Hirdetés

2019. május 24., péntek

Útvonal

Tesztek » Ház/Táp rovat

Fractal Design Define R5 - megint jó lett

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bemutatjuk a svéd márka legújabb házát, amelyen számos apró újítás fedezhető fel az elődmodellhez képest.

Hirdetés

Külső

Az elmúlt évek során nagy elismerést vívott ki magának a svéd központú Fractal Design, különösen a Define ház szériával, mely a cég zászlóshajója. Korábban találkoztunk a Define R3-mal és a Define R4-gyel is, mindkettő kiváló terméknek bizonyult, ezért ajánlott címet kapott tőlünk. Igaz, a korábbinál nagyobb kihagyással, de tavaly év végén befutott a legújabb Define R5, ami most itt tornyosul tesztlaborunkban.

Mint korábban, ezúttal is forradalmi újítások helyett a fokozatos fejlesztésre szavaztak – a bevált recepten tényleg nem érdemes túl sokat változtatni. A Define R5 tehát elődeihez hasonlóan egy letisztult vonalvezetésű, minimalista, halkságra kihegyezett, okosan átgondolt miditorony. Hozzánk sötétszürke változata érkezett, amit Titanium névvel illetnek, emellett feketében és fehérben kapható. Mind a három színkombinációt kínálják oldalablakkal és a nélkül is, így összesen hat variáció közül választhatunk.

Mint az eddigi modelleknél, a Define R5 elején is hatalmas, szálcsiszolt fémbetétes, de amúgy műanyag vázas ajtó takarja el a homlokzatot, ami esztétikailag és hangilag jó, a szellőzésnek viszont annyira nem, mert a friss levegőnek az előlap oldalán végigfutó rácson kell bejutnia. Az ajtót kissé sután megszoruló műanyag és nem mágnes tarja zárva, ez ront egy kicsit a ház amúgy igényességet sugárzó karakterén. Annak viszont örülni lehet, hogy néhány mozdulattal megfordítható nyitási iránya.

Lecserélték az ajtó mögött lévő rácsot egy szellősebbre, ami az elődhöz hasonlóan egy mozdulattal kiszedhető, ha a benne lévő porszűrőt szeretnénk megtisztítani. Mögötte 140 milliméteres ventilátoroknak alakítottak ki helyet, egyet gyárilag be is építettek, de 120 milliméteresek rögzítésére is van itt lehetőség. Apró, de fontos részlet az ajtó felső pereménél diszkréten elrejtett, háromállású ventilátorszabályzó. Újdonság, hogy az ajtó belső oldalán és a többi nagy lemezen a korábbi szivaccsal ellentétben szövettel behúzott, bitumen zajcsillapító elemek vannak.

Termék megnevezése Fractal Design Define R5
Elérhető színek fehér, fekete, sötétszürke
Mérete (ma x mé x sz) 462 x 531 x 232 mm
Tömege 11,2 kg
Anyaga acélváz és -lemezek, alumínium és műanyag előlap
Beszerelhető alaplapok ATX, microATX, Mini-ITX
5,25"-os helyek száma 2 db
3,5"-os helyek száma 8 db belső
2,5"-os helyek száma 2 db alaplaptálca mögött
8 db belső 3,5 hüvelyesből
Bővítőkártyák száma 7 db
Hűtés

elöl 140 mm-es ventilátor és 120/140 mm-es ventilátorhely,
hátul 140 mm-es ventilátor,
felül három 120 vagy 140 mm-es ventilátorhely,
alul két 120 vagy 140 mm-es ventilátorhely

Előlapi csatlakozók 2 db USB 3.0, 2 db USB 2.0, hangszóró, mikrofon
Beszerelhető processzorhűtő 180 mm magas
Beszerelhető grafikus kártya 310/440 mm hosszú
Beszerelhető táp szabványos ATX, alulra
Extrák porszűrő elöl és alul, egyes modelleknél plexi oldalablak, variálható meghajtóhelyek, szabályzó három ventilátornak, felül 420, elöl 360, hátul 140, alul 240 mm-es vízhűtés-radiátor fél el, zajcsillapítás, zárható tető és oldalsó szellőzés
Gyártó honlapja www.fractal-design.com
Termék honlapja Define R5
Fogyasztói ára 33 000 forint
Garancia 2 év

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.