Hirdetés

Három AMD X370 alaplap a szorítóban

Egy ASUS ROG, egy Gigabyte Aorus és egy MSI Gaming szériás alaplap mérkőzött meg.

Hirdetés

Tapasztalatok, értékelés

Összességében az alaplapok minden különösebb probléma nélkül vették az alapórajeles akadályt, közel egyformán gyorsak voltak, így elmondhatjuk, hogy jó munkát végeztek. Nem szóltunk viszont a tuningról, ami nem volt mindenhol ennyire egyszerű, illetve felemásak a tapasztalataink.


[+]

A cél az volt, hogy a Ryzen R7 1800X-szel elérjük a korábban kikísérletezett 4,1 GHz-es órajelet, míg a Corsair modulokkal az XMP által engedélyezett 3 GHz-et. A legkönnyebb dolgunk az Aorus alaplappal volt, beállítottuk a kívánt órajeleket, az XMP-t, megemeltük a feszültséget és más dolgunk nem akadt, a rendszer stabilan működött. A ROG alaplapot már jól ismertük, hiszen korábban azzal készült az első Ryzen teszt, de az új (azaz a teszt elején új) BIOS sokat javított a stabilitáson.


[+]

Ahogy korábban is, a CPU feszültségét most is 1,5 voltra kellett állítanunk a teljes stabilitás eléréséhez, míg az Aorus esetében az 1,45 volt is elegendő volt. Az MSI alaplapjával nem voltunk teljesen elégedettek. A processzor órajelének emelése flottul ment, de a memóriák nem akarták az igazságot. Egyszerűen nem voltak hajlandóak 2133 MHz-nél magasabb órajelen üzemelni, hiába az XMP, a mindenféle próbálkozás, folyamatosan OC Failed üzenetet dobott vissza – a szokásos HyperX modulokkal is próbálkoztunk, sikertelenül. Nyilvánvalóan csak BIOS problémával állunk szemben, amit azóta már elképzelhető, hogy javítottak (a teszt vége felé már jött új BIOS, de nem sütöttük be az új Agesa kód miatt, ami befolyásolhatta volna az eredményeket).


[+]

Összességében három alaplapot láthattunk, melyek teljesítményüket tekintve nagyon közel állnak egymáshoz, így lényegében felszereltségükben és a mellékelt extrákban van több-kevesebb eltérés, illetve az árukban, ami viszont igen fontos, döntő tényező is lehet. Ha ezt a paramétert, tehát az árat nézzük, a Gigabyte égisze alá tartozó Aorus messze a legolcsóbb választás a maga 67 000 forint körüli árával. Mint említettük, mivel nem ez a legdrágább X370-es alaplap a kínálatukban, így van némi előnye a másik két indulóval szemben, de amúgy a teljesen megegyező felszereltségű, csúcs Gaming K7 is megszerezhető 75-77 000 forint körüli áron, amivel versenyezni legfeljebb az ASUS tud 83 000 forintjával, az MSI lapjáért mélyebben a zsebbe kell nyúlni, hiszen legalább 96 000 forintot kell kicsengetni, ha haza szeretnénk vinni.

Márpedig felszereltséget tekintve sincs szégyenkezni valója az Aorusnak, igaz, a doboza nincs tömve minden extrával, mégis látszólag az egyik legjobban felszerelt lap volt a mezőnyben négy USB 3.1 Gen 2 csatlakozójával, két Gigabit Ethernet vezérlőjével, U.2 és SATA Express portjával. Utóbbiak persze otthonra feleslegesnek tűnhetnek, többre értékelendő az ASUS-nál látott extra foglalat a Wi-Fihez, az AM3 hűtőkkel való kompatibilitás, a sok apró beállítás és egyéb extra, vagy az MSI dupla M.2 foglalata SSD-hez, ám kérdés, megér ez valakinek ekkora felárat? A dizájnnal és a márkahűséggel együtt ezek azok a kérdések, amelyeket már a leendő vásárlónak kell vásárlás előtt feltennie. Nekünk mindegyik alaplap tetszett valamilyen szempontból, és hozták a kötelezőt (az MSI-nek is megelőlegezzük a bizalmat a tuning irányában), de egyértelmű győztest hirdetni a mezőny sokszínűsége és az eltérő igények miatt igencsak nehéz lenne.


AMD X370 lapkakészletes alaplapok
ASUS Crosshair VI Hero
Gigabyte Aorus GA-AX370X-Gaming 5
MSI X370 Xpower Gaming Titanium

Daywalker

Az alaplapokat az ASUS, Gigabyte és MSI segítségével az AMD juttatta el hozzánk tesztre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés