Új MSI alaplapok X399, illetve X370 vezérlőhídra, és itt a B350 Tomahawk Plus is

Ma sem maradunk új bejelentések nélkül Threadripper témában, az MSI jóvoltából debütált a X399 Gaming Pro Carbon AC alaplap. De nem maradnak újdonság nélkül az AM4 foglalatú processzorokban gondolkodó potenciális vevőjelöltek sem, nekik a X370 Gaming M7 ACK bejelentés, illetve a B350 Tomahawk Plus lapokat jelentette be a gyártó.

Az MSI TR4 tuningos, játékosoknak szánt az X399 Gaming Pro Carbon AC alaplapján felismerhetőek a széria ismérvei, de a gyártó a konkurenciához képest kissé más megközelítést alkalmaz.

X399 GAMING PRO CARBON AC
X399 GAMING PRO CARBON AC [+]

A lapon megtalálható a nyolc DDR4-es foglalat (négycsatornás, maximálisan 3600 MHz-en futtatható memóriamodulokkal), a négy x16-os PCI Express bővítőkártyahely (támogatott a négyutas AMD CrossFire, illetve a NVIDIA SLI kiépítése is) melyek acélmerevítésűek. A Threadripper processzor tápellátását akár két nyolctűs csatlakozón át teszi a lap lehetővé, előrejelezheti számunkra a jobb tuningpotenciált konkurens gyártóknál, de ha már extra tápcsatlakozóknál tartunk, a PCI Express eszközök számára is biztosít a lapon egy hattűs aljzatot az alaplap.

Adattárolásra a lapon három M.2 foglalat várja az PCIe 3.0 x4 NVMe protokollt használó SSD meghajtóinkat, ebből kettő maximálisan 2280-as, míg egy 22110-es méretszabványig használható, melyekre az "M.2 Shield"-névre keresztelt hőelosztó lemezeket applikálhatjuk fel a thermal throttling jelenség kitolására. Egyéb lehetőségként még a nyolc darab SATA 6 Gbps port áll rendelkezésünkre adattáraink számára.


[+]

Az utóbbi napokban hírt adtunk más gyártók TR4-es  alaplapjairól, így X399 Gaming Pro Carbon AC hátlapja hozzájuk képest egy kissé visszafogottabbnak tűnik. Bár a manapság már ebben a szegmensben szériatartozék az USB 3.1 Gen 2 Type A/C csatlakozók jelenléte, illetve a nyolc darab USB 3.1 Gen 1 Type A (ez utóbbit ráadásul a Threadripper processzorba integrált USB vezérlő biztosítja), de szokatlan látni USB 2.0-s csatlakozókat újonnan bemutatott ilyen kaliberű lapon – a PS/2 hagyomány természetesen itt is folytatódik. A gyártó ezen az alaplapján a vezetékes hálózatra csatlakozást egy "Intel gaming LAN" megoldással biztosítja, amely akár Gigabit kapcsolatra képes alacsony késleltetéssel. Vezetéknélküli hálózatokhoz pedig a csomag részeként biztosított PCI-E foglalatba tehető Intel AC 8265 Wi-Fi kártya érhető el, kétsávos (2,4 GHz és 5,0 GHz), IEEE 802.11 a/b/g/n/ac protokollokat ismer.

Pazar a felhozatal a MSI X399 GAMING PRO CARBON AC kiegészítői terén
Pazar a felhozatal a MSI X399 GAMING PRO CARBON AC kiegészítői terén [+]

A hangkeltő a már más gyártóknál látott Realtek ALC1220 hangkodek, és játékos lap révén itt sem szabad megfeledkeznünk az RGB ledekről, a Mystic Light Sync kezeli a gyártónál ezt a feature-t.

Rátérve a másik két bejelentett lapra, melyek az AM4-es termékpalettát egészítik ki, elég szűkszavúan nyilatkozott a gyártó.

Az MSI X370 Gaming M7 ACK alaplapja
Az MSI X370 GAMING M7 ACK alaplapja [+]

Az X370 Gaming M7 ACK négy darab acélmerevítésű DDR4 memóriafoglalattal fog megjelenni, míg az x16-os PCI Express kártyahelyekből kettő megerősített az amúgy három darabból. Adattárolóinkból M.2 foglalatba két helyen tehetünk be maximálisan 2280 méretszabványú SSD meghajtókat, melyek hűtése a PCH "borda" dizájnos kiterjesztése lesz.

Amit a gyártó kiemel: a "Killer DoubleShot Pro" megoldásuk, melynél összedolgozhat a vezetékes és a vezetéknélküli hálózati kapcsolat a Killer Ethernet csatlakozók és a Killer Wi-Fi adapter bevonásával a minél lagmentes online játékélményért.

A másik extra a AudioBoost 4 Pro mely két elektromágneses interferenciától árnyékolt HD audio processzorra és beépített jelerősítőre épít, melyekkel tisztább hang érhető el, így az előlapi és a hátlapi csatlakozókon is egyidőben érkezhet meg a gyártó szerinti stúdióminőségű hang.

MSI B350 Tomahawk Plus alaplap
MSI B350 TOMAHAWK PLUS alaplap [+]

És végül, de nem utolsósorban pár szó a B350 Tomahawk Plus alaplapról is: az alapmodell iF Design díjat nyert 2017-ben, ennek egy ráncfelvarrott verziójáról van szó.  A változások keretében száműzték az előd két darab PCI (!) foglalatát, és cserében egy PCI Express x1 kapott helyet. Az alapmodel vörös ledjeit RGB váltotta, itt is elérhető a Mystic Light Sync opció.

A lap fejlődött még tuningolás terén is: OC Engine 2-t alkalmazza a BIOS-ban, amelyet eddig komolyabb lapoknál láttunk. Az alaplapra még egy kiegészítő órajel-generátort is integráltak, így nagyobb szabadságunk a BCLK állítgatásában, jobb tuninglehetőségeket kínálva a vásárlóknak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés