Alaplapok CrossFire-rel

CrossFire alaplapokJól indítja az idei évet az ATI. Január végén a hivatalos bejelentéssel egy időben, bár csak korlátozott számban, de a hazai piacon is megjelentek a Radeon X1900 kártyák. A múlt héten már arról számolhattunk be, hogy akár a tandem működéshez elengedhetetlen CrossFire verziót is megvehetjük. Ma már a harmadik sarokpont, a megfelelő alaplap is itt van; máris három újdonságot mutathatunk be. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20 % áfa hozzászámításával.

Hirdetés

A 939 lábú AMD processzorokat fogadó Abit AT8 már hónapok óta létezik, de megfelelő videokártyák hiányában eddig nem sok értelme volt forgalomba hozni. Maga a chipkészlet nagyon jó tuningpotenciált mutat, ráadásul a Radeon Xpress 200 északi hidat a legfrissebb ULI 1575 déli híd egészíti ki, mely kettővel alacsonyabbra számozott elődjénél Serial ATA II támogatással tud többet. A merevlemezek RAID 0, 1, 0+1 és 5 tömbbe is szervezhetőek, és összesen négy-négy ATA és Serial ATA egység használható. Az alaplap többi felszerelése, a gigabites hálózati vezérlő, a nyolccsatornás HD Audio és a FireWire csatlakozók a felsőkategóriába sorolják. Az Abit-specialitások közül a Silent OTES hőcsöves, passzív hűtés és a Micro Guru tuningtechnológia érdemel említést. Az Abit AT8 vételára gazdag felszereléséhez mért, megközelítőleg 31 000 Ft.


Abit AT8

Ahogyan az AT8, úgy az MSI RD480 Neo2 is létezik már egy ideje. A két alaplap legjelentősebb különbsége, hogy az utóbbin még a régebbi 1573-as ULI déli híd van, ami csupán a Serial ATA szabványt támogatja, és nem ismeri a RAID 5 módot. Mivel a két ULI déli híd lábkompatibilis, könnyen elképzelhető, hogy az MSI is az újabbra vált majd. Felépítésben az RD480 Neo2 a szerencsésebb. Bár hűtése nem hőcsöves, de hosszú PCI Express x16 csatlakozói távolabbra kerültek egymástól, így a két nagy videokártya szellősebben helyezhető el. A többi szerelvény megegyezik az Abitnál látottakkal, és az ár valamivel kedvezőbb: 27 300 Ft.


MSI RD480 Neo2

Az Intel processzorokat preferálók sem maradnak CrossFire nélkül. ATI chipkészletes lap még nem jut nekik, de megérkezett a hivatalosan és biztosan CrossFire-ös, Intel 975X chipkészletes Asus P5WD2-E Premium. Szerencsére ennek az alaplapnak is passzív hűtése van, így az egyetlen, ventilátorral zajongó modern lapkakészlet az nForce4 maradt. Ennek oka, hogy ő még 130 nanométeres technológiával készül, a többiek pedig 90-essel. No de térjünk vissza az Asus csúcslapjához. A P5WD2-E Premium felszerelése fejedelmi. A kétmagos Intel processzorok mellé, négy foglalatba legfeljebb 8 GB DDR2-800 memória rakható. A chipkészlet natívan két ATA és négy Serial ATA II merevlemezt kezel, melyeket külső vezérlővel még két ATA és négy Serial ATA II egészít ki, sőt van egy hátlapi SATA II csatlakozó is. Gigabites hálózati vezérlőből két darab, hangrendszerből nyolccsatornás, optikai kimenetes került a fedélzetre, és a FireWire csatlakozók sem hiányoznak. Sajnos az inteles CrossFire lap drágább, mint két AMD-s társa együttvéve; ára 64 000 Ft.


Asus P5WD2-E Premium

Hogy kilegyen a legismertebb alaplapgyártók kvartettje, megjegyezzük, hogy a múlt héten bemutatott, négy videokártyát kezelő Gigabyte 8N-SLI Quad Royal vételára a korábbi 63 000 Ft környékéről 58 000 forintra esett.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés