Emeli a tétet a Crosshair VI Extreme alaplapjával az ASUS

Az eddig is remek Crosshair VI Hero alaplapot fejlesztette tovább a tajvani gyártó.

Több szempontból is továbbgondolta az X370-es Crosshair VI lapját az ASUS, hiszen reagálni szeretne a felhasználók, tuningmesterek extrém igényeire. Lássuk, mi minden lett más az előd Hero-hoz képest az Extreme lapban!

Az elrendezés, mint a képeken is látszik, számos ponton módosult, megnőtt a PCH borda mérete, vízszintes elrendezésű lett az alaplapi 24 tűs csatlakozó is, illetve felkerült a lapra egy perifériacsatlakozó, ami plusz táppal támogatja meg a PCIe kártyák foglalatból való teljesítményfelvételét.

Balra a Hero, jobbra az Extreme lap látható Balra a Hero, jobbra az Extreme lap látható
Balra a Crosshair VI Hero, jobbra pedig az Extreme kiadás látható [+]

A fejlesztések egyike a kifinomult folyadékhűtéseket használóknak lehet örömhír, ugyanis lehetőséget biztosít a lap a monoblokk hőmérsékletének a monitorozására is, de az áramlási sebesség és a szivárgásérzékelő áramkörök jeleit is képes kezelni. Továbbá a Bitspower szakembereivel is együtt dolgozik a gyártó, és kifejezetten ehhez az alaplaphoz készül egy blokk, mely majd külön lesz kapható. A hűtési rendszer átfogó felügyeletét az UEFI és a FanExpert 4 szoftverek biztosítják, további finomhangolási lehetőség a lapra csatlakoztatható szenzorok használata, melyek jeleinek figyelembevételével könnyebben építhető olyan konfiguráció, amely alacsony terhelésnél szinte hangtalanul üzemel, de kiszolgálja akár az extrém teljesítményigényeket is.

USB portok terén nem vall szégyent az alaplap, az USB 3.1 Gen2 elérhető a hátlapon, A illetve C-típusú csatlakozón át egyaránt, illetve kivezethető előlapra az alaplapról is. Hálózatokhoz vezetékesen az Intel Ethernet vezérlőjével kapcsolódhatunk, Wi-Fit az új 2x2 antennás modullal érhetünk el, melyekkel megoldható a Bluetooth 4.1-es kommunikáció is.

A PCI Express foglalatok kiosztását nem érintette, az ASUS SafeSlot révén ugyanúgy fémmerevítésűek, extra forrasztási ponttal kapcsolódnak az alaplaphoz, megelőzve az esetleges durva kezelésből eredő károkat. Most is ügyeltek rá, hogy elférjen akár kettő, két és fél kártyahelyet elfoglaló videokártya is, így kétutas SLI-t illetve CrossfireX-et lehet kialakítani, míg aki ez utóbbi háromutas változatában gondolkodik, már csak legfeljebb kétslotos kártyákkal tudja megvalósítani. A hangszekcióhoz sem nagyon nyúltak, SupremeFX S1220 kodek és prémium ESS Sabre DAC látja el ezt a feladatot.

Az ASUS ROG Crosshair VI Extreme először Észak-Amerikában válik elérhetővé augusztus elején, 349 dolláros listaáron (kb. 93 000 forint).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés