Hirdetés

Define Mini C – elegáns microATX ház a Fractaltól

Plexiablakos változatban teszteltük a svéd gyártó legújabb, megfizethető árú házát.

Külső

Rendszeres vendég oldalunkon a még számítástechnikai viszonyok között is viszonylag fiatalnak számító svéd Fractal Design egy-egy terméke – hogy csak a közelmúltból szemezgessünk, elég a könnyen szerelhető Kelvin S24 vízhűtésre vagy a full extrás, SFX tápos Mini-ITX házra gondolni. A letisztult, minimalista eleganciát képviselő formavilágot képviselő Define ház is megfordult nálunk, illetve a Define R5, továbbá a parányi óriás Define Nano S. Ezúttal a méretben középutat képviselő Define Mini C állt a porondra, melyről megjelenésekor hírünkben már beszámoltunk.

A Define C széria normál és microATX alaplapokat fogadó méretben érhető el, mi az utóbbival ismerkedtünk meg közelebbről, erre utal a mini jelző a típusban. Tele oldalfalú és plexi oldalablakos változata közül a gépházba betekintést nyújtó landolt nálunk. Első ránézésre is feltűnő, hogy a Define név kötelez, annak minden eddigi stílusjegyét magán viseli az újdonság. A szálcsiszolt fém hatását keltő előlap ugyan műanyag, de a minőségibb fajtából. A fekete szín dominál kívül-belül, de ezt megtöri néhány fehér elem kontrasztja. Talpakkal együtt 412 mm-es magassága már majdnem eléri a teljes ATX-es alaplapot befogadó kuckóét, míg 210 mm-es szélessége és 412 mm-es hossza a 6,3 kg-os tömegével karöltve az középmezőnybe sorolja.

Az előlap mögött nem találunk semmilyen bővítőhelyet, így az nem is nyitható üzemszerűen, azonban a hátsó részét zajcsillapító anyaggal bélelték ki, ami a mögötte elhelyezett porszűrő tisztításához lepattintható. Szokványos megoldásokkal találkoztunk a ház hátulján, minden ott van, ahol általában lenni szokott. A bővítőhelyek a minőségi házaknál megszokott módon, egyedi perforált zárólemezeket kaptak, melyek fehér színükkel dobják fel azt az egyhangúságot, amit egy számítógépház fekete hátulja jelenthet. Szellőzőrács is van a videokártyák traktusa fölött, hogy a termelt hő itt is távozhasson, feljebb pedig egy állítható pozíciójú, 12 centiméteres ventilátort helyeztek el. A táp a trendeknek megfelelően felfelé és lefelé néző ventilátorral is beszerelhető a ház aljába.

A felső csatlakozópanelen két USB aljzatot találunk, ezek szerencsére már mind USB 3.0-sak, bár a szokásos rikító kék nyelveket nem alkalmazták. A kerek, hangsúlyos méretű bekapcsológomb közepe egyben az üzemet jelző LED-et is rejti, míg az előlapon alatta elhelyezett diszkrét bevágáson át juthat kék fénnyel a külvilág tudomására a HDD aktivitása. A hang ki- és bemenetek sem színkódoltak, csak a piktogram árulja el a megfelelő funkciót. A reset gomb egész könnyen aktiválható, erre a kisgyermekesek figyeljenek, ha a gép hardveres újraindítását illetően a környezetével ismerkedő porontyól eltérőek a szándékaik. Az előlapot eltávolítva a csatlakozópanel a helyén marad, nem kell a vezetékek épségére ügyelnünk.

A tisztításhoz elölről könnyen kihúzható műanyagkeretes porszűrő takarja a ház aljának szinte egészét, mely sínes-karmos rögzítést kapott. Hifi készülékre emlékeztető kerek műanyag lábai a szokásos magasságúak, könnyen jut majd friss levegő a táphoz. A talpak csúszásgátló bélést is tartalmaznak, kb. másfél centiméteres magasságuk viszont nem állítható.

A gépház teteje első ránézésre teljesen telinek tűnik, az ide beépített műanyag záróelem azonban kipattintható, szabaddá téve az utat a légáramlás számára, adva a kiváló lehetőséget a vízhűtő-radiátor ez alá történő elhelyezésére. A csomagban egy ide mágnesesen rögzíthető porszűrőrácsot is találunk, ha szívó irányú volna a beépítés, de ha itt távozna a gépház melege, akkor mi pőrén hagynánk a rácsozatot, minél jobb cirkulációt biztosítva.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés