Ez történt 2005-ben: videokártyák

Rövid visszatekintő írásainkban felidézzük a 2005-ös esztendő (szerintünk) legfontosabb eseményeit kategóriánként lebontva, a teljesség igénye nélkül.

A grafikus vezérlők piaca több meglepetést is produkált 2005-ben. Az ATI szemszögéből az idei év első hónapjai a 2004 december elején bejelentett R430 (Radeon X800, X800 XL) és R480 (Radeon X850 Pro/XT/XT PE) elterjedésének időszakát jelentették, de időközben az is megmutatkozott, hogy a vártnál lassabb az AGP-ről a PCI Express interfészre történő migráció. A vásárlók igényeinek megfelelni szándékozván a kanadai vállalat is dolgozott egy hídchip fejlesztésén, mely a Rialto kódnevet viselte, és márciustól többféle natív PCIe csatolós grafikus processzor alkalmazását tette lehetővé AGP-s kártyákon – az ellentétes irányban azonban nem funkcionált.


Rialto chip - forrás: HKEPC Hardware

Januárban mutatták be a Mobility Radeon X700 3D-gyorsítót, mely ugyan sokáig viszonylag kevés noteszgépben kaphatott helyet, mára azonban az erőteljesebb grafikus teljesítménnyel szolgáló notebookok egyik legkedveltebb grafikus vezérlőjévé vált. Mindezt azért fontos megemlíteni, mert az ATI idén több szempontból alulmaradt fő konkurensével, az NVIDIA-val szemben, ez a szegmens azonban továbbra is jelentős bevételt hoz a cégnek.

Ami egy éve még megfizethetetlen – és az igazat megvallva: felesleges – extrának számított, mára csöppet sem meglepő; megjelentek az 512 MB videomemóriával ellátott kártyák. Elsőként az NVIDIA GeForce 6800 Ultra memóriáját duplázták meg, ezt követte az ATI Radeon X800 XL, de olyan kuriózumok is akadtak, mint például a Gainward fél gigabájtos GeForce 6200 kártyája, ahol végképp semmi szükség nem lett volna ekkora VRAM-ra. Azóta – a legújabb grafikus chipek bevezetésével – némileg módosult a helyzet, de erről kicsit később.

A márciusi CeBIT kiállítás videokártyák terén kissé eseménytelenül telt, de a május utolsó napján megnyíló tajvani Computex előtt ismét felpezsdült a sajtó: vajon milyen újdonságokat tartogatnak a gyártók? Javában folytak a találgatások az NVIDIA G70 és az ATI R520 kódnevű fejlesztéseivel kapcsolatban, a két vállalat azonban csupán egy szűk szakmai kör számára tárt fel bizonyos részleteket, bár az már sejthető volt, hogy a nyárra várt G70 megelőzi a pontosabban nem körülírt problémák miatt egyre csúszó R520 megjelenését.


CrossFire konfiguráció

A Computexen azért mégiscsak tartogatott valamit az ATI a nyilvánosság számára is: bejelentette két videokártya szimultán működtetését lehetővé tevő CrossFire technológiáját és a hozzá kapcsolódó termékeket. Az SLI-hez képest a CrossFire több előnnyel: a kártyák rugalmasabb párosításával, a játékok, alkalmazások nem korlátozott támogatásával és egy újfajta képminőségjavító funkcióval kecsegtetett, de több kisebb hibája mellett akadt egy nagy is. Miközben az NVIDIA egyre nagyobb sikereket ért el SLI-s chipkészleteivel, videokártyáival és időközben mind rugalmasabbá vált meghajtóprogramja is, a CrossFire-t támogató termékek, elsősorban az úgynevezett master kártyák őszig egyáltalán nem jelentek meg a piacon.

Június végén az NVIDIA bejelentette a G70-re alapozó GeForce 7800 GTX videokártyáját, sőt nemcsak bejelentette, hiszen ez a típus azonnal feltűnt a kereskedelemben is. A GPU javarészt a GeForce 6-os szériát követte, de a tervezők nemcsak futószalagjainak számát növelték meg, hanem ezek működését is sikerült hatékonyabbá tenniük. Ellentámadás nélkül maradva az NVIDIA augusztusban szép kényelmesen piacra bocsátotta a GeForce 7800 GT-t is, amely egyidejűleg a 6800-asok árát is lejjebb szorította. Akárcsak az első GeForce 7-esnél, a kereskedelmi forgalmazás itt is megkezdődött a bejelentés időpontjában.


GeForce 7800 GTX

Az ATI-nál eközben kénytelenek voltak elismerni, hogy nem várt gyártási problémák miatt csúszik az új, immár 90 nm-es csíkszélességgel készített GPU-generáció bemutatkozása. Hogy valami mégiscsak készülődik, jól mutatta, hogy a selejtes felsőkategóriás grafikus processzorokat a Radeon X800 GT, majd a Radeon X800 GTO név alatt középkategóriás termékekként kezdték kiszórni, ami az újabb GeForce-változatokkal együttesen (6600 LE, 6800 XT, 6800 LE, később 6800 GS) alaposan felforgatta ezt a mezőnyt.

Végül október 5-én bemutatkozott az ATI grafikus vezérlőinek új generációja, az R520, RV530 és RV515 kódnevű chipekre alapzó Radeon X1800, X1600 és X1300. A meglepően kevés futószalaggal rendelkező GPU-k jelentős architekturális újításokat hordoznak, nagyobb szerepet kap a szoftveres programozhatóság, és újszerű a memóriavezérlő kialakítása is, emellett kompatibilisek a Shader Model 3.0-val. Az örömbe ürömként vegyült, hogy a bejelentés csak néhány típus forgalmazásával esett egybe, a legtöbb modellre egy-két hónapot ebben az esetben is várni kellett.


Radeon X1800

Válaszul az NVIDIA kiadta GeForce 7800 GTX 512 kártyáját, amely nem csupán megduplázott memóriájával, hanem jócskán megnövelt órajeleivel is a korábbi csúcskártya fölé nőtt, míg a Radeon X1600 XT ellen a GeForce 6800 GS-t állította hadrendbe. A CrossFire kapcsán jó hír, hogy az X1300-asok nem igényelnek speciális master kártyát a működéshez, és a már megjelent X1800 CrossFire Editiont is sikerült megszabadítani néhány bosszantó fogyatékosságtól.


GeForce 7800 GTX 512

Miközben az utóbbi időben mind nagyobb problémát okoz a számítógépek megfelelő hűtése és az ebből fakadó zaj, megemlítendő, hogy idén számtalan hangtalan, ugyanakkor megfelelő hatékonyságú passzív hűtési megoldást láthattunk, elsősorban a Gigabyte és az Asus kínálatában. Ugyan felmerült egy high-tech folyékony fémhűtési megoldás is, sőt a Sapphire el is készítette prototípusait, a projektet végül törölték, mert sem helyigény, sem zajkibocsátás, sem ár tekintetében nem sikerült megfelelő kompromisszumot találni.

A kisebb gyártók idén nem nagyon rúgtak labdába, noha az XGI is elkészült PCI Express csatolós grafikus vezérlőivel, és az S3 Graphics is bejelentett néhány kompetitív alsó- és középkategóriás videokártyát, mifelénk ezek jobbára mindmáig csak a hírekből ismerősek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés