Hirdetés

Samsung Q950TS: QLED 8K dizájnbomba a Samsungtól

Kipróbáltuk a Samsung extrém nagy felbontású és egyedi külsejű idei csúcsmodelljét.

Samsung Q950TS

Év elején az egész, tévék iránt érdeklődő világ felhördült, mikor a Samsung bejelentette, hogy idén piacra dobja az első "valódi keret nélküli tévét". Az előzetes információk és képek alapján úgy tűnt, hogy a dél-koreai cég háza táján tényleg sikerült kifőzni valami olyan új eljárást, ami friss szelet hozhat a tévédizájnba. Itt fontos megjegyezni, hogy másról van szó, mint a korábban keret nélkülinek nevezett, úgynevezett Borderless dizájnvonalnál az LG-nél. Annak a lényege, hogy a keret egy síkban van a kijelzővel, emiatt kikapcsolt állapotban láthatatlan, itt pedig azt ígérték, hogy kávát teljesen sikerült eltüntetni, vagyis bekapcsolt állapotban sem látszik.

Samsung Q950TS
Samsung Q950TS [+]

Nagyon vártuk a Q950TS-t, hogy közelebbről is szemügyre vehessük, hiszen értelemszerűen 2020-ban ez a Samsung csúcskészüléke, vagyis ebbe a modellbe pakolt bele mindent a piacvezető konszern, amit ma nyújtani tud televíziógyártás terén. Ezúttal egy külső helyszínen volt módunk tesztelni a terméket, ahol a kép- és hangminőség mellett vetettünk jó pár pillantást a kezelésre, okostévérendszerre is.

Keret nélkül?

Az előzetes kommunikáció és pláne a közzétett képek alapján úgy tűnt, hogy van rá esély, hogy tényleg sikerült valamilyen úton-módon száműzni a hagyományos kávát. Ha másfél-két méterről nézzük a tévét, akkor tényleg úgy fest, mintha a fémszalaggal övezett kép a levegőben lebegne. Viszont az igazság az, hogy ha közelről vizslatjuk a készüléket, akkor bizony feltűnik, hogy minimális vastagságú, pár milliméteres káva azért maradt. Tehát azért totális keret nélküliségről szó nincs, ami miatt egy kicsit csalódottak voltunk, de tény, hogy még így is látványos előrelépés, és biztosak vagyunk benne, hogy ez a megoldás más tévékben is felbukkan majd jövőre, mert összességében jót tesz a készülékek megjelenésének.

Bal oldalt a promóciós kép, jobb oldalt a valóságBal oldalt a promóciós kép, jobb oldalt a valóság Bal oldalt a promóciós kép, jobb oldalt a valóság [+]

Mivel a hangsúly pont a kijelzőn van, emiatt aztán érthető okokból teljesen száműztek a modellről a díszítéseket, trükkös dizájnelemeket. A talp is egy szimpla, masszív egység, ami külön nyak nélkül rögzül a készülékházhoz. A képernyőt forgatni, dönteni sem lehet, de a falra azért felakasztható szabványos Vesa konzol segítségével. A vállalat a magasabb kategóriás modelljeinél a csatlakozókat és a tunereket egy külső dobozba száműzi, és nem meglepő módon itt sem történt ez másként.

Ez, a tápot is tartalmazó One Connect Box mindössze egyetlen vékony vezetéken keresztül kapcsolódik magához a képernyőhöz, tehát a kábeldzsungelt elfeledhetjük. A dobozkán található három-három HDMI 2.0 és USB 2.0 mellett egy-egy  HDMI 2.1, Ethernet és optikai digitális audió csatlakozó, valamint a fizetős műsorok dekódolásához szükséges CI+ slot sem hiányzik.

Főbb paraméterek
Samsung Q950TS (QE65Q950TSTXXH)
Panel Samsung QLED VA LCD 10 bites panel (120 Hz)
Háttérvilágítás Direct-LED (Full Array Local Dimming)
Képernyőméret 65 hüvelyk (165 cm)
Felbontás 8K (7680x4320)
HDR támogatás Igen (HDR10, HDR10+, HLG)
Maximális kontrasztarány kb. 6400:1
Maximális fénysűrűség 2800 cd/m²
Input lag 11,5 ms
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások Film, Kiemelt, Normál, Természetes
Hangbeállítások Normál, Hangosított
Hangrendszer 4.2.2 csatornás, 70 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T/-C/-S2
Interfész 3 db HDMI 2.0, 1 db HDMI 2.1, 3 db USB 2.0, digitális audió, Ethernet, CI+ slot
Extrák Tizen okostévérendszer, médialejátszó, böngésző, netes alkalmazások futtatása, kislexikon, HDR támogatás, háttér mód, Bluetooth hangeszközök csatlakoztatásának lehetősége, 8K felbontás
Teljesítményfelvétel Normál módban: 331 watt; készenléti üzemmódban: 0,3 watt
Méret Talppal: 143,3 x 88,1 x 26,1 cm
Talp nélkül: 143,3 x 81,3 x 1,5 cm
Tömeg Talppal: 32,1 kg
Talp nélkül: 26,5 kg
Gyártó honlapja www.samsung.hu
Termék honlapja Samsung Q950TS (QE65Q950TSTXXH)
Fogyasztói ár kb. 1 350 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés