Hirdetés

Álomszerű? Dream Machines DM1 FPS egér tesztje

Lengyel barátaink perifériájának nem áll szándékában feltalálni a spanyolviaszt, csak egy bevált receptet finomít tovább.

Bevezető, specifikációk

A Dream Machines egy gamer laptopokat, egereket és egérpadokat kínáló lengyel cég, és patkányok terén az a hitvallásuk, hogy már bevált formákba pakolnak minőségi hardvert. Ezt erősíti meg a nálunk járt rágcsálójuk, a SteelSeries Sensei OEM burkolatát használó DM1 FPS, ami a DM1 Pro S továbbfejlesztett utódjának tekinthető.

[+]

Tesztünk tárgya ízléses dobozban érkezett, melynek tartalma nincs eltúlozva, hiszen a kurzorkergetőn kívül mindössze egy tartalék szett tappancsot és egy információs füzetecskét találhatunk benne. A hatgombos, szimmetrikus egér 126 mm hosszú, 68 mm széles, 39 mm magas, és 83 grammjával a könnyebb példányok közé tartozik. Számos színben érhető el, szerkesztőségünkbe egy Raven Black fantázianevű, matt fekete verzió köszönt be.


[+]

Első blikkre a sima, bárminemű textúrától mentes (még az oldalakon sincs), matt műanyag meglehetősen csúszós benyomást kelt, de meglepetésünkre a tapasztalat nem vág egybe az elmélettel, csupán azzal a kissé bosszantó ténnyel kell megbirkóznunk, hogy makacsul gyűjti az ujjlenyomatokat, szinte azonnal meglátszik rajta, ha kézbe vesszük. Ez ugyan nem szép, de a használati értékéből nem von le semmit.

Hirdetés

[+]

A belsőben egy 8 bites Holtex HT68FB560-as mikrokontrollerrel megtámogatott, 200-tól 16 000 cpi-ig skálázódó, 400 ips-es, 50 g-s PixArt PMW 3389-es szenzor dolgozik, ami a PMW 3360 egy iterációja. A gyári fokozatok némileg elütnek a megszokottól, hiszen 400, 800, 1600, 2400, 4800, illetve 16 000 cpi-ben definiáltattak. A LOD fix 1,8 mm, ami kellően alacsony, míg az USB frissítési rátáját 125, 250, 500 és 1000 Hzes értékre állíthatjuk.

[+]

A bal és jobb klikkek alatt határozott kattanást hallató, taktilis Huano Blue kapcsolók tanyáznak, melyekre 20 millió kattintást ígér a gyártó, de mindannyian tudjuk, hogy ez erős költői túlzás. Használatuk egy picivel több erőkifejtést igényel az Omron (20M)-ekhez képest, így a véletlen aktiválás esélye jelentősen csökken. A két oldalsó gombokat MWK switchek működtetik, és csak a jobbkezesek tudják őket komfortosan használni. A TTC encoderrel szerelt görgő fokozatai nem különülnek el túlságosan, viszont cserébe legalább halk. Itt egy (újfent) taktilis Huano Black kapcsoló felel a középső klikkért, mely a Blue-nál egy kicsit mélyebb hangot produkál. RGB csak itt szerepel a repertoárban (egy nem túl exhibicionista kiadásban, mert gyakorlatilag alig látni), a céglogó nem parázslik fel a sötétben. Természetesen on-the-fly cpi-váltásra is van lehetőségünk az ominózus görgő alatt figyelő gomb segítségével, ami sziklaszilárdan ácsorog foglalatában.

[+]

Az egeret a hátára fordítva megpillantjuk a három talpat, melyeknél találkoztunk már minőségibb (és vastagabb) darabokkal, de mentségükre legyen mondva, hogy szépen le lehet őket hámozni. Arra azért figyeljünk, hogy első használat előtt szedjük le róluk a védőfóliát! Ami kellemetlen, az az, hogy a Dream Machines sem tanult a Logitech MX 300-tól vagy a Ninox Aurorától, így ha be akarunk kukkantani a burkolat alá, kénytelenek vagyunk mindhárom papucsot leszedni, mert a szétszereléshez kellő négy csavar alattuk kapott helyet.


[+]

Az aranyozott USB csatlakozót hordó, harisnyázott kábel sztenderd 1,8 méter hosszúságú, s bár nem éri el egy külön megvásárolható paracord szintjét, kellően flexibilis ahhoz, hogy ne kezdjünk gyorsabban őszülni.

[+]

A DM1 FPS elemekre bontása amúgy nem egy nehézkes folyamat, hiszen a burkolat felső részét a csavarokon kívül semmi más nem rögzíti az alsóhoz. A piros nyomtatott áramköri lap ismerős lehet a bevezetőben említett DM1 Pro S-ből, csak itt most alkalmaztak némi szigetelőszalagot, hogy az elöl és hátul lévő egy-egy LED-et kitakarják. Erre azért volt szükség, mert különben a diódák átderengenének az egér tenyértámaszán, és ez olcsóbb megoldás, mint a fölösleges LED-ek eltávolítása. Költséghatékonyság mindenek felett.


[+]

Dream Machines DM1 FPS
Méret (h x sz x m) 126 x 68 x 39 mm
Szenzor PixArt PMW 3389 (400 ips, 50 g, max. 7 m/s)
Felbontás max. 16 000 cpi, 200 cpi-től 200-as léptékben állítható
Gyárilag tárolt felbontások 400/800/1600/2400/4800/16 000 cpi (default: 1600 cpi)
Gombok száma 6
Mikrokapcsolók bal és jobb klikk: Huano Blue
középső klikk: Huano Black
oldalgombok: MWK 14
Görgő encoder 9 mm magas TTC black
Tömeg 83 gramm (kábel nélkül)
USB frissítési frekvenciája 125/250/500/1000 Hz (default: 1000 Hz)
Kábel 1,8 méteres, nem túl merev, harisnyázott
Szoftver DM1 FPS software 1.0
Elérhető színek Matt: Raven Black, Smoke Grey, Noir, Blizzard White
Fényes: Ocean Blue, Blood Red, Peral White, Onyx Black
Gyártó honlapja www.dreammachines.io/en/
Termék honlapja Dream Machines DM1 FPS
Ár kb. 17 000 forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés