2017. november 19., vasárnap

Szponzorunk

Útvonal

Tesztek » Ház/Táp rovat

Fractal Design Define Nano S: nagy Mini-ITX-es

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bemutatjuk a svéd márka kicsi alaplapokhoz való, mégis folyadékhűtéshez igazított, hangszigetelt házát.

Hirdetés

Külső

Első megjelenése óta szinte etalonnak számít a Fractal Design Define házsorozata a jól felszerelt miditornyok között. Minden évben sikerült egy kicsit tovább csiszolni ezt a jól szellőző, tágas, ráadásul hangszigetelt szériát – bő egy éve a legutolsó, Define R5-össel is nagyon meg voltunk elégedve. A tavalyi év nagy dobását a Define S jelentette, aminek belsejét kifejezetten folyadékhűtéshez igazították, márciusban pedig színre lép kicsinyített változata, a Define Nano S, ami Mini-ITX alaplapokat fogad és egyúttal mai tesztünk főszereplője.

Amikor Mini-ITX-ről van szó, akkor az ember valami igazán pici házat vár, viszont a Fractal Design újdonsága a maga 330 mm-es magasságával, 440 mm-es mélységével és 203 mm-es szélességével azért nem olyan kicsi. Az Aerocool Dead Silence, Bitfenix Pandora vagy a Silverstone PC-M25 mind nagyjából hasonló méretűek, de microATX alaplap is elfér bennük. Mindenesetre a Define Nano S térfogata fele a Define S nagytestvérnek, külseje alapján viszont le sem tagadhatná a rokonságot, mert ugyanolyan egyszerű és letisztult a vonalvezetése. Uralkodó színe a fekete, amit a Fractal Design szokása szerint egy kis fehérrel dobtak fel.

Műanyagból készült, de szálcsiszolt fémet imitál a Define Nano S eleje. Teljesen üres, nincs rajta semmilyen meghajtóhely, csak egy kék LED, ráadásul ez a homlokzat teljesen fix, nem lehet ajtóval kinyitni, mögötte sincsenek meghajtóhelyek. A többi hangszigetelt, Define házhoz hasonlóan a friss levegő a műanyagból készült front oldalára vágott, kb. két centiméter széles szellőzőnyíláson jut be. Csatlakozóit (két USB 3.0, valamint hang ki- és bemenet), illetve kezelőszerveit (nagyobb bekapcsoló és kisebb reset gomb) a tető elejére tették, mögöttük pedig egy nagy, kiszedhető panel takarja a felső szellőzőrácsot.

Hátul semmi különös nincs, hacsak az nem, hogy a ház alacsonysága és két bővítőkártyahelye miatt elég furcsák az arányai. Az alaplap hátsó panelje fölé 120 mm-es ventilátort tettek, a táp alul tanyázik, az oldalfalak pedig kézzel oldható, majd a helyükön maradó csavarokkal vannak rögzítve, leszedésüket a lemezből hajlított fülek segítik. Sokkal érdekesebb a ház alja, amit majdnem teljes egészében porszűrő fed. Ezt előrefelé kihúzva nem csak a táp alsó nyílása, hanem az egyik speciális, folyadékhűtéshez való elem is feltűnik.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.