Hirdetés

Imperium konfigurációk tesztje

Fogyasztás, melegedés, hang

Megmértük már, hogy processzoros, merevlemezes és játékos tesztben is elég közel van egymáshoz a háro konfiguráció. Vajon milyen a fogyasztásuk viszonya? És hogyan változik a fogyasztásuk a tuning hatására? Emellett az is érdekes, hogy a nagy Maximus mennyivel eszik többet. Alábbi grafikonunkon a konnektorból felvett fogyasztási értékek szerepelnek. Ebben a számítógépek valódi igényén felül a táp áramátalakításból következő vesztesége is benne van. Aki kíváncsi a konfigok tényleges étvágyára, vonjon le kb. 20%-ot.

Nem meglepő, hogy nyugalmi állapotban, a CPU-t terhelve és játék közben is a Core i5 köré épített rendszer csalta műszerünkre a legkisebb számokat. Jó látni, hogy egy ilyen masina csúcsra járatva sem fogyaszt többet két átlagos villanyégőnél, nyugalomban pedig 45 watt alatt maradt a konnektornál mért érték. Dicséretes az Intelre nézve, hogy a Core i5-ös vas feszültségemeléses tuninggal is a Phenom II-vel szerelt AMD gép alatt marad. Mivel ott humánusabb volt a tuning, alkalmazásával alig nőtt a vas étvágya. Azért így is sikerült megközelíteni a CPU-s és GPU-s teljesítményben sokkal komolyabb Maximus alapállapotban mért értékeit. Nála a csúcsfogyasztás már a 300 wattos határt közelítette, de tuninggal erre még egy jó százast sikerült rádobni. Érdemes elgondolkodni azon, hogy az állandó túlhajtás nyugalmi állapotban – mondjuk internetezés közben – is majdnem 40-60 wattos extra fogyasztást okoz.

Hogy állnak a vasak melegedés tekintetében? Itt már csak alapórajeles méréseket végeztünk a CPU-n és a GPU-n. Tesztkörnyezetünkben 24 °C-os hőmérséklet uralkodott.

Nyugalmi állapotban még nem, de terhelve már a Maximus Core i7-ese volt a leghűsebb. A Noctua óriása nagyon jó hatásfokkal és jól hallható hanggal tette dolgát. Azért a két 140 mm-es ventilátor nem volt kimondottan zajos, de szerintünk – különösen tuning nélkül – egy is bőven elég lenne belőlük. Persze, aki húzni készül, annak jól jön a második, aki meg nem, az lehúzhatja az alaplapról. A másik két CPU sem melegedett különösebben. Azt vártuk, hogy a Hyper TX3-as Phenom II azért több fokkal elmarad a nagyobb Hyper 212 Plus-szal hűtött, kevesebbet fogyasztó Core i5 mögött, de tévedtünk. A VGA-k már jobban melegedtek, mint a központi egységek. Mindenesetre az itt mért 61-66 fokos csúcsértékek több mint rendben vannak. Bőven maradt tartalék a tuninghoz.

Hang tekintetében már szóltunk a Maximusról, mely nagy hűtési teljesítménye mellett szerintünk átlagosan zajosnak mondható. A két kisebb konfig sokkal halkabb volt nála. Őket lazán a halk kategóriába lehet sorolni, különösen ha eljátszunk kicsit az Asus alaplapok BIOS-ával. A Sapphire grafikus kártyák tekintélyes hűtése nyugalmi állapotban szép csendes volt, csak akkor pörögtek fel némileg, amikor szükség volt rájuk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés