Hirdetés

Moduláris Cooler Master HAF Stacker óriásház

Hirdetés

Variációs lehetőségek

Most, hogy megismerkedtünk a HAF Stacker 935 központi egységével és a vele érkező, kisebb HAF Stacker 915R-rel, illetve a külön megvásárolható HAF Stacker 915F-et is érintettük, elkezdhetünk variálni. Csinálhatunk például egy olyan verziót, hogy mind a három merevlemezdobozt az alulra helyezett, kisebb részbe tesszük, ilyenkor a nagybbikba beférnek a legnagyobb grafikus kártyák még úgy is, ha eléjük teszünk egy dupla radiátort vagy simán csak két ventilátort. A processzor fölé, a tető alá pedig telepíthetünk még egy jó adag ventilátort.

De csinálhatjuk azt is, hogy felülre tesszük a kisebb dobozt két brutális radiátorral, az alsó részben pedig a grafikus kártyák, processzor és elöl a merevlemezek maradnak egy-két lehalkított ventilátorral megtámogatva. Sőt akár a nagyobbik részben lakó asztali gép fölé (vagy éppen alá), a kisebbikbe telepíthetünk egy Mini-ITX rendszert mondjuk hat merevlemezzel NAS vagy fájlszerver feladatokra. Egy vagy több HAF Stacker 915F beszerzésével pedig további variációk születhetnek, akár négy-öt Mini-ITX-es rendszert is egymásra halmozhatunk. Egyelőre a hazai piacon a variálásnak némileg gátat szab, hogy sem a merevlemezdobozok, sem a homlokzati csatlakozópanel nem vásárolható meg külön.

Nagyon alaposan átgondolták a HAF Stacker 935 szerelhetőségét. A nagyobbik rész olyan tágas, hogy az Extended-ATX alaplapok beépítése minden gond nélkül végrehajtható. Hasonló a helyzet a kisebb részben a teljes magasságú kártyákkal bővíthető Mini-ITX alaplapnál. Grafikus kártyából felülre és alulra is óriási elfér, tápokból úgyszintén. A kisebb alaplap fölött nagyjából 80 mm magas hely várja a processzorhűtőket, ami nem túl sok. Ha valami nagyon brutális Mini-ITX rendszert szeretnénk, akkor célszerű beszerezni egy HAF Stacker 915F-et is – ott legalább kapunk gyárilag előlapi panelt a második konfigurációhoz.

A merevlemezdobozok áthelyezéséhez rengeteget kellett csavarozni, cserébe viszont nagyon rugalmas a rendszer. Arra is gondoltak a tervezők, hogy valaki a nagyobbik rész aljában lévő táptól egészen a kisebb elem tetejéig, jó 70 centiméterrel magasabbra, a merevlemezekhez szeretné elvezetni a tápellátást. Ehhez három SATA tápcsatlakozós hosszabbítót mellékeltek. A kisebb részhez jár két takarólemez is, az egyikkel a táp, a másikkal az alaplap hátsó paneljének nyílását lehet letakarni.

Külön kitérnénk a nagyon ügyesen megoldott merevlemezfiókokra is. A 3,5 hüvelykes adattárakat zajelnyelő csavarok tartják a helyükön. Az általános gyakorlattal ellentétben a winchestereket nem belefeszíteni kell a fiókokba, hanem egy pöcök kioldásával azok kissé szétnyithatóak. Természetesen minden fióknál ott vannak a 2,5 hüvelykes adattárak rögzítéséhez való nyílások is, igaz, itt már nem kapunk rezgéscsillapítókat.


A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés