Hirdetés

HyperX Predator M.2 PCIe SSD: hipertárugrás?

A HyperX Predator SSD

Az SSD-k nagyléptékű fejlődése miatt viszonylag gyorsan szűk keresztmetszetté vált a SATA csatoló, melyet a 2000-es évek elején tudatosan három generációsra terveztek, de minden bizonnyal nem vették számításba a NAND flash-alapú háttértárak ilyen mértékű fejlődését, illetve térhódítását. Miközben az asztali merevlemezek a SATA 3 Gbps által nyújtott tempót sem képesek teljesen kiaknázni, addig egyes SSD-k számára még a SATA 6 Gbps is korlátot jelent bizonyos esetekben.

Hirdetés

A mérnökök számára kézenfekvő volt a megoldás, hisz a PCI Express már egy régóta jelen lévő, jól ismert felület, ráadásul meglehetősen jól is skálázódik, illetve a processzorba integrált vezérlőknek hála a lehető legalacsonyabb késleltetés is biztosított lehet. Az SSD-k PCIe felületre való csatlakoztatásához két csatolót hoztak létre, az M.2-t és a SATA Express-t, melyek közül nem túl nagy meglepetésre végül az előbbi lett a befutó. (A tavalyi év során mindkettővel foglalkoztunk már.)


Két M.2 SSD slot az alaplapon [+]

Az említett M.2 és SATA Express csatolók asztali környezetben tavaly tavasszal, a Z97-es lapkakészlettel mutatkoztak be, majd természetesen a nyár végén befutott X99-es alaplapokon is helyet kaptak. Egyelőre tehát nem túl széles körben terjedtek el, így az SSD-gyártók sem erőltették meg túlzottan magukat, ám csak idő kérdése, hogy a PCIe felületet alkalmazó meghajtók átvegyék a SATA-s megoldások helyét.


[+]

A Kingston volt az egyik első gyártó, aki HyperX márkanév alatt a kiskereskedelmi forgalomban is elérhetővé tett M.2 formátumú, PCIe felületen kommunikáló SSD-t. A csúcs memóriákhoz hasonlóan Predator névre hallgató háttértár már a dobozon is jól felhívja a figyelmet a különbségekre. Az "M.2 PCIe G2 x4" egy fontos adat, ugyanis ez azt jelenti, hogy a meghajtó legfeljebb négy darab Gen2 PCI Express sávot képet kiaknázni, ami 2000 MB/s-os maximális sávszélességet takar, mely a SATA 6 Gbps 600 MB/s-os értékéhez képest jelentős többlet. A másik oldalon az elméleti csúcs szekvenciális értékek virítanak, azaz az 1400 MB/s-os olvasás, illetve az 1000 MB/s-os írás.


[+]

A gyártó kétféle kiadásban kínálja a Predator SSD-t. A nálunk járt verzió egy félmagas, x4 csatolós PCI Express kártyára van felszerelve, így olyan (UEFI-s) alaplapokkal is használható a Predator, melyeken nincs M.2 foglalat, de van szabad x4-es, x8-as vagy x16-os PCI Express slot. Bár a kártya félmagas, de szerencsére kétféle hátlap jár hozzá, így kvázi bármilyen számítógépházba beépíthető. A másik kiadás kizárólag a 2280-as méretszabványú M.2 kártyát tartalmazza, mely értelemszerűen azoknak lehet ideális, akiknek rendelkezésükre áll egy szabad M.2 x4 slot.


[+]

Itt fontos megjegyezni, hogy az Intel a Z97-es és X99-es alaplapok esetében csak M.2 x2-es (max. 1 GB/s), azaz egy csupán két PCI Express sávot kivezető slotot írt elő, aminél csak néhány gyártó egyes modelljei nyújtanak többet, így vásárlás előtt mindenképpen célszerű ellenőrizni az alaplapi M.2 slot pontos képességeit, nehogy végül kellemetlen meglepetésben legyen részünk. Emellett egy másik probléma lehet, hogy a szabványból kifolyólag bizonyos M.2 slotok csak SATA csatolóval vannak felvértezve, így ezekben nem lehet működésre bírni a PCIe csatolós HyperX Predator SSD-t.


[+]

Az M.2-es SSD-k szétszedés szempontjából némileg egyszerűbbek, hisz nem védi őket semmiféle fém vagy műanyag ház, így könnyebben szemügyre lehet venni az egyes részegységeket. A HyperX Predator SSD vezérlőjét a Marvell szállítja. A 88SS9293 típusjelzésű kontrollerről túl sok információt nem közölt a gyártó. A chiphez nyolc csatornán keresztül lehet NAND lapkákat kapcsolni, ami megegyezik a SATA-s variánsokkal, illetve további hasonlóság, hogy még a korosodó AHCI felületet használja a kommunikációhoz. Ahogy feljebb már említettük, az adatátvitelhez 4 darab, PCIe 2.0-s sáv fogható be, ami 2000 MB/s-os sávszélességet képes biztosítani. A TRIM támogatása természetesen megoldott.


[+]

A NAND chipek 19 nm-es, Toshiba A19 típusú toggle-mode MLC lapkákat rejtenek. Ezek összkapacitásának nagyjából 7%-a tartalékterületként van elkülönítve. A cache memóriaként funkcionáló két DDR3-as DRAM chip ismeretlen gyártótól származó, Kingston márkajelzéssel ellátott gyártmány. A memóriachipek összkapacitása 1 GB, órajelük pedig 1600 MHz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés