Hirdetés

DeepCool Steam Castle: hardvered kastélya

Hirdetés

Külső

Viszonylag új szereplője a hazai számítógépes piacnak a DeepCool, de máris felhívta magára a figyelmet. Nyáron három kiváló ár/teljesítmény mutatójú processzorhűtőt teszteltünk kínálatukból, most pedig itt van legkomolyabb házuk, a Steam Castle, melyet az idei Computexen mutattak be. Már a kartondobozán látszik, hogy szokatlan arányú megoldásról van szó, de legalább ennyire különleges a megjelenése is.

A lapos, de széles valami összetéveszthetetlen steampunk előlapot és tetőpanelt kapott, ezért is hívják Steam Castle-nek. Nem mondanánk rá egyértelműen, hogy egyetemesen szép, de az kétségtelen, hogy nagyon érdekes a dizájn, egyeseknek tetszeni fog, mások valószínűleg furcsának, esetleg csúnyának tartják majd (de szerencsére senkit – még a Prohardver fórumozóit – sem kényszerít a gyártó, hogy akarata ellenére ilyen házat vegyen). Aki viszont megtenné, az többféle szín közül választhat: van fényes fekete, fehér, vörös és sárga, illetve matt fekete, mint amilyen tesztpéldányunk. Szerintünk kifejezetten jól mutat ez a matt felület, amit a gamer kiegészítőkhöz hasonló, kissé gumis, kissé selymes réteggel értek el. A puha felület miatt fokozott karcolódásra lehet számítani, és ugyanez érvényes a fényes verziókra is.

Az előlap két markáns, függőleges és egy szerényebb, vízszintes szellőzőrácsa a kis alsó nyílásokkal és a csavarozott fémpaneleket imitáló felülettel leginkább egy korai Csillagok Háborúja filmbe illene szerintünk. A lekerekített sarkakkal és élekkel, illetve a négy felső szellőzővel nekünk valamiért a birodalmi rohamosztagosok sisakját idézte fel, pedig arra nem is hasonlít igazán. A felső nyílások háromféle (vörös, zöld, kék) színben világíthatnak vagy lüktethetnek, ráadásul a LED-ek intenzitása is állítható.

Ennek a vezérléséhez a (szemből) jobb oldalon található vezérlőpanel tekerőjét használhatjuk, ami egyben három ventilátor szabályzására is képes. Alatta kicsi reset és nagyobb bekapcsológomb, hang ki- és bemenet, két visszajelző LED (bekapcsolás és merevlemez aktivitása), két USB 3.0 és két USB 2.0 csatlakozó sorakozik. A másik oldallapra nagyméretű, kissé sötétített ablakot tettek.

Hátul megtekinthetjük a gép feketére festett vázát, illetve képet kaphatunk arányairól és belső elrendezéséről. Olyan széles (278 mm), hogy vízszintesen is elférjen benne egy microATX alaplap, fölötte bőségesen van hely nem csak négy bővítőkártyának, hanem akár 140 mm-es ventilátornak és magas processzorhűtőnek is. Az alsó részen a táp lakik, tőle balra a csavarok elrendezéséből pedig 2,5 hüvelykes meghajtóhelyre lehet következtetni. Ne feledkezzünk meg a vízhűtés kivezetőcsöveiről sem.

Szokatlan, hogy a ház alja is olyan műanyagborítást kapjon, mint az előlap és a tető, de a Steam Castle-nél ezt a megoldást választották, később meg is mutatjuk, hogy miért. Egyelőre a négy nagyméretű, puha gumiból készített talpra érdemes figyelni, melyek valószínűleg jól csillapítják a házról esetleg tovaterjedni kívánó rezgéseket. Hogy levegőhöz jusson a táp, alatta megemelték a gép fenekét.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés