Hirdetés

Három AMD X370 alaplap a szorítóban

Egy ASUS ROG, egy Gigabyte Aorus és egy MSI Gaming szériás alaplap mérkőzött meg.

Hirdetés

ASUS ROG Crosshair VI Hero

Az ASUS Republic of Gamers, azaz ROG családot nyilván nem kell senkinek bemutatni, hiszen ez a gyártó csúcs hardvercsaládját tömörítő márkanév, ebből pedig sejthető, hogy a Hero a csúcskategóriába sorolandó – a ROG-on belül is az AMD-s vérvonal sajátjának számító Crosshair szériába, ami immár hatodik generációjánál tart.


[+]

A doboz és a benne fellelhető kiegészítők is tesznek róla, hogy érezzük a kényeztetést, amit a pénzünkért kapunk. A legszükségesebb kiegészítők (hátlap, SLI HB híd, SATA kábelek, CD, könyv) mellé kapunk Q-Connectort, ami a házhoz tartozó kábelek gyorsabb, egyszerűbb csatlakoztatásra szolgál, egy rakás ROG matricát, kábelekre aggatható matricát, 3D nyomtatott kiegészítők rögzítésére szolgáló csavarokat, és ami a képen nem látszik, egy poháralátét is lapul a csomagban. Itt térnénk ki a 3D nyomtatott kiegészítőkre, mely egyedülálló opció: az ASUS weboldaláról letölthetők különféle kiegészítők (M.2 foglalatra rakható ventilátortartó, kábeltakaró, kábelrendező, SLI híd takaró, hűtőrács stb.) tervei, melyek otthon (vagy ahol van) 3D nyomtatóval kinyomtathatóak és felszerelhetőek az alaplapra.


[+]

A ROG-os jellemvonások jól tetten érhetőek: fekete-szürke NYÁK, ugyanebben a színben pompázó foglalatok, Digi+ VRM hűtés hőcsővel támogatva, illetve az X370-as déli híd hűtése sem üt el, mindenhol tetten érhetőek a termékcsaládra jellemző nonfiguratív ábrák, jellegzetes vonalak. A hátsó panelre most is az alaplap aljáig húzódó takaró került, melynek funkciója részben mechanikai merevítés, részben ESD védelem, harmadrészt pedig díszítőelemként funkcionál.


[+]

Érdemes az alaplap részleteit jobban megfigyelni. A hűtő rögzítésére szolgáló keretet leszerelve látható, hogy az ASUS-nál duplán odafigyeltek a visszafelé kompatibilitásra, azaz bármilyen hűtő felszerelhető az alaplapra, ami az alaplapon AM3-nak megfelelő lyukosztást igényel, tehát nem csak a műanyag keretre felhelyezhető hűtőkkel kompatibilis ez az AM4-es alaplap. Ezt egyébként csak ez az alaplap tudja a teljes mezőnyből. Látható még a jobb felső sarokban található POST-Code kijelző, ventilátor és dedikált szivattyú tápcsatlakozó, DIMM foglalatok egyoldalú rögzítővel, előlapi USB 3.1 Gen 2 csatlakozó, illetve a tuningosok számára fontos, különféle feszültségek mérésére szolgáló pontok is ide kerültek.


[+]

Az alsó részen látható a SupremeFX-nek becézett hangrészleg, melynek alapját az ASUS igénye szerint optimalizált Realtek ALC1220 kodek adja, kiegészítve ESS Sabre ES9023P DAC-kal, TI RC4850 OP-AMP-pal. Jobbra tőle az elmaradhatatlan, kiszerelt állapotban használható dedikált gombok (bekapcsoló, reset stb), tovább haladva jobbra pedig újabb vízhűtést támogató részlegbe botlunk, ahol vízhőmérő és áramlás szenzorokat lehet csatlakoztatni, továbbá itt kapott helyet az RGB világítás külső csatlakozója is. Apropó, világítás, az alaplap természetesen Aura Sync kompatibilis és jutott rá bőven RGB világítás, méghozzá a chipkészlet és a fenti paneltakaró borítható fényárba, különféle effektekkel.


[+]

A tároló részlegen nyolc darab SATA 6 Gbps csatlakozó látható, illetve a képen kivehető az SSD-k számára fenntartott M.2 foglalat is. A PCI Express foglalatokra is érdemes egy pillantást vetni, a VGA-k fogadására alkalmas slotok masszívabbak, fém erősítést kaptak.


[+]

A hátoldali kivezetések nem sok extrát tartogatnak első látásra, és nem is sorolnánk fel mindet, hiszen a kép alapján egyértelmű, miből mennyit kapunk. Ami érdekes lehet, az a BIOS Reset kivezetett gombja és a Type-C USB aljzat, valamint a belül aranyozott jack audiokivezetések. Ha jobban megnézzük, van még egy M.2 foglalat elrejtve az említett gombok és a jobbra tőle lévő USB blokk között. Ez a slot dedikáltan Wi-Fi kártyákat fogad, ez azonban nem része a csomagnak, viszont az ASUS tervezi, hogy piacra dobja a Wi-Fi-s változatot.

[+]

Az ASUS-nál sokat foglalkozhattak az UEFI-vel, melynél a ROG vörös-fekete-fehér színei dominálnak. Irgalmatlanul sok és aprólékos beállítást kapunk ezúttal is, legyen szó tuningról vagy a hűtési házirend egyedi konfigurálásáról, ezért ezeken nem mennénk végig. A felület jól áttekinthető, kellően informatív, így a kezdők sem fognak eltévedni benne, a tuningosok pedig biztos találnak maguknak csemegét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés