Hirdetés

FSP Aurum - kis táp nagy hatásfokkal

Hirdetés

FSP Aurum kívülről

Ha tápok hatásfokáról van szó, akkor a témában jártas olvasók egyből a 80 Plus minősítési rendszerre gondolnak. Ez az értékelés mára általánosan elfogadottá vált, ha egy modellnek „van ilyenje”, az jó, minél magasabb, annál jobb. Épp ezért nem meglepő, hogy több gyártó igyekszik felhasználni az elnevezéseket termékeinél. Talán ilyen szellemben keresztelték az FSP új sorozatát Aurumnak, ami latinul aranyat jelent – a tápok ugyanis 80 Plus Gold minősítésűek. Annyit jelent ez, hogy 20 és 100%-os terhelésen 87%, feles terhelésen pedig 90% a hatásfokuk. Nagy örömünkre az FSP Aurumok teljesítménye nem szállt úgy el – egyelőre – mint a többi aranyos konkurensé. A legnagyobb 700 wattos, nálunk pedig a legérdekesebb és egyben a legkisebb, 400 wattos tett látogatást.

Elég különleges, és egyelőre egyedi is lett az Aurum külseje; a jövőben hasonló formatervet kap a többi modell is. Fekete váltotta az FSP-re jellemző kék színt, mert ahhoz jobban mennek az aranyat imitáló betétek. Szokatlanra vágták a hátsó szellőzőnyílásokat, és valami tudományos szöveg is indokolja (amit úgy sem hiszünk el), hogy miért jobb ez a hosszú évek alatt bevált méhsejtesnél. Került pár kivágás a rácsos ventilátor mellé, szerintünk a hátsókhoz hasonlóan inkább dekorációs jelleggel. El kell ismernünk, hogy az Aurum nagyon jól mutat, és a mai telített tápos piacon ez is döntő tényező lehet vásárlásnál. Váratlan öröm, hogy ventilátora nem világít.

Fix kábelei vannak az aranyos FSP-nek, a 400 wattos esetében éppen elegendő csatlakozóval, éppen elegendő hosszúságban. A 20+4-es és 4+4-es alaplapi köteg ugyanúgy 55 centiméteres, ahogy a 6+2 tűs PCI Express grafikus kártyás is. Perifériás tápellátóból az egyik vezetéken négy SATA eszközökhöz való, a másikon három IDE eszközös és egy flopietető van, a táptól 55, 70, 85 és 100 centiméteres távolságban. Ezzel a kis Aurum „zsinórjai” alsó táphelyes és nagy házakba is elég hosszúak. Még az idén várható belőle moduláris verzió, jól kezelhető, lapos, szalagszerű kötegekkel.

Mai divatnak megfelelően felülre került az Aurum specifikációs táblája, két oldalába pedig FSP logót nyomtak. Az adatlapról leolvasható, hogy a leglényegesebb, 12 voltos ágat két nem túl erős egyéni csúcsértékes, 18 amperes (216 watt) részre bontották, amiből az egyik a CPU-t, a másik az alaplapot és a grafikus kártyát kezeli. Közös maximumuk a 400-as modellnél 384 watt, szóval olyan érték, amit reálisan össze lehet rakni valódi konfigurációval, nem csak valóságtól elrugaszkodott műterheléssel lehet alaposan kihajtani. Egyébként lesz egyben 12 voltos részlegű Aurum is rövidesen.

FSP Aurum belülről

Járt már nálunk néhány 80 Plus Gold minősítésű táp, és mindegyikre az volt a jellemző, hagy alaposan megrakták őket alkatrésszel. A magas hatásfokhoz olyan felépítésre van szükség, ami nem egyszerű és nem is olcsó. Ehhez képest a 400 wattos FSP Aurum szinte üresnek tűnik, nincs benne semmi egyedi, semmi különleges, semmi szokatlan. Legfeljebb az, hogy nagyon kicsire vették a bordákat, a táp magas hatásfoka miatt ugyanis kevesebb hő keletkezik, kevesebb leadófelületre van szükség. Gondoljunk csak bele: ha a hatásfok 80%-ról 90%-ra növekedik, azzal a hőtermelés a felére (20%-ról 10%-ra) csökken. A hatásfok javulását saját tervezésű vezérlőrendszerrel oldotta meg az FSP. Az alábbi képen jól látható az FSP6600 és FSP6601 chip, melyekről nem sikerült semmilyen információt találtunk. A bemeneti oldalon (alábbi képen balra) pár szokatlan ellenállás figyelhető még meg, egyébként a főtrafó, mellette a kisebb, készenléti kör trafója és a különböző egyenáramos feszültségeket létrehozó tekercsek, illetve kimeneti kondenzátoros sora teljesen átlagos.

A bemeneti oldalon egy nem túl combos, de 105 °C-ra hitelesített japán Nippon Chemi Con kondenzátort kapunk, a kimeneten szintén 105 °C-os, de CapXonok sorakoznak egy OST társaságában... ezek már nem annyira betonbiztos márkák. Jobbra, külön kis nyomtatott áramkörre került a túlfeszültség és túláram védőrendszere. Érdemes megnézni a tövében található szitázást. Arra utal, hogy az Aurum „alaplapját” 350-től legalább 800 wattig használják majd.

A magas hatásfok és kis teljesítmény mellé egy kisebb motorerejű ventilátort vártunk. Az FSP-nél megszokott, Protechnic Electric 0,38 amperes motorereje erős közepes, persze nyilvánvaló, hogy egy ilyen tápban nem fog maximális, percenként 2000-es fordulata környékén járni. Sokkal lényegesebb, hogy mekkora feszültségen tud beindulni, és akkor milyen lassan jár – no meg milyen halkan. Mindenesetre ebből a szempontból egy hagyományosan halk ADDA lapátkeréknek jobban örültünk volna.

Próba

Szokásos táptesztes módszerünkkel és az alábbi konfigurációval próbáltuk ki az FSP Aurum 400 wattos modelljét:

  • Intel Core 2 Extreme QX6700 @ 3,33 GHz, 1,45 V processzor
  • Asus P5E3 Deluxe alaplap
  • 2 x 1024 MB Samsung DDR3-1333 RAM
  • Asus Radeon HD 4870 X2 videokártya
  • 400 GB-os Samsung SATA merevlemez

Táblázatunkban a konnektorból felvett fogyasztási értékek szerepelnek, tehát azok a mennyiségek, amit a táp az elektromos hálózatból felvesz, majd megfelelő egyenárammá alakít, és a számítógépnek továbbít. Ez a folyamat veszteséggel jár, mely a modern tápoknál 10-20%-ot tesz ki, és hőenergia formájában manifesztálódik. Tesztgépünk fogyasztása – vagyis a táp leadott teljesítménye – tehát ennek megfelelő mértékben kisebb a táblázat adatainál.

Nyugalmi állapotban szinte állt az Aurum ventilátora. Ugyanolyan hallhatatlanul csendesen lehelt, ahogyan a nyugodt üzeméről ismert Cooler Master Silent Pro M600 viszonyítási alapunk teszi. Ekkor nem gyenge tesztgépünk 200 watt körüli konnektorból felvett teljesítményre kényszerítette a tápokat, ami annyit jelent, hogy a konfiguráció felé nagyjából 175 wattot adtak le, de az FSP úgy 4%-kal jobb hatásfokkal dolgozott. Nagyjából ennyit fogyasztanak ma a középkategóriás processzorral és grafikus kártyával felszerelt számítógépek teljes terhelésen. Jó hír, hogy egy modern táp ilyenkor csak 20-25 wattot pocsékol el, és egyben ennyivel fűt.

Termék megnevezése FSP Aurum 400 Cooler Master
Silent Pro M600
Névleges teljesítmény 400 W 600 W
PFC típusa aktív aktív
Fogyasztás üresjáratban 192 W 204 W
Fogyasztás terhelve 405 W 420 W

Teljes terhelésen lényegében megduplázódott a konnektorból felvett wattok száma. Most egy százalékkal kisebbre jött ki az aranyos FSP előnye a bronzos Cooler Masterrel szemben, ami wattokra átfordítva 15-öt jelent. Igen, az Aurumnál is átlépte a kimért érték a 400-as határt, elvileg akkora a táp névleges teljesítménye. Azt viszont feljebb írtuk, hogy a táblázatban a konnektoron mért érték szerepel, a táp specifikációja pedig a leadottra vonatkozik. Az nagyjából 360 watt volt, tehát a nagy négymagos processzor és a dupla GPU-s VGA mellé is elég egy jó 400-as táp. Hangban is nagyon korrekt volt az Aurum, ezúttal sem volt zajosabb a legcsendesebb tápok közé sorolt Cooler Masternél. Hang terén talán jobban érzékelhető az a néhány wattos nyereség, amit a magasabb hatásfok jelent, ugyanis a Cooler Master esetében úgy 60, az FSP-nél csak 45 wattnyi hővel kellett megküzdeni.

Termék megnevezése FSP Aurum 400
3,3 V 3,30 - 3,30 V
5 V 5,05 - 5,10 V
12 V 12,10 - 12,20 V

Feszültségek terén is nagyon rendben volt az FSP Aurum. A 3,30 voltos érték nem mozdult a referenciától, a 12 voltos a terheléssel nagyon picit nőtt, az 5 voltos hasonló mértékben csökkent. Minden bizonnyal az utóbbi kettőt együtt vezérlik, erre utalt a kimeneti oldal kettősen tekercselt nagyobbik tekercse is. Az ingadozások bőven az ATX12V szabvány engedte kereteken belül maradtak.

Értékelés

Még egy adattal tartozunk az FSP Aurum tápjai kapcsán: az árral. A legkisebb, 400 wattos modell is meglehetősen drága, 19 000 forintba kerül, ráadásul csak két év garancia vonatkozik rá. A nagyobb, 500, 600 és 700 wattos verziók ára 22 000, 25 000, illetve 28 000 forint. Igen, halkak, igen, nagy a hatásfokuk, de szerintünk ezekben az árakban egyelőre megjelenik az újdonság és az arany 80 Plus minősítés „adója”. A technikai megoldás és a külalak mindenesetre tetszett. Egy alig gyengébb hatásfokú, hasonlóan csendes, de öt év garanciás, moduláris Cooler Master, Corsair vagy akár FSP sem drágább, és ma már azokból is kapható aránylag kicsi, 500 wattos.

Hosszú távon viszont az FSP 80 Plus arany minősítésű, kis teljesítménnyel is elérhető belsője nagyon ígéretes. A saját fejlesztésű vezérlőelektronika – amiben a gyártó elmondása szerint három évnyi munka van, és a szellős, viszonylag kevés alkatrészből álló felépítés azt sejteti, hogy hamarosan találkozunk majd olyan FSP (vagy akár más márkájú, mert a gyártó beszállítóként is dolgozik) tápokkal, melyek az Aurumhoz hasonlóan jó hatásfokkal, kevésbé látványos külsővel, de kedvezőbb áron versenyeznek a vásárlók kegyeiért.


FSP Aurum 400

rudi

Az FSP Aurum tápot az FSP bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés