Hirdetés

FSP Aurum - kis táp nagy hatásfokkal

Hirdetés

FSP Aurum kívülről

Ha tápok hatásfokáról van szó, akkor a témában jártas olvasók egyből a 80 Plus minősítési rendszerre gondolnak. Ez az értékelés mára általánosan elfogadottá vált, ha egy modellnek „van ilyenje”, az jó, minél magasabb, annál jobb. Épp ezért nem meglepő, hogy több gyártó igyekszik felhasználni az elnevezéseket termékeinél. Talán ilyen szellemben keresztelték az FSP új sorozatát Aurumnak, ami latinul aranyat jelent – a tápok ugyanis 80 Plus Gold minősítésűek. Annyit jelent ez, hogy 20 és 100%-os terhelésen 87%, feles terhelésen pedig 90% a hatásfokuk. Nagy örömünkre az FSP Aurumok teljesítménye nem szállt úgy el – egyelőre – mint a többi aranyos konkurensé. A legnagyobb 700 wattos, nálunk pedig a legérdekesebb és egyben a legkisebb, 400 wattos tett látogatást.

Elég különleges, és egyelőre egyedi is lett az Aurum külseje; a jövőben hasonló formatervet kap a többi modell is. Fekete váltotta az FSP-re jellemző kék színt, mert ahhoz jobban mennek az aranyat imitáló betétek. Szokatlanra vágták a hátsó szellőzőnyílásokat, és valami tudományos szöveg is indokolja (amit úgy sem hiszünk el), hogy miért jobb ez a hosszú évek alatt bevált méhsejtesnél. Került pár kivágás a rácsos ventilátor mellé, szerintünk a hátsókhoz hasonlóan inkább dekorációs jelleggel. El kell ismernünk, hogy az Aurum nagyon jól mutat, és a mai telített tápos piacon ez is döntő tényező lehet vásárlásnál. Váratlan öröm, hogy ventilátora nem világít.

Fix kábelei vannak az aranyos FSP-nek, a 400 wattos esetében éppen elegendő csatlakozóval, éppen elegendő hosszúságban. A 20+4-es és 4+4-es alaplapi köteg ugyanúgy 55 centiméteres, ahogy a 6+2 tűs PCI Express grafikus kártyás is. Perifériás tápellátóból az egyik vezetéken négy SATA eszközökhöz való, a másikon három IDE eszközös és egy flopietető van, a táptól 55, 70, 85 és 100 centiméteres távolságban. Ezzel a kis Aurum „zsinórjai” alsó táphelyes és nagy házakba is elég hosszúak. Még az idén várható belőle moduláris verzió, jól kezelhető, lapos, szalagszerű kötegekkel.

Mai divatnak megfelelően felülre került az Aurum specifikációs táblája, két oldalába pedig FSP logót nyomtak. Az adatlapról leolvasható, hogy a leglényegesebb, 12 voltos ágat két nem túl erős egyéni csúcsértékes, 18 amperes (216 watt) részre bontották, amiből az egyik a CPU-t, a másik az alaplapot és a grafikus kártyát kezeli. Közös maximumuk a 400-as modellnél 384 watt, szóval olyan érték, amit reálisan össze lehet rakni valódi konfigurációval, nem csak valóságtól elrugaszkodott műterheléssel lehet alaposan kihajtani. Egyébként lesz egyben 12 voltos részlegű Aurum is rövidesen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés