Hirdetés

Látogatás az FSP táptesztelő laborban

Saját márka kontra OEM

Valamikor a múlt év folyamán felajánlotta az FSP, hogy ha feléjük járunk, látogassuk meg táptesztelő laboratóriumukat, nézzük meg, hogyan veszik kezelésbe a tápokat. Persze, ez a "feléjük járás" nem is olyan egyszerű, mivel az említett hely Tajvanon található... Szerencsére, a Computex miatt minden évben kilátogat egy kollégánk az IT világában meghatározó szerepet betöltő ázsiai szigetre, így végre sikerült élni az FSP kínálta lehetőséggel. A Tajpejtől úgy egy órányira fekvő Taoyuan city központjában, az FSP elsősorban teszteléssel és fejlesztéssel foglalkozó irodájában Paul Hsu termékmenedzser vezetett körbe, aki a saját márkanéven megjelenő termékekért felelős. Ezen a téren – elmondása szerint – még van mit behozni a gyártónak a konkurensekkel, például az Enermaxszal szemben.

Minden bizonnyal sok olvasónkat érdekli, milyen az FSP saját márkanéven megjelenő tápjainak viszonya az OEM modellekhez. Először is, az FSP házon belül hat, különböző szegmensekben tevékenykedő tápfeljesztő csapattal dolgozik, melyek eléggé elkülönülnek egymástól. Példának okáért az a csapat, ami a 80 Plus arany minősítésű Aurumot csinálta, nincs szoros kapcsolatban az olcsóbb Saga vagy a friss Hexa vagy a szervertápok tervezőivel. Szóval nem úgy készül a Hexa (pedig jó lenne), hogy  veszik az Aurum alapját, és kicsit költséghatékonyabbra szabják. Ettől függetlenül persze elképzelhető, hogy pár éven belül az olcsóbb modelleken is megjelenik majd az új, saját fejlesztésű vezérlőchip, amit az Aurumban használtak először.


FSP által megrendelésre készített táp hőcsöves hűtéssel

Az OEM (original equipment manufacturer) vagy ODM (original design manufacturer) gyártással az a helyzet, hogy az FSP belsőt használó gyártóknak több szinten lehet beleszólása a termék megvalósításba. Egy létező FSP modell átmatricázásától (ODM), a kábelezés, hűtés és ventilátorvezérlés módosításán át egészen az alap kapcsolásig terjednek a lehetőségek. Lényegében ezek a gyártók ugyanúgy tárgyalnak az OEM/ODM részleggel, mint házigazdám, Paul, csak neki minden bizonnyal kedvezőbb árakat, esetleg extra megoldásokat is felajánlanak – ennek részleteibe már nem akart belemenni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés