Hirdetés

FSP Aurum - kis táp nagy hatásfokkal

FSP Aurum belülről

Járt már nálunk néhány 80 Plus Gold minősítésű táp, és mindegyikre az volt a jellemző, hagy alaposan megrakták őket alkatrésszel. A magas hatásfokhoz olyan felépítésre van szükség, ami nem egyszerű és nem is olcsó. Ehhez képest a 400 wattos FSP Aurum szinte üresnek tűnik, nincs benne semmi egyedi, semmi különleges, semmi szokatlan. Legfeljebb az, hogy nagyon kicsire vették a bordákat, a táp magas hatásfoka miatt ugyanis kevesebb hő keletkezik, kevesebb leadófelületre van szükség. Gondoljunk csak bele: ha a hatásfok 80%-ról 90%-ra növekedik, azzal a hőtermelés a felére (20%-ról 10%-ra) csökken. A hatásfok javulását saját tervezésű vezérlőrendszerrel oldotta meg az FSP. Az alábbi képen jól látható az FSP6600 és FSP6601 chip, melyekről nem sikerült semmilyen információt találtunk. A bemeneti oldalon (alábbi képen balra) pár szokatlan ellenállás figyelhető még meg, egyébként a főtrafó, mellette a kisebb, készenléti kör trafója és a különböző egyenáramos feszültségeket létrehozó tekercsek, illetve kimeneti kondenzátoros sora teljesen átlagos.

A bemeneti oldalon egy nem túl combos, de 105 °C-ra hitelesített japán Nippon Chemi Con kondenzátort kapunk, a kimeneten szintén 105 °C-os, de CapXonok sorakoznak egy OST társaságában... ezek már nem annyira betonbiztos márkák. Jobbra, külön kis nyomtatott áramkörre került a túlfeszültség és túláram védőrendszere. Érdemes megnézni a tövében található szitázást. Arra utal, hogy az Aurum „alaplapját” 350-től legalább 800 wattig használják majd.

A magas hatásfok és kis teljesítmény mellé egy kisebb motorerejű ventilátort vártunk. Az FSP-nél megszokott, Protechnic Electric 0,38 amperes motorereje erős közepes, persze nyilvánvaló, hogy egy ilyen tápban nem fog maximális, percenként 2000-es fordulata környékén járni. Sokkal lényegesebb, hogy mekkora feszültségen tud beindulni, és akkor milyen lassan jár – no meg milyen halkan. Mindenesetre ebből a szempontból egy hagyományosan halk ADDA lapátkeréknek jobban örültünk volna.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés