnak, amiben az alaplap is partnere lesz. Utóbbinál a CrossFire lehetősége miatt akár második VGA-val is bővíthetünk. Akinek a játék a fő célja, és a szükségesnél egy fillérrel sem akar többet fizetni, annak a Phenom II-s konfiguráció való. Fontos kiemelni, hogy ebben az alaplapban már a hatmagos Phenom II-k is működnek.

Időtállóság szempontjából az Imperium Core i5 HD PC sincs elveszve. Nála a magok száma egy Corei i7-800-as központi egységgel virtuálisan megduplázható, és ugyanúgy jöhet bele a második Radeon. Persze, már most az i5-750 és Radeon HD 5770 felállás is nagyon kellemes. Az alaplap automata tuningolójával pedig minimális hozzáértéssel nyerhetünk a CPU-n még egy gigahertzet. Igen, ez a masina a nálunk járt kiszerelésben 209 990 forintba kerül, tehát majd 17%-kal (30 000 forinttal) drágább a Phenom II-s összeállításnál. Szerintünk azoknak éri meg ilyet venni, akiknek szükségük van a processzorteljesítményre is. Játékhoz az extra 30 000 forintot érdemesebb Radeon HD 5850-be fektetni.

Olvasóink többségének nyilván az Imperium Maximus dobogtatta meg a szívét. Ez a masina ütős, de nem ütődött. Minden komponense komoly teljesítményű, de egyetlen ponton sem túlozták el. Nincs extrém proci, két GPU-s grafikus kártya, kilowattos táp, mert ezek mind olyan fölösleges pénztárcaterhelők, melynek ugyanakkor nincs nagy gyorsító hatása. Van viszont SSD, ami még nem olcsó játék, de mindenki, aki próbálta már, igazolhatja hasznosságát. Egyetlen durva, mondhatni már kissé elborult része van az összeállításnak, a Noctua csúcs processzorhűtője. Erre szerintünk csak csúcstuningnál van szükség, amiből a Computer Imperium máris adott egy kis ízelítőt. A CPU valamivel több mint 1 GHz-es tuningja még egy löketet ad teljesítménynek. Persze a Maximus GPU-ban is jeleskedik. A Radeon HD 5870 mindenhez elég Full HD felbontásban.

Összefoglalva tehát a Computer Imperium nagyszerű számítógépes birodalomnak tűnik. Amit csinálnak és ahogyan csinálják, az nagyon rendben van, sőt az árakkal sem szálltak el. Summázva tehát mindhárom kipróbált konfigurációjuk különösen ajánlott címet érdemel. Még mielőtt vásárlásra adná kedves olvasónk a fejét, nézze meg a többi konfigurációjukat!


(az itt bemutatott konfigurációban)
Imperium Core i5 HD PC
Imperium Maximus HD PC
Imperium Phenom II HD PC

rudi

A konfigurációkat a Computer Imperium bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés