Hirdetés

Három AMD X370 alaplap a szorítóban

Egy ASUS ROG, egy Gigabyte Aorus és egy MSI Gaming szériás alaplap mérkőzött meg.

Hirdetés

MSI X370 Xpower Gaming Titanium

Ha MSI, akkor nem lepődünk már meg a sárkányos motívumon, ami visszaköszön az X370 chipkészleten lévő hűtőbordán. Mindez nem von le semmit az összegzésből, már csak azért sem, mert az MSI az egyetlen, aki nem riadt vissza a világos színű NYÁK-tól, ami valójában matt hatású, ezüst színű, így a végeredmény igen ízléses, főleg ha számba vesszük, hogy ehhez az összállításhoz egész jól passzol a fehér takarólemez, ami ezúttal is a hátsó I/O részleget, illetve a hangzásért felelős áramkört takarja.


[+]

Körítést kapunk az MSI alaplapjához is: a szokásos CD-kézikönyv-SATA kábel-hátlap kombón felül a dobozban ezúttal is van SLI HB híd, SATA kábelek feliratozására szolgáló matricák, felragasztható sárkányos embléma, poszter az alaplap felépítéséről és egy LED hosszabbító-Y elosztó kábel.


[+]

A 10 fázisú VRM-re természetesen borda került, a 6+4-es felosztás miatt kettő is, melyeket hőcsővel kötöttek össze, akárcsak a ROG alaplapnál. Szintén a ROG-gal azonos megoldás a 8+4 tűs CPU kiegészítő tápcsatlakozó. Itt is felülre került a POST-code kijelző, a fémmel erősített DDR4 DIMM foglalatok tövébe. A 24 tűs alaplapi tápcsatlakozó mellé is jutott látnivaló, a bal oldalán az előlapi USB csatlakozósora, jobbján pedig a VGA-DRAM-CPU és a bootfolyamat állapotjelző LED-jei találhatók.


[+]

Lejjebb vizsgálódva az audiorészleg rejtve marad, de ezúttal is a Realtek ALC1220 adja az alapot, és vannak minőségi Chemicon audiokondenzátorok, aranyozott kimenetek és dedikált fejhallgató-erősítő, ami megbirkózik a nagy impedanciájú (600 ohmos) fejhallgatókkal. Érdekes lehet alul a plusz PCIe tápcsatlakozó, ami értelemszerűen a PCIe aljzatok tápellátását javítja, illetve látható a külső RGB LED szalagok számára fenntartott csatlakozó is. Apropó RGB és LED-ek, az MSI alaplapja is világít, de csalódni fog, aki RGB fényárt várt, mert kizárólag fehér világítás kapcsolható ki- és be, amit különféle effektekkel extrázhatunk, de be kell érni ennyivel.


[+]

A megfelelő helyre, alulra kerültek a bekapcsoló és reset gombok, mellettük balra az USB Type-C előlapi kivezetésére szolgáló csatlakozó, jobbra pedig Game Boost potméter található. Ez lényegében egy automatikus túlhajtás funkció, aminek 11 fokozata van (és kikapcsolt állapotban kell tekergetni). Az egyes fokozatokhoz tartozó tuning mértéke be van programozva a BIOS-ba minden Ryzen processzorhoz, így a felhasználónak nincs semmi dolga, az alaplap mindent automatikusa elvégez helyette.


[+]

Oldalt az első képet a SATA 6 Gbps csatlakozók uralják, ami mellett ezúttal nincs SATA Express, de van U.2 csatlakozó, mely PCIe sávokban ezúttal is osztozik, méghozzá a legalsó x16-os PCIe foglalattal és azzal M.2 foglalattal, melyen megtalálható az M.2 Shield hűtő. A SATA blokktól balra még egy külső USB 3.1 Gen 1 csatlakozósor található, valamint teljesen bal szélen a BIOS flashback+ gombja trónol. Végezetül megemlítenénk a fém erősítést PCIe x16 foglalatokon, melyek a ROG laphoz hasonlóan csak a felső kettőre kerültek fel.


[+]

A hátlapi kivezetések közé az MSI is becsempészte a jó öreg PS/2 portot, de USB-ből sincs hiány, a ma már kötelezőnek mondható USB 3.1 Type-C is fellelhető. Egyedülálló módon csak erre az alaplapra került HDMI és DisplayPort együtt. Ethernetből csak egyet kapunk, emögött az Intel chipje dolgozik, és nem hiányoznak az aranyozott analóg audiokimenetek és az optikai S/PDIF sem.


[+]

Az MSI a Click Bios 5 névre hallgató UEFI-re esküszik, melynek igen barátságos, jól csoportosított a kezelőfelülete, ahol a legfontosabb paraméterek mindig szem előtt vannak. Van beépített Board explorer, amivel az alaplap csatlakozóiról kaphatunk információt, illetve EZ mód is, aminél csak a legfontosabbak funkciókat állítgathatjuk on-off alapon, illetve módosíthatunk a hűtési házirenden. A profiknak szóló beállításokban ezúttal is elég mélyre merülhetünk, így kell egy kis idő a kiismeréséhez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés