Hirdetés

Az FSP Aurum moduláris verziója

Hirdetés

FSP Aurum CM kívülről

Márciusban járt nálunk az FSP legújabb, különösen magas hatásfokú tápja, az Aurum, melynek nevébe is belekódolták, hogy megkapta a 80 Plus tanúsítvány arany fokozatát. Annyit jelent ez, hogy 20 és 100 százalékos terhelésen 87%-os, feles terhelésen pedig egészen 90%-os hatásfokra képes. Megjelenésekor tudni lehetett, hogy érkezik majd belőle lecsatlakoztatható kábeles, moduláris változat, hát most itt van. Külsőre teljesen olyan, mint fix kábeles társa, újhullámos, fekete házat kapott egyedi hátsó szellőzőnyílással és aranyat idéző betéttel a 120 milliméteres ventilátor körül. Érdekes, hogy az FSP nem váltott még nagyobb, 140 milliméteres lapátkerékre. A tetszetős dobozban kézzel oldható csavarokat, tépőzáras kötegelőket és egy FSP matricát is találtunk az elmaradhatatlan kábelek mellett.

A moduláris változatot a CM utótag jelöli, ami az angol cable management (kábelkezelés) szóra utal. Akárcsak a fix kábeleseknél, itt sem szaladt el túlságosan a ló a tervezőkkel. Három modellt jelentettek be egyelőre 550, 650 és 750 wattos teljesítménnyel. Hozzánk a középső érkezett, aminek csúcsteljesítményére talán szükség is lehet egy erősen tuningolt, több csúcskategóriás VGA-val ellátott konfigurációnál. Még fontosabb, hogy egy combos, egy VGA-s rendszer 300 watt körüli csúcsigényénél a leghatékonyabb ez a hatötvenes. Összesen öt moduláris kábelköteget csatlakoztathatunk rá, pont ennyit találtunk a dobozában.

Egyen – a legrövidebben – két 6+2 tűs PCI Express tápcsatlakozó van, a táptól 55, illetve 65 centiméteres távolságban. Egyszerűbb konfigurációkhoz jó lehet az egy SATA és egy IDE eszköz meghajtására képes szál, emellett van három SATA-s és két hosszú két-két SATA és IDE konnektorral, sőt az egyik végén floppyetető is van. Minden kábelen az első csatlakozó a táptól 55 centiméterre van, majd 15 centiméterenként követi a többi. Az új moduláris különlegessége a lapos, de nem teljesen szalag kialakítású, gumival beborított kábelezés. Meglehetősen egyedi, bár szerintünk a Cooler Master Silent Pro megoldása praktikusabb, ezt az FSP-félét elég nehéz meghajlítani. A moduláris Aurum alaplapi fix kötegei 55 centiméter hosszúak, ez elég lesz az alsótápos házakhoz. Kapunk még egy ágat két 6+2 tűs PCI Express grafikus kártyás csatlakozóval, szóval két nagy VGA ellátásához sem kell majd átalakító.


Ahogyan számítani lehetett rá, a moduláris Aurum pontosan ugyanarra a kapcsolásra épül, mint fix vezetékes társa. Az FSP két év alatt kifejlesztett, új vezérlőprocesszorát használja, ami a konkurensekénél egyszerűbb – és minden bizonnyal olcsóbb – felépítés mellett is biztosítja a 80 Plus arany fokozathoz szükséges hatásfokot. A 650-es a 400-astól csak a kimeneti oldal kondenzátoraiban különbözik, egyébként mindenhol 105 °C-ra hitelesített példányokat használnak. A nagyobb teljesítmény miatt kicsit erősebb lett a 120 milliméteres ventilátor motorja, minden bizonnyal jobban is pörög.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés