Hirdetés

Teszten a Hisense ULED QLED tévéje

Kipróbáltuk a 4K felbontású, HDR támogatású, Hisense 55U8QF televíziót.

Hisense tévék

A majd' ötvenéves múltra visszatekintő Hisense azon kínai cégek közé tartozik, amelyek már lassan két évtizede próbálkoznak azzal, hogy Kínán kívül is stabil pozíciókat építsenek ki. A konszern egyaránt jelen van a szórakoztatóelektronikai, a telekommunikációs és a háztartási gépek iparágában. A holding erejét jól jelzi, hogy korábban felvásárolták a Toshiba tévés üzletágát, az észak-amerikai Sharp tévés részleget és a komplett Gorenjét, hogy csak néhány példát említsünk. Emellett az idei foci EB hivatalos partnerei lettek volna, tehát nem egy ázsiai garázscégről van szó, hanem egy komoly tőkével a háta mögött vitézkedő konglomerátumról.

A cég 2005 környékén már elkezdett Magyarországon tévéket gyártatni azzal a céllal, hogy innen törjenek be az európai piacra, ám ebből végül nem lett semmi, és a projektet hamar feladták. A 2010-es évek elején újra nekiveselkedtek a kontinens meghódításának, és egy ideje már gőzerővel nyomulnak néhány nyugat-európai országban, 2020-ra pedig megérett az idő arra, hogy Magyarországon is megvessék a lábukat. Létrehoztak egy kirendeltséget, és végre nagy számban elhozták hozzánk a vállalat televízióit is, amelyek már a hazai boltokban is elérhetőek.

Hisense 55U8QF
Hisense 55U8QF [+]

A Hisense erejét jól mutatja, hogy hatalmas gyártó- és fejlesztőkapacitással rendelkeznek a televíziós szektorban, aminek eredményeként már jó ideje előálltak például működőképes 8K megjelenítővel, dolgoztak hajlítható, illetve szemüveg nélküli 3D kijelzőkön, emellett rendelkeznek saját kvantumpontos paneltechnológiával is. Ez utóbbi eljárásra épül az 55U8QF típusú készülékük, amely a hangzatos ULED termékcsalád tagja. Ezt a készüléket kaptuk kölcsön egy rövid időre, hogy megnézzük, mit tud ma a Hisense a felső kategóriában.

Külső

A modell a hagyományos felépítésű televíziók sorát erősíti, tehát szó nincs trükkös talpakról vagy egyéb formatervezési furmányokról. A vékony, fél centiméteres káva egy síkban van a kijelzővel, így kikapcsolt állapotban láthatatlan. A csillag alakú talp stabilan tartja a képernyőt, azonban annak forgatására, döntésére, magasságának emelésére nincs lehetőség. Az eszköz a standard VESA konzol segítségével a falra is egyszerűen fellógatható.


[+]

Ma már néhány gyártó felsőkategóriás televízióinál a csatlakozókat egy külső megoldásra száműzi, ám a Hisense maradt a tradicionális megoldásnál, így a ki- és bemenetek a hátlapon kaptak helyet. Található itt négy darab HDMI 2.0 mellett kettő USB 2.0, valamint egy-egy Ethernet, kompozit, komponens, 3,5 mm-es analóg és optikai digitális audió port, valamint a fizetős műsorok dekódolásához szükséges CI+ slot sem hiányzik. Ebből következik, hogy a HDMI 2.1 innen lemaradt, pedig ez idén már jó néhány ilyen kategóriájú tévén megtalálható.

[+]

Főbb paraméterek
Hisense ULED 55U8QF
Panel 4K HDR VA QLED (10 bit (8 bit+FRC), 120 Hz)
Háttérvilágítás Direct-LED (Full Array Local Dimming)
Képernyőméret 55 hüvelyk (139 cm)
Maximális felbontás Ultra High Definition (3840x2160)
Támogatott HDR szabványok HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision
Maximális kontrasztarány kb. 6400:1
Maximális fényerő kb. 1000 cd/m²
Betekintési szög 179/179 fok (névleges érték)
24p lejátszás támogatott
Képbeállítások Dinamikus, Mozi éjjel, Mozi nappal, Sport, Standard
Hangbeállítások Beszéd, Késő éjszaka, Standard, Sport, Színház, Zene
Hangszórók 2 x 10 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C
Interfész 4 db HDMI 2.0, 2 db USB 2.0, komponens, kompozit, digitális audio, CI+ slot, 3,5 mm jack, Ethernet
Extrák digitális zajcsökkentés, integrált böngésző, letölthető alkalmazások, smart rendszer, kislexikon, EPG, médialejátszó, beépített Wi-Fi, UHD felbontás, eSúgó, HDR támogatás
Teljesítményfelvétel maximum: 220 watt
normál módban, 50 százalékos fényerőnél: 127 watt
készenléti üzemmódban: 0,2 watt
Méret talppal: 123,2 x 79,9 x 30,8 cm
talp nélkül: 23,2 x 73,6 × 8,3 cm
Tömeg talppal: 18,9 kg
talp nélkül: 17,4 kg
Gyártó honlapja www.hisense.hu
Termék honlapja Hisense 55U8QF
Fogyasztói ár 260 000 forint

Képminőség

ULED?

Aki az ULED hallatán valami csodára gondol, valami olyan technológiára, ami a QLED vagy az OLED után a következő szintlépést jelenti, annak csalódást kell okoznunk. Ez a tévé a házon belül fejlesztett és gyártott, kvantumpontos VA LED LCD, tehát QLED paneltechnológiára épül, melyet a szintén saját fejlesztésű Direct-LED FALD háttérvilágítási rendszerrel egészítettek ki. Ennél a fénykibocsátó diódákat egyedileg vezérelhető csoportok százaiba osztották, ami elméletben lehetővé teszi a hagyományosnál nagyobb kontraszt és jobb színpontosság elérését. Az ULED szócska csak azt jelenti, hogy a készülékben ez a rendszer kapott helyet, és hogy az adott modell "Ultra képminőséget", "Ultra színpontosságot" produkál ennek köszönhetően.

Hirdetés

[+]

Magáról a kvantumpontos eljárásról itt már írtunk részletesen, úgyhogy most csak röviden a lényeg: tehát LED háttérvilágítású LCD eljárásról van szó, ahol a kék fénykibocsátó diódák által szolgáltatott kék háttérvilágítás áthalad egy speciális, úgynevezett kvantumpontokkal, azaz nanoméretű kristályokkal dúsan meghintett filmen, aminek eredményeként széles spektrumú fehér fény keletkezik Ez elméletileg rendkívül pontos és tiszta tónusok megjelenítését biztosítja úgy, hogy az idő múlásával sem kell tartani a minőségromlástól, eltérően a fehér LED-ektől, amelyek hajlamosak enyhén besárgulni. A technológia előnye még, hogy elméletben nagyobb fényerőt és valósághűbb színmegjelenítést tesz lehetővé, ezzel párhuzamosan kisebb a zavaró tükröződés mértéke.

Kontraszt, fényerő

A képalkotási eljárásból fakadóan a 0 cd/m² fénysűrűségű, hibátlan mélyfekete és a végtelen valós kontraszt megteremtésére a megjelenítő nem képes, ezt műszeres méréseink is alátámasztották. Emellett az is bebizonyosodott, hogy a valós kontraszt mértéke elérheti a 6400:1 valós értéket, amit eddig csak a legjobb, legfejlettebb kvantumpontos televízióknál tapasztaltunk, vagyis e téren a Hisense-nek nincs oka szégyenkezésre. A fekete sem rossz egyébként, de egy OLED televízió mellé rakva azért látszik, hogy itt inkább "nagyon sötét szürkéről" van szó.

[+]

Normális beállítások mellett a tónusok szépek, természetesek, még az olyan sokszor problémás tartalmakkal sincs gond, mint az emberi bőr vagy napfényben hullámzó víz. Viszont az is tény, hogy a színpontosságot a legjobb igyekezetünk ellenére sem sikerült tökéletes közelébe belőni, így a modell grafikai munkára nem alkalmas. A betekintési szög terén erős közepesen teljesít: 150 fok környékéről már érezhetően fakulnak a tónusok, és a 180 fok felé haladva ez a fakulás egyre markánsabbá válik, végül szinte élvezhetetlenné válik a kép túlságosan kiszorított szögből.

Homogenitás, mozgás, HDR

A rács alakzatban elhelyezett LED-ek elméletileg lehetővé tennék a háttérvilágítás egyenletes eloszlását, de méréseink szerint a homogenitással vannak problémák. Az egyes képernyőtartományok között az eltérés elérheti a 15,4 százalékot, ami nem túl jó érték, ráadásul enyhe felhősödés észlelhető, amikor teljesen egyszínű a kép. A mozgásmegjelenítés során csak apróbb anomáliákba futottunk bele. Játékoknál és filmnél is voltak néha kisebb akadozások, de ezen viszonylag hatékonyan lehetett segíteni az Ultra Smooth Motion nevű interpolációs technológia aktiválásával, amely virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé. Utánhúzást, szellemképesedést nem tapasztaltunk, mint ahogy azt se, hogy vibráló aura jelenne meg a mozgó objektumok körül.

Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett
Homogenitásvizsgálat: fénysűrűség mértéke az egyes fényerő-beállítások mellett [+]

A modell támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítését, és az általunk mért 959 cd/m² maximális fényerő mellett a HDR effekt már látványosan érzékelhető volt. A HDR konverzió ebből a tévéből hiányzik, épp úgy, mint a felbontás felskálázása (vagy legalábbis mi nem találkoztunk vele), de ezek egyikét sem hiányoltuk túlzottan. A készülék maximális képfrissítési rátája 100 Hz, de a modell a manapság divatos gamer funkciókat (dinamikusan változtatható képfrissítés, alacsony válaszidő mód) nem támogatja. Az input lag 14,9 ms, ami jó érték, de a világ legjobb modelljeitől e téren elmarad.

Előzetes és színhelyes beállítások

Ma már nem lehet tévét piacra dobni előzetesen programozott képprofilok nélkül, tudják ezt jól a Hisense munkatársai is. Az 55U8QF esetében öt darab ilyen közül lehet választani. Ezek a képmódok a rivális gyártók modelljeinél már megismert módon kisebb-nagyobb mértékben eltérnek egymástól fényerejüket, színhőmérsékletüket és az aktív képmódosító funkciókat tekintve. Ebből fakadóan képviláguk is többé-kevésbé eltér egymástól, és így jó eséllyel mindenki találhat köztük olyat, amelyik közel áll az ízléséhez vagy legalább kiindulási alapnak jó lehet.

Profil/beállítás Dinamikus Mozi éjjel Mozi nappal Sport Standard
Fényerősség (fehérpont) 432,8 cd/m² 115,7 cd/m² 212 cd/m² 434,3 cd/m² 278,3 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0,0811 cd/m² 0,0207 cd/m² 0,0333 cd/m² 0,0693 cd/m² 0,0469 cd/m²
Kontrasztarány 5332,6:1 5592,2:1 6359,8:1 6258,8:1 5925,3:1
Legnagyobb delta E 16,68 9,78 10,09 13,58 13,08
Átlagos delta E 8,14 4,86 5,11 6,53 6,18
Színhőmérséklet 10 000 K 5800 K 5800 K 7500 K 7500 K

Egy i1 Display Pro típusú kalibrátorral, illetve a DisplayCAL névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Dinamikus, Mozi éjjel, Mozi nappal, Sport, Standard. A kapott értékek közül a legnagyobb fényerőt, a feketeszintet, a valós kontrasztarányt, a színhőmérsékletet, illetve a delta E értékeket tüntettük fel a táblázatban. Utóbbi egy olyan numerikus érték, ami két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül; minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához (sRGB), vagyis annál jobb.


[+]

Ezután a célértékeket (120 cd/m² fényerősség, 6500 K színhőmérséklet, 2,2 gamma), valamint a legnagyobb színpontosságot próbáltuk elérni, ami csak többé-kevésbé sikerült. A legnagyobb delta E 3,89 lett, az átlagos delta E pedig 0,58. Ez utóbbi jó értéknek számít, de az előbbi nem annyira. A fényerő 114,2 cd/m², a színhőmérséklet 6500 K, a feketeszint 0,0773 cd/m², a valós kontrasztarány pedig 1477,6:1 lett. A képen a színtérlefedettség látható: a szürke szaggatott vonal jelzi a referencia színteret, míg a színes alakzat a mért színteret ábrázolja. Ennek értelmében a kijelző 153,2 százalékban fedi az sRGB színteret, amin belül a számottevő pontosság 97,3%, ami tévék esetében jó eredménynek minősül.

Ideális beállítások
Hisense 55U8QF
Fényerőszint 55
Háttérfény 55
Helyi halványítás/sötétítés Ki
Fényerősség 43
Kontraszt 85
Színtelítettség 50
Adaptív kontraszt Ki
Ultra Smooth Motion Ki
Clear Motion Ki
Zajcsökkentés Ki
MPEG Zajcsökkentés Ki
Színhőmérséklet Warm 1
Színhűség Természetes
Feketeszint Normál
Gamma 2,2
Csak RGB mód Ki
Fehéregyensúly R-eltolás +6
Fehéregyensúly G-eltolás +3
Fehéregyensúly B-eltolás -3
Fehéregyensúly R-erősítés +2
Fehéregyensúly G-erősítés -2
Fehéregyensúly B-erősítés +2

Okostévé, médialejátszó

Saját rendszer

A Hisense húzott egy merészet, és úgy döntött, hogy a saját igényeihez passzoló okostévérendszert fejleszt, ahelyett, hogy átvenne, licencelne egy már meglévő megoldást. Így született meg a VIDAA platform, amelynek 4.0-s verziója került ebbe a készülékbe. Korábban még nem volt dolgunk ezzel, de hamar belejöttünk a vezérlésbe, szerintünk a kezelés jó eséllyel nem okozhat problémát senkinek, pláne, hogy magyar nyelvű a rendszer.

[+]

A tapasztalataink alapján azt tudjuk mondani, hogy a Samsung féle Tizen Smart TV és az Android TV hatásai érződnek rajta, de azoknál egy fokkal átláthatóbb és könnyebben kezelhető. Minden ott van, ahol lennie kell, stabilitás és a sebesség is rendben van, nem nagyon tudunk belekötni semmibe.


[+]

A távirányító teljesen korrekt, ergonomikus darab, és még jól is néz ki. Szerencsére nem áldozták fel a használhatóságot a dizájn oltárán és jó sok gombot pakoltak rá, amelyek révén a legfontosabb szolgáltatások elérhetőek közvetlenül. A távvezérlő kiváltható egy ingyenesen elérhető netes alkalmazással, de ennek használata elég körülményes. A készülék képes együttműködni USB porton keresztül csatlakoztatott vezérlőeszközökkel, amire szükség is lehet a netes alkalmazások futtatása során.

Appok, böngésző

Mert hát természetesen ezek sem hiányoznak innen. A választék nem túl nagy, mindössze száz darabból áll, a magyar appok teljesen hiányoznak, és néhány olyan fontos, illetve népszerű szoftver is, mint például a HBO Go vagy a Spotify. Netflix, YouTube, Amazon Prime van azért, de tény, hogy lehetne bőségesebb a kínálat. Például az ostoba, totálisan élvezhetetlen, elképesztően primitív játékok kárára beférhetnének ezek a sokak által kedvelt tartalomszolgáltató applikációk is. A böngésző azért nem maradt ki, kellően gyors és jól is használható, és egyébként az appok futtatása során sem futottunk bele problémákba.

[+]

Médialejátszó

Letölthető az alkalmazásboltból a komplex, sokoldalú PLEX szoftver, de természetesen a tévé rendelkezik egy előre telepített, egyszerűbb médialejátszó alkalmazással is. Ez tud magyarul, átlátható, hamar megtalálhatóak a fájlok és a mappák, valamint sebessége is megfelelő.

[+]

Videós tesztcsomagunk átpörgetése során arra jutottunk, hogy a formátumtámogatás terén azért akadnak ennek a gyári programnak kisebb hiányosságai. A DivX mellett a 10 bites, 4K Kazu és Killa sample állományok lejátszását is megtagadta, a surround anyagok közül pedig a True HD és a Dolby Atmos is áthághatatlan akadályok elé állította. A külső feliratok megjelenítése megoldott, a betűk mérete, színe és pozíciója is módosítható, így a szöveg mindig jól látszódik.

[+]

A képek közül a JPG, BMP, PNG, GIF és animgif szabványt kezeli. A fotókkal kapcsolatos részletes információkat tartalmazó EXIF adatok megjelenítésére van mód, és diavetítés is elindítható. Audiotartalmak közül az MP3, WMA, WAV és FLAC fájlok jöhetnek szóba. A szoftver az ID3 tagek feldolgozására is képes, viszont a fájlokba metaadatként kódolt dalszövegek megjelenítését nem teszi lehetővé.

Hang és értékelés

A két darab, egyenként 10 wattos rejtett hangszóróra épülő integrált hangrendszer sajnos nem képes csodákra. A mély hangok gyakorlatilag érzékelhetetlenek, a dinamika nem az igazi, és az összhatás vékony, steril. A hangerőre nem lehet panasz, a tévé képes hangokkal megtölteni egy átlagos méretű szobát. Komolyabb hibákat, zúgást-búgást, sistergést stb. sem tapasztaltunk. De ettől függetlenül azt mondanánk, hogy akinek fontos a jó megszólalás, az ezúttal sem ússza meg egy jobb külső hangrendszer beüzemelését.

[+]

A készülék megkapta a vállalat virtuális térhatású hangzás technológiáját, ám a surround hangélmény megteremtésére ez sem képes. Az aktiválás mindössze olyan hatással jár, mintha egy kis visszhang effektet engedtek volna rá a hangra. Az előzetesen programozott hangprofilok természetesen nem hiányoznak, amelyek a szokásoknak megfelelően már nevükkel jelzik, hogy milyen típusú tartalmak mellé szánja őket a gyártó. Amennyiben valaki ezek közül egyikkel sem elégedett, az equalizer segítségével ízléséhez szabhatja az arányokat.

Értékelés

Jó ideje figyelemmel kísérjük már a Hisense tevékenységét a tévépiacon, így tudtuk, hogy egy törekvő, nem szolgaian másoló, innovatív cégről van szó, aki megpróbálja a saját útját járni. Ebből fakadóan sokat vártunk az első nálunk megforduló tévéjüktől, és a 55U8QF nem is okozott csalódást. A saját okostévérendszerre épülő kezelés teljesen rendben van, a platform gyors és átlátható, valamint a távirányító is korrekt darab. Az elérhető netes alkalmazások körén még van mit javítani, viszont a meglévő appok futtatása során nem futottunk bele hibákba. Az előre telepített médialejtászó küzd kisebb formátumtámogatási gondokkal, de azért katasztrófáról szó nincs, a legfontosabb szabványok kezelése megoldott.


[+]

A beépített hangrendszertől nem voltunk elájulva, de ezt a jelenlegi tévék nagy többségéről el tudjuk mondani, valamint az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy komoly hibákkal nem találkoztunk. A kép minősége alapvetően rendben van, a kontraszt hatalmas, a fényerő elég a HDR tartalmak normális megjelenítéséhez, és a mozgásmegjelenítés is rendben van. Jelenleg 260 000 forintba kerül, amivel egyértelműen a drágább ilyen méretű, felbontású LED LCD modellek közé tartozik, viszont a tudását, képességeit elnézve ez az ár abszolút indokolt. Mindent összevetve, nekünk tetszett a Hisense 55U8QF televízió.


Hisense 55U8QF 4K QLED LCD tévé

elefant

A Hisense 55U8QF QLED LCD tévét a Hisense magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés