Hirdetés

DeepCool processzorhűtők triója

Hirdetés

DeepCool Ice Wind Pro

Néhány hónapja a Cédrus Számítástechnikai Kft. forgalmazásában jelent meg hivatalosan a hazai piacon a DeepCool márka. Valószínűleg van valamilyen kapcsolat az Alpenföhn márkát birtokló, hűtéstechnikai megoldásokat kínáló, német EKL-lel, ugyanis egyes Alpenföhn modellek DeepCool néven is megjelennek (vagy fordítva), és később a rokonság további jelét is megmutatjuk. A pontos viszonyt nem ismerjük, de úgy gondoljuk, a közös gyártó a DeepCoolTech lehet, mely sok más ismert márkának is bérgyárt. Néhány hete Hazai pálya rotatunk kapcsán figyeltünk fel arra, hogy a DeepCool hűtők méretükhöz képest meglehetősen olcsóak; ahol a konkurensek nem ritkán húszezer forintot nyaldosó számokat írnak az árcédulára, ott alig lépik át a tízezres határt. Így aztán kiválasztottunk három modellt, hogy megnézzük, milyen érték rejtőzik a kedvező ár mögött.

Triónk legkisebb tagja, a Ice Wind Pro sem éppen apróság, egy átlagember biztosan elhűlne a 120 milliméteres ventilátorral szellőztetett, négy hőcsővel ellátott borda láttán. Pedig 650 grammos tömegével csak a középmezőny tetejére vagy a csúcskategória aljára sorakozik be – mindjárt mutatunk jó másfélszer ekkora példányokat sokkal komolyabb szellőzéssel.

Első látásra rengeteg hőcső tartja össze a torony alakú bordát, de valójában a szokásos négyet kapjuk, csak azért tűnik többnek, mert szép sorban helyezték el az U alakú csövek szárait a lamellákon belül. Ezzel a módszerrel egyenletes hőterítés érhető el, valószínűleg jobb, mint azoknál a megoldásoknál, ahol a csöveket a fémlemezek két részre összpontosítják. Szerintünk a lamellák végének egyenetlen kialakítása inkább dizájnelem, nem hisszük, hogy hatással lenne a hűtésre, viszont egész érdekesen mutat.

Lényeges részlet látható a talapzaton: a hőcsövek közvetlenül érintkeznek a processzor kupakjával. Azt is észre lehet venni, hogy a polírozásra nem fordítottak túl nagy gondot, jól kivehetőek a csiszolókorong által hagyott ívek. A direkt érintkezés és a tükörsimára csiszolás fontossága kapcsán megoszlanak a vélemények, gyakran a legnagyobb gyártók csúcsmodelljeinél sem alkalmazzák ezeket a technikákat.

A DeepCool fekete keretes, kéklapátos ventilátort ad legtöbb hűtőjéhez, így az Ice Wind Próhoz is. Ennek az átlagosnál több – hét helyett kilenc – és vékonyabb lapátja van, és folyadékos siklócsapágyas technológiát használ, ami a zajszintre és kopásállóságra is nagyon jó hatással van. Sajnos teljesen fehér matrica van a hátulján, így nem sikerült kideríteni pontos paramétereit, sem gyártóját. Ahogy illik, PWM szabályozású, fordulatszáma percenként 500-1500 között állítható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés