Három AMD X370 alaplap a szorítóban

Egy ASUS ROG, egy Gigabyte Aorus és egy MSI Gaming szériás alaplap mérkőzött meg.

Hirdetés

Gigabyte Aorus GA-AX-370-Gaming 5

A Gigabyte az utóbbi időben egyre jobban nyomja saját gamer brandjét, mely Aorus névre hallgat, és olyannyira próbálja elkülöníteni, önállóvá tenni, hogy a Gigabyte márkanevet is teljesen mellőzi ezen termékeinél (vagyis majdnem, a BIOS-ban majd találkozunk vele), épp ezért mi is így fogunk tenni. Apró érdekességként megemlítenénk, hogy a termék neve az egyiptomi isten, Hórusz nevéből jött, de a kezdő H-t felcserélték A-ra, ami az "A" minőségű termékre utal, vagy legalábbis próbál (de lehet, hogy az is közrejátszott, hogy így az ábécésorrendben az ASUS elé kerül). Az embléma is erre alapoz, Hóruszt ugyanis gyakran sólyomfejjel és embertesttel, vagy pusztán sólyomként festették le, így az Aorus termékek emblémája is egy sólymot idéz.


[+]

Rátérve a termékre, illetve a csomag tartalmára, az alaplapon kívül megtaláljuk a szokásos kiegészítőket (SATA kábelek, SLI HB híd, hátlap, leírás, CD), továbbá a házhoz tartozó kábelek könnyebb csatlakoztatására szolgáló G-Connectort, két hőmérő kábelt, kábelkötegelésre szolgáló tépőzáras szalagokat, egy RGB LED szalag hosszabbítókábelt és némi matricát.


[+]

Az alaplap felépítése letisztult, egyszínű fekete NYÁK jellemzi, fehér I/O- és audiorészleg takaróval, fekete VRM és X370 chipkészlet hűtőbordákkal, melyek egy kis optikai tuningot is kaptak.


[+]

A foglalat körül letisztult képet látunk, tízfázisú VRM-mel. A memóriafoglalatot és annak környékét érdemes inkább jobban szemügyre venni, itt vannak az érdekes dolgok. Ide száműzték a bekapcsolásra, resetelésére szolgáló gombot, egy BIOS beállítások törlésére szolgáló és egy OC gombot is. Ami még érdekes lehet, a fémmel erősített DDR4 foglalatok, melyek között a műanyag kitöltés valóban dísznek van, alatta ugyanis LED-ek bújnak meg. Ugyanez a funkciója 24 tűs alaplapi tápcsatlakozó mellett-előtt látható átlátszó műanyagnak, mely szintén a LED-ek fényét szórja szét.


[+]

Alul látható az audiorészleg, melynek alapja szintén a Realtek ALC1220 kodek és van külön fejhallgató-erősítő, amelyekből kettőt is kapunk, külön a hátlapi és külön az előlapi kivezetéshez, az egészre pedig ráhúzták a Sound Blaster X-Fi MB5 szoftvert. A képeken látható még egy kivezetés RGB(W) LED szalagokhoz, illetve két kapcsoló, melyek közül a felsővel a két BIOS chip közül lehet választani, az alsóval pedig dual-BIOS működést engedélyezni és letiltani. Szintén itt az alsó részen található a POST Code kijelző, mellette LED-ek is jelzik az adott komponens státuszát, illetve a ventilátor és szivattyú tápcsatlakozója, valamint a külső hőmérő csatlakozója is ide került.


[+]

Az Aorus lapon szintén erősített PCIe foglalatok vannak, de ez esetben nem csak a processzor által kezelt PCIe 3.0-s slotok, hanem a déli híd által vezérelt PCIe 2.0 x16 (fizikailag x8) foglalat is megkapta ezt. A slotok között látható az M.2 SSD-k helye, valamint az alaplap élére állítva sorakoznak a SATA 6 Gbps aljzatok is. A mérnökök nem aprózták el, éltek a SATA Express által nyújtott lehetőséggel, valamint egy U.2 konnektor is felkerült az alaplapra, de ez közös az M.2 foglalattal, így vagy ez, vagy használható, egyszerre a kettő nem.


[+]

A hátoldali panelen egy PS/2 portra is futotta, ezenfelül ezen az alaplapon van HDMI kivezetés, dupla Ethernet egyedüliként a mezőnyben (az egyik Intel, a másik Killer vezérlőre drótozva), aranyozott jack aljzatok, Type-C USB.
[+]

A Gigabyte Aorus UEFI-je kicsit egyszerűbbnek tűnik az Asusénál, ami annak köszönhető, hogy kevesebb almenüvel találkozunk, de valóban picit kevesebb a beállítások száma, és más a tagolása is. Az egyszerű, átlag felhasználóknak készített felület barátságos, a legfontosabb dolgokat innen is elérjük, de a profiknak szánt "advanced" részen nincs hiány olyan beállításokból, ami a tuning rovására menne.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés