Hirdetés

DeepCool processzorhűtők triója

DeepCool Ice Wind Pro

Néhány hónapja a Cédrus Számítástechnikai Kft. forgalmazásában jelent meg hivatalosan a hazai piacon a DeepCool márka. Valószínűleg van valamilyen kapcsolat az Alpenföhn márkát birtokló, hűtéstechnikai megoldásokat kínáló, német EKL-lel, ugyanis egyes Alpenföhn modellek DeepCool néven is megjelennek (vagy fordítva), és később a rokonság további jelét is megmutatjuk. A pontos viszonyt nem ismerjük, de úgy gondoljuk, a közös gyártó a DeepCoolTech lehet, mely sok más ismert márkának is bérgyárt. Néhány hete Hazai pálya rotatunk kapcsán figyeltünk fel arra, hogy a DeepCool hűtők méretükhöz képest meglehetősen olcsóak; ahol a konkurensek nem ritkán húszezer forintot nyaldosó számokat írnak az árcédulára, ott alig lépik át a tízezres határt. Így aztán kiválasztottunk három modellt, hogy megnézzük, milyen érték rejtőzik a kedvező ár mögött.

Triónk legkisebb tagja, a Ice Wind Pro sem éppen apróság, egy átlagember biztosan elhűlne a 120 milliméteres ventilátorral szellőztetett, négy hőcsővel ellátott borda láttán. Pedig 650 grammos tömegével csak a középmezőny tetejére vagy a csúcskategória aljára sorakozik be – mindjárt mutatunk jó másfélszer ekkora példányokat sokkal komolyabb szellőzéssel.

Első látásra rengeteg hőcső tartja össze a torony alakú bordát, de valójában a szokásos négyet kapjuk, csak azért tűnik többnek, mert szép sorban helyezték el az U alakú csövek szárait a lamellákon belül. Ezzel a módszerrel egyenletes hőterítés érhető el, valószínűleg jobb, mint azoknál a megoldásoknál, ahol a csöveket a fémlemezek két részre összpontosítják. Szerintünk a lamellák végének egyenetlen kialakítása inkább dizájnelem, nem hisszük, hogy hatással lenne a hűtésre, viszont egész érdekesen mutat.

Lényeges részlet látható a talapzaton: a hőcsövek közvetlenül érintkeznek a processzor kupakjával. Azt is észre lehet venni, hogy a polírozásra nem fordítottak túl nagy gondot, jól kivehetőek a csiszolókorong által hagyott ívek. A direkt érintkezés és a tükörsimára csiszolás fontossága kapcsán megoszlanak a vélemények, gyakran a legnagyobb gyártók csúcsmodelljeinél sem alkalmazzák ezeket a technikákat.

A DeepCool fekete keretes, kéklapátos ventilátort ad legtöbb hűtőjéhez, így az Ice Wind Próhoz is. Ennek az átlagosnál több – hét helyett kilenc – és vékonyabb lapátja van, és folyadékos siklócsapágyas technológiát használ, ami a zajszintre és kopásállóságra is nagyon jó hatással van. Sajnos teljesen fehér matrica van a hátulján, így nem sikerült kideríteni pontos paramétereit, sem gyártóját. Ahogy illik, PWM szabályozású, fordulatszáma percenként 500-1500 között állítható.

DeepCool Ice Wind Pro felszerelése

Mivel a processzorhűtők világában a 650 grammos súly nem számít olyan nagynak, a DeepCool teljesen egyszerű rögzítőrendszet készített az Ice Wind Próhoz. Alapja a hőcsövek köré, a talp fölső részéhez rögzített pánt, ami minden további komponens nélkül illeszkedik az AMD processzorfoglalataihoz. Intel processzor esetén a mellékelt műanyag pöckökkel felfogatható segédkeretet kell előbb feltennünk. A meglehetősen híg állagú pasztát egyszerű zacskóban adják, és a szerelési útmutató sincs túlkombinálva – szerencsére nem is kell.

A ventilátort a legáltalánosabb, drótból hajlított megoldással lehet a bordára rögzíteni. Kedves figyelmesség, hogy a ventilátor sarkaiba rezgéselnyelő betétet tettek, így a lapátkerék és a motor rezonanciája nem terjed tovább, nem erősödik fel a lamellákon. Dicséret jár azért, hogy két ventilátorhoz való rögzítőt kapunk, bár a másodiknál már nekünk kell gondoskodnunk a rezgéscsillapító betétről.

Meglehetősen egyszerű volt feltenni az Ice Wind Prót, különösen az általunk használ AMD FM3+ foglalatos alaplapra, ahol a művelet nagyjából két mozdulatot igényelt. Jó hír, hogy a DeepCoolnál nem követték el azt a hibát, amit sok gyártó az AMD foglalatoknál, így a borda a legtöbbet használt, ház hátulja felé történő szellőzési irányba állítható, és nem alulról fölfelé. Az Intel foglalatnál nincs ilyen helyzet, ugyanis az 90 fokonként szimmetrikus.

Mint a fenti képeken látható, különösen magas RAM borda kell ahhoz, hogy a ventilátor blokkolja a CPU-foglalathoz legközelebbi memóriaaljzatot. Ha véletlenül mégis ilyen megoldásunk lenne, akkor feltehetjük a ventilátort a borda másik oldalára.

Hirdetés

Főbb paraméterek:

Termék megnevezése DeepCool Ice Wind Pro
Felszerelhető AMD – Socket 754/939/940/AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1
Intel – LGA775/LGA1150/LGA1155/LGA1156/LGA1366
Mérete 140 x 83 x 157 mm
Borda anyaga alumínium lamellák, négy hőcső közvetlen érintkezéssel
Tömege 650 gramm
Ventilátorok mérete 120 x 120 x 25 mm
Ventilátor fordulatszáma 500-1500 rpm PWM szabályozással
Ventilátor csapágyazása folyadékos siklócsapágy
Gyártó honlapja www.deepcoolglobal.com
Termék honlapja Ice Wind Pro
Fogyasztói ára 8820 forint

DeepCool Lucifer

A DeepCool termékeinek elitjét a Gamer Storm családba sorolják, ide tartozik a Lucifer processzorhűtő is. Különlegessége már a dobozán látszik, ami egyrészt hatalmas, másrészt az alapmodellek fehérjével ellentétben fekete színű. Benne egy igen nagy hűtőbordát találtunk, és 140 milliméteres ventilátora sem éppen apróság.

A gyártó állítása szerint ez az óriás a szerényebb processzorokat passzívan hűtve is elviszi, és ebben mi sem kételkedünk a puszta fémtömeg láttán, amit hat hőcső tart egyben. Néhány gramm híján egy kilogrammot nyom a Lucifer bordája, ventilátorral pedig túl is lépi ezt a határt. Lamellái hatalmasak, a nikkelbevonat révén fényesek, akárcsak a hőcsövek, így igazán prémium termék benyomását keltik.

Ugyanez mondható el a szintén nikkelezett réztalp láttán is, itt már tükörsimára polírozták a fémfelületet. A direkt érintkezésű hőcsöves megoldást viszont mellőzték, talán azért, mert ekkora tömegnél és ennyi csőnél már nem lehet alkalmazni.

Igényesre sikerült a Lucifer ventilátora is. A 140 milliméteres óriás kilenclapátos kereke ezúttal nem kék, hanem zöld, ráadásul keretéhez hasonlóan gumis burkolattal vonták be. Fordulatszáma percenként 700-1400 között állítható, természetesen PWM szabályozással, rögzítéséről fémdrót gondoskodik.

DeepCool Lucifer felszerelés

Itt már sokkal nagyobb súllyal kell megküzdenie a rögzítési rendszernek és a hűtő súlypontja is távolabb van az alaplaptól, így lényegesen komolyabb rögzítési rendszerre van szükség. Ezen a ponton válik biztossá az Alpenföhn rokonság, ugyanis a német márkáéval azonos a tartómegoldás. Alapja egy univerzális hátsó panel, amit Intel és AMD foglalatokhoz is használnunk kell különböző csavarnyílásokat választva. Ventilátorrögzítőből most is kétfélét kapunk, a sűrűbb állagú pasztát pedig fecskendőben adják a hűtő mellé. Ezúttal is két ventilátorhoz kapunk tartódrótokat.

Jó pont jár azért, hogy a hátsó támasztókeret alaplappal érintkező végeire gumibetétet húztak. Ha ezt feltettük, a processzorfoglalat felőli oldalra táptartókkal erősíthetjük fel a keretet, amihez két rugós csavarral rögzíthető a bordát tartó keresztpánt. Az alábbi képen a Neptwin segédkerete látható, de a Lucifer is hasonlót használ. Ahogy illik, elölről hátrafelé szellőző irányban tehető fel, a hátsó rögzítőcsavar eléréséhez viszont célszerű beszerezni egy hosszabb csavarhúzót, mert elég nehéz hozzáférni.

Alaplapra szerelve látszik igazán, hogy milyen óriási a DeepCool Lucifer. Vásárlás előtt célszerű átnézni pontos méreteit és a rendelkezésre álló helyet házunkban, mert megtörténhet, hogy 168 mm-es magassága miatt esetleg nem fér majd be.


Ha a borda elejére szereljük a ventilátort, akkor a processzorfoglalat közelében két-három memóriahelyen be kell majd húznia a nyakát a RAM moduloknak. Azért a meztelen vagy diszkrétebb bordájú modellek beférnek majd, ráadásul a ventilátor elhelyezésének magasságával is lehet játszani (figyelve házunk szélességére), a borda legalsó lamellája pedig jó magasan van.

Főbb paraméterek:

Termék megnevezése DeepCool Lucifer
Felszerelhető AMD – Socket 754/939/940/AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1
Intel – LGA775/LGA1150/LGA1155/LGA1156/LGA1366/LGA2011
Mérete 140 x 136 x 168 mm
Borda anyaga alumínium lamellák, hat hőcső, réztalp
Tömege 1079 gramm
Borda tömege 936 gramm
Ventilátorok mérete 140 x 140 x 25 mm
Ventilátor fordulatszáma 700-1400 rpm PWM szabályozással
Ventilátor csapágyazása folyadékos siklócsapágy
Gyártó honlapja www.deepcoolglobal.com
Termék honlapja Lucifer
Fogyasztói ára 12 630 forint

DeepCool Neptwin

Bár csak egy hajszállal, de a DeepCool Neptwin nehezebb még a Lucifernél is. A ventilátorokkal együtt 1109 grammos monstrum a legnagyobbak közé tartozik, és ahogyan ebben a kategóriában illik, mondhatni dupla hűtőről van szó. A hat darab U alakú hőcső két lamellasort tart, közéjük egy ventilátort illesztettek, a második (illetve harmadik) pedig kívülről illeszthető fel.

A hőcsövek elrendezése az Ice Wind Próhoz hasonlóan egyenletes, csak a középső részen van egy kis kihagyás. A ventilátorok és azok fémdrótos rögzítési rendszere sem sokat változott. A lamellák viszont ezúttal nem kaptak nikkelbevonatot, így a Neptwin nem tűnik olyan menőnek, mint a Lucifer.

Ismét tükörsimára polírozott, nikkelezett réztalpat kapunk, a hat hőcső ezen keresztül érintkezik a processzorral. Ahogyan a lamellák, úgy a csövek sem kaptak nikkelezést.

Gyárilag két 120 milliméteres ventilátor jár a Neptwinhez. Hozzánk az alapmodell került fekete kerettel és kék lapátkerékkel, de a frissített, V2 verzióhoz viszont már kéken világító példányokat adnak. A másik két hűtőhöz hasonlóan ezúttal is folyadékcsapágyasak a szellőztetők, és a fehér matrica most sem árul el semmit paramétereikről. Érdekes, hogy az egyik PWM szabályozású (percenként 900-1500-as fordulat között), a másik viszont fixen percenként 1300-as fordulaton jár.

DeepCool Neptwin felszerelése

A DeepCool Neptwin alapvetően ugyanazzal a masszív rögzítési rendszerrel érkezik, mint a Lucifer, közös a vaskos, gumival védett hátsó panel, viszont itt a csövek eltérő vezetése miatt másfajta felső keretet kapunk, a tartó keresztpánt viszont ismét azonos. A készletben nem kevesebb mint három ventilátorhoz adnak tartó fémdrótot, és mindegyikhez jár rezgéscsillapító is.

Hosszadalmas, de a borda közepében lévő rés miatt meglehetősen egyszerű és bolondbiztos a Neptwin felszerelése. A megfeszítés szempontjából kritikus felső keresztpánt rugója révén egyenletesen kapaszkodik fel, a kész bordára pedig könnyű feltenni a ventilátorokat. Ezek meghajtásához egy érdekes kiegészítőt kapunk: négytűs, PWM szabályzós csatlakozóval kapcsolódik az alaplapra, fehér foglalatára kell kötni a készletben lévő PWM-es ventilátort, a maradék három aljzatra pedig még három lapátkerék kapcsolható.


Ha rátesszük mindkét ventilátort, akkor meglehetősen nagy a Neptwin. Annyira, hogy még a processzorfoglalattól legtávolabb lévő memóriafoglalatra is rálóg, úgyhogy ilyen felállásnál el lehet felejteni a hatalmas RAM bordákat. Szerencsére a legalsó lamella jó magasan van és a 120 milliméteres ventilátorok sem olyan óriásiak, így megemelve őket azért a legtöbb tuningos memóriamodul be fog férni a hűtő alá.

Főbb paraméterek:

Termék megnevezése DeepCool Neptwin
Felszerelhető AMD – Socket 754/939/940/AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1
Intel – LGA775/LGA1150/LGA1155/LGA1156/LGA1366/LGA2011
Mérete 126 x 136 x 159 mm
Borda anyaga alumínium lamellák, hat hőcső, réztalp
Tömege 1109 gramm
Ventilátorok mérete 2 db 120 x 120 x 25 mm
Ventilátor fordulatszáma 900-1500 rpm PWM szabályozással
1300 rpm
Ventilátor csapágyazása sikló folyadékcsapágy
Gyártó honlapja www.deepcoolglobal.com
Termék honlapja Neptwin
Fogyasztói ára 15 140 forint

Tesztelés

Teszteléshez egy AMD FX-8150 processzorra alapozó rendszert vetettünk be, amelynek pontos részletei alább olvashatóak. Kétféle beállítást használtunk, az elsőben automatán hagytuk a CPU szabályozását, tehát így az AMD specifikációja szerint 125 watt volt a CPU fogyasztása. A második esetben kicsit megemeltük a processzor feszültségét, amitől 150 wattra nőtt a CPU energiaigénye.

Tesztkonfiguráció

  • AMD FX-8150 processzor
  • Asus Sabertooth 990FX alaplap
  • 2 x 4 GB Kingston HyperX Predator DDR3-2400 memória
  • Radeon HD 4850 videokártya
  • 400 GB-os Samsung SATA merevlemez
  • Cooler Master Real Power 550 wattos tápegység
  • Antec GX700 ház elöl és hátul 120 mm-es ventilátorral, zárt tetővel

Az első körben arra voltunk kíváncsiak, hogy halkan mire képesek a hűtők bordái, ezért a gyári ventilátorokat percenként 1066-ot pörgő, 120 mm-es és percenként 850-et pörgő, 140 mm-es Noctua modellekre cseréltük. A második körben azt néztük, hogy gyárilag milyen a hűtők maximális teljesítménye, így visszakerültek az eredeti ventilátorok és csúcsfordulaton járattuk őket. Az első esetben halk, a másodikban hangos állásba tettük a felhasznált Antec GX700 ház első és hátsó 120 mm-es ventilátorát. Viszonyításképpen a DeepCool hűtői mellé bevetettünk egy elég komoly Noctua NH-U14S-t is.

Maximális processzorhőmérséklet
AMD FX-8150 alapon (125 watt), csendes házhűtéssel
°C
Noctua NH-U14S – 1 x 850 rpm 53
DeepCool Neptwin – 2 x 1060 rpm 55
DeepCool Lucifer – 1 x 850 rpm 57
DeepCool Ice Wind Pro – 1 x 1060 rpm 57

Az első körben a legnagyobb meglepetés az volt, hogy az Ice Wind Pro milyen szépen tartani tudta a lépést a nagyokkal. Szinte hihetetlen, hogy a másfélszer akkora fémtömegű, két ventilátorral ellátott Neptwintől csak 2 °C-kal maradt le, ugyanazt az eredmény hozva, mint a szintén nehézsúlyú Lucifer. A kisebb hűtő jó eredménye valószínűleg a közvetlen érintkezésű hőcsöveknek köszönhető. Azért a Noctua versenyzőjének sikerült pár fokkal a DeepCoolok előtt maradni, persze tény, hogy referenciahűtőnk árban messze fölöttük van.

Maximális processzorhőmérséklet
AMD FX-8150 tuningolva (~150 watt), erős házszellőzéssel
°C
DeepCool Neptwin – 2 x 1500 rpm 47
Noctua NH-U14S – 1 x 1500 rpm 49
DeepCool Lucifer – 1 x 1400 rpm 52
DeepCool Ice Wind Pro – 1 x 1500 rpm 54

„Ereszd el a hajamat” üzemmódban alaposan átrendeződött a mezőny. Ez is alátámasztja azt a tényt, hogy különböző hűtési szituációkhoz különböző bordát és ventilátort érdemes bevetni. Annak ellenére, hogy a processzor most 25 wattal több hőt termelt, a hőmérsékleti értékek a megemelt ventilátor-fordulatszámnak és a komolyabb házszellőzésnek köszönhetően csökkentek. Legtöbbet a Neptwin hatalmas, sűrűn elrendezett bordája és két ventilátora javult: az előző körhöz képest most 8 °C-kal hűsebb volt alatta a CPU. A Lucifer 5 °C-ot, a Noctua 4 °C-ot, az Ice Wind Pro pedig 3 °C-ot fejlődött a jobb szellőzés révén.

Nagyon meg voltunk elégedve a DeepCool ventilátorok viselkedésével. Azonos fordulatszámon csak egy hajszállal tűntek hangosabbnak a jól kiegyensúlyozott és mindenféle trükkös megoldásokkal ellátott Noctua termékeknél. Semmiféle oda nem illő, zörgő, morgó, kattogó felhangot nem tapasztaltunk, ráadásul a hűtőkkel érkezett három, elvileg egyforma, 120 milliméteres ventilátor hangja szinte teljesen azonos volt, ami gyártás egyenletes minőségére utal.

Értékelés

Kellemes benyomást tett ránk a DeepCool processzorhűtők megjelenése, kialakítása és teljesítményük is, és további jó hír, hogy ezzel még nincs vége a pozitív dolgoknak, mert áraik is váratlanul jók. Az Ice Wind Próhoz hasonló, 650 gramm körüli, négy hőcsöves, 120 milliméteres ventilátorral ellátott konkurenseket tízezer forint környékén kínálják, míg a DeepCool kevesebb mint kilencezer forintot kér a saját megoldásáért, amihez kifejezetten jó ventilátort és második példányhoz való rögzítőrendszer is ad. Ráadásul teljesítményben alig maradt le a nagyok mögött, ezért az Ice Wind Pro ajánlott címet kap tőlünk.

A hatalmas DeepCool Lucifer szintén árelőnyben van konurenseivel szemben, ugyanis a 13 000 forint körüli árkategóriában rendszerint kisebb, 800 gramm körüli modellek kaphatóak, ami viszont passzív üzemhez még kevés. A hasonlóan látványos és hatalmas példányokat jellemzően 16-18 000 forint körül találjuk. A DeepCool Lucifer nekünk határozottan tetszett, de szerintünk egy átlagos processzor halk hajtásához vagy némi tuninghoz imént tárgyalt kisebb testvére is elegendő. A passzív üzemnek nem sok értelmét látjuk, mert valami ventilátor úgyis kell a gépházba, teljesen mindegy, hogy az a ház elején, hátulján vagy éppen a processzorhűtőn duruzsol.

Akinek viszont durva hűtési teljesítményre van szüksége, annak a DeepCool Neptwin ajánlott. Egyrészt azért, mert nagy légszállítás mellett sűrű lamellájú, dupla bordája kiválóan teljesít, másrészt pedig azért, mert 15 000 forint környékén megkapható, míg a hasonló felépítésű versenytársak általában 20 000 forinttól indulnak. Érdemes figyelni a DeepCool ventilátoraira is, mert folyadékos siklócsapágyazású, nagyon korrekt, halk daraboknak tűnnek.

DeepCool Ice Wind Pro processzorhűtő
DeepCool Neptwin processzorhűtő
DeepCool Lucifer processzorhűtő

rudi

A DeepCool processzorhűtőket az Cédrus Számítástechnikai Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés