Forró nyomon: Radeon X1900 teszt

Értékelés

Az ATI állítása szerint a 20 %-os tranzisztorszám-növelés körülbelül 200 %-os shader gyorsulást eredményez. Ez az állítás igaz, de csak szintetikus tesztprogramokban mutatható ki. Tesztjeink szerint játékok alatt a Radeon X1900 XTX mintegy 20 %-kal teljesít jobban a Radeon X1800 XT-nél (ahogy ezt a fill-rate tesztek során "megjósoltuk"). Ahol ennél nagyobb a különbség, ott a játék különösen érzékeny a shaderek számának megnövelésére, ami végülis az ATI malmára hajtja a vizet, ahol pedig kevesebb, ott általában a kevés ROP-egység illetve az "alacsony" memória-sávszélesség szól közbe, vagy csak maga a játék nem támaszkodik annyira a shaderekre.

A játékok nagy részében (kivéve az OpenGL-re íródottakat) az X1900 XTX képes maga mögé utasítani a GeForce 7800 GTX 512 MB-os változatát, ez pedig azt jelenti, hogy ismét új királyt avathatunk. Ettől függetlenül az új chip egyelőre nem igazán győzött meg minket, mi várnánk a vásárlással még pár driververziót, amíg kialakul egy teljesebb kép az új generációról. Vannak még olyan játékok, ahol az X1000-eseknek van mit behozniuk, a kérdés csupán az, hogy vajon driver-optimalizációs problémákkal állunk szemben? Vagy egyszerűen ennyit tud a kártya? Idővel ez is ki fog derülni, hiszen az új GeForce megjelenése után újra leteszteljük az X1900-at. Véleményünk szerint (de ez csak egy szimpla gyanú az eddigi pletykák alapján) az X1900 nem lesz elég gyors az új GeForce befogásához, hiszen sok esetben már az 512 MB-os GTX ellen sem túlságosan virgonc. Na de erről majd akkor.

Ha eltekintünk a nyers teljesítménytől, az új csúcskártya nem nyerte el maradéktalanul szimpátiánkat. A hűtés nem elég halk, a fogyasztás eddig nem látott mértékű, az R580-nal kapcsolatban amolyan "mindent bele, csak azért is mi leszünk az elsők, semmi más nem számít" érzésünk van. És a semmi más alatt a felhasználókat is értjük...

Mindemellett természetes, hogy az X1900-nak vannak pozitívumai is. A shader-sebesség fantasztikus, a HDR és az FSAA együttes használatának lehetősége (amit ennél a kártyánál már be is lehet kapcsolni) minden eddiginél szebb játékokat ígér, a szögfüggetlen anizotropikus szűrés és az AVIVO videofeldolgozó motor már csak a ráadás. A meghajtóprogrammal sebesség-optimalizáció szempontjából lenne mit javítani a kártyán, de ezenkívül minden rendben van (kompatibilitás, megbízhatóság).


[+]

Az X1900-asok forgalmazása elvileg a bejelentést követően azonnal megkezdődött, tehát ezúttal nem kell heteket vagy hónapokat várni, mint az X1800-asokra. Az ATI partnerei már most fel vannak szerelkezve elégséges mennyiségű X1900 XTX, XT és CrossFire kártyával, a partnerek listája pedig hosszú: Asus, Club 3D, Connect3D, GeCube, Gigabyte, HIS, MSI, Sapphire és Tul. Mindenkinek jut X1900, legalábbis külföldön biztosan. Itthon meg "úgy sincs rá pénz..."

fLeSs és rudi

Az ATI Radeon X1900 XTX-et az ATI-tól kaptuk tesztelésre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés