Hirdetés

Imperium konfigurációk tesztje

Imperium Maximus HD PC

Harmadik tesztalanyunk a Computer Imperium legerősebb, Maximus HD PC konfigurációja. Már csomagos dobozán látszott, hogy itt valami nagy dologról van szó. Ez az összeállítás sem valóságtól elrugaszkodott, de minden benne van, amit egy lelkes hardverimádó beletenne a gépébe, ha azt saját zsebéből kell finanszíroznia.

Maga a ház egy nagyon új, és szerintünk nagyon jó választás. A Cooler Master első CM 690-je is kiválóan sikerült darab volt, második kiadását pedig tovább csiszolták. Az alapkoncepció nem változott, maradt a rácsos, vékony krómhatású sávokkal díszített előlap és tető, belül pedig az alsó tápos elrendezés. Kicsit átrendezték – egy vonalba hozták – az oldalsó, akár 140 milliméteres ventilátorokat fogadó szellőzőnyílásokat, és feketére festették nem csak a lemezeket, hanem a vázat is.

Kívülről a leglényegesebb módosítások a tetőn találhatóak. Itt előre, egy vonalba hozták a kezelőszerveket. Bekapcsoló, reset és az első ventilátor kék fényének kapcsolója található itt két, egymástól jó távolra helyezett USB-k, két hang és egy eSATA csatlakozó társaságában. Az igazi nagy dobás ezen sor mögött található: Cooler Masterék egy fedeles fiókot alakítottak ki, ami pont akkora, mint a 3,5 hüvelykes merevlemezek, és még egy SATA csatlakozópárt (táp és adat) is készítettek bele. Így winchesterünket egyetlen mozdulattal a gépre csatlakoztathatjuk. Nem kell beépítő kerettel, mobil házzal, kábelekkel bajlódnunk, és a teljes SATA sebesség a rendelkezésünkre áll.

Kinyitva a Maximust ritkán látott óriáshűtő tárult a szemünk elé. Korábban a konfigot Scythe Mugen 2 processzorhűtővel szerelték, viszont mostanában ez a modell nehezen beszerezhető, ezért váltottak egy még nagyobb, még brutálisabb modellre. A Noctua NH-D14 úgy néz ki, mintha két csúcskategóriás hűtőt sorakoztattak volna fel egymás mögé. A két hatalmas, hőcsövekkel átjárt bordáról két 140 milliméteres ventilátor fújja le a meleget. A szerelvény súlya már egy lapátkerékkel is meghaladja az egy kilogrammot.

Igaz, nem ilyen látványosan, de sok más érdekesség is lapul a Maximus fekete gyomrában. A processzoros részt ismét egy Sapphire grafikus kártya zárja. Ezen a téren az Imperium gépeinél - ellátástól függően - az Asus vagy Gigabyte temékeit is kaphatjuk. A Vapor-X hűtéses Radeon HD 5870 nagyszerű választás a felsőkategóriában. Nagy teljesítményű, jó szellőzése miatt korrekten húzható. Az energiaigényeket biztosan kielégíti majd a Corsair VX550-es tápegysége. A CWT-től származó belső 12 voltos részlegét egyben hagyták. Legfeljebb 492 watt leadására képes, szóval még extrém CPU és GPU tuningnál is marad benne szufla. Nem jön majd zavarba akkor sem, ha esetleg második Radeon HD 5870-et szerelünk be.

Mert erre is van lehetőség az Asus P6T SE alaplapjában, sőt akár három grafikus fenevadat is belepakolhatunk. Ismét egy hideg fejjel meghozott, korrekt döntés tanúi lehetünk. Már ez a deszka is tud mindent, ami egy LGA1366 foglalatú processzor meghajtásához kell, van eSATA és FireWie csatlakozója, rengeteg tuningos extrája, de ára még viszonylag civilizált keretek között mozog. Akinek mégsem lenne elég, az rendelhet még több fázisos, USB és SATA 3.0-s drágaságot. Processzorból a legkisebb i7-est, a 930-ast kapjuk, ami ismét csak jó választás. Picivel magasabb órajelű nagyobb testvérei lényegesen drágábbak, és ezt a modellt is alaposan lehet húzni. A Computer Imperiumnál megmutatták, hogy ehhez is jól értenek. Tesztgépünk 4,1 GHz-re beállítva érkezett, és többórás próbánk alatt egyszer sem hibázott. Memóriából Kingston, OCZ vagy G-Skill háromcsatornás 3 x 2 GB-os DDR3-1600 készletet kapnak a Maximusok. Mindig azt, amelyik éppen elérhető. Ha a vásárlónak extra igénye van, akkor azt természetesen teljesítik. A mi példányunkba G-Skill memória került. Ez már 1,5 volton tudja a DDR3-1600-as tempót, míg a többi konkurensnek 1,65 volt kell hozzá.

Rejteget egy érdekességet – pontosabban okosságot – az adattárolós részleg is. Az 1,5 TB-os Western Digital Caviar Green és a Sony-NEC DVD-író mellett egy Kingston SSD is helyet kapott a Maximusban. Ráadásul az Intel X25-M belsejű SSDNow M sorozat 80 GB-os tagjáról van szó, mely akár 250 MB/s-os olvasási sebességével ideális operációs rendszer számára. Összefoglalva tehát az Imperium Maximus HD PC egy jól összeállított, jó nagy teljesítményű, ennek megfelelően meglehetősen drága vasnak tűnik. Valamivel drágább, mint másik két tesztgépünk együtt.

Termék megnevezése Imperium Maximus HD PC
Processzor Intel Core i7-930
Processzorhűtő Noctua NH-D14
Alaplap Asus P6T SE
Memória 3 x 2 GB G-Skill DDR3-1600
Grafikus kártya Sapphire Radeon HD 5870 1 GB GDDR5
Merevlemez Kingston/Intel X25-M 80 GB SSD
Western Digital Caviar Green 1,5 TB, 7200 rpm
Optikai meghajtó Sony-NEC 7241S DVD-író
Ház Cooler Master 690 II Advanced
Táp Corsair VX550
Garancia 3 év
Vételár 441 990 Ft
Megvásárolható Computer Imperium

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés