Hirdetés

Cooler Master kompakt vízhűtések I.

Hirdetés

Mit jelent a kompakt vízhűtés

Általában a számítógép és a víz párosítása valamiféle katasztrófához szokott vezetni, így nem meglepő, hogy sokan vonakodva fogadják a processzor vagy akár a grafikus kártya folyadékos rendszerrel való hűtését. Az esetleges szivárgás mellett a rengeteg szerelés és a magas ár is eltántoríthatja az extra teljesítményre vagy éppen halk üzemre vágyó felhasználókat, akik inkább valami hatalmas léghűtőre költik a pénzüket.


Egy közepes vízhűtés-készlet alkatrészei (CPU-blokk rögzítő, csövek és kábelek nélkül)

Az elmúlt években viszont egyre több gyártó kínálatában tűntek fel a gyárilag készre szerelt, tehát összeillesztett és megfelelően légtelenített, kompakt vízhűtések, amelyek egyesítik a léghűtők könnyű telepítését a vizes rendszerek teljesítményével. Kétrészes tesztsorozatunkban a Cooler Master termékeinek segítségével vizsgáljuk meg, mi az igazság ezen a téren: tényleg egyszerű szerelni őket és tényleg hatékonyabbak a léghűtéseknél? Tudni kell a ma terítékre kerülő Seidon processzorhűtőkről, hogy legtöbb konkurensükkel ellentétben saját tervezésű megoldásokról van szó, melyek nem az Asetek OEM katalógusából jöttek, hanem a Cooler Master boszorkánykonyhájában születtek.

A kompakt rendszereknek három jól elkülöníthető komponense van, de közülük az egyik kettős – vagy hármas – szerepet tölt be. A processzorra szerelhető egység magában foglalja az úgynevezett CPU-blokkot, ami nem más, mint egy barázdákkal, rovátkákkal és egyéb trükkökkel megnövelt felületű fémtömb. Fölé integrálják a pumpát, ami a hűtőfolyadékot mozgatja, hogy az a blokkon áthaladva elvonja a processzor hőjét, aztán felmelegedve a mellékelt csöveken átjusson a hőleadóba, amit radiátornak szokás nevezni.


Kompakt vízhűtés elemei: radiátor, központi egység CPU-blokkal és pumpával, ventilátor

Nem véletlen a névadás: a hőleadó pontosan úgy működik, mint a radiátorok a szobában vagy egy autó hűtője. A folyadék szétáramlik a vékony csövekben, melyekhez fémlemezeket kapcsolnak, hogy átvegyék az ideszállított hőt. A radiátoron összegyűlt meleget ventilátor fújja el, akárcsak a léghűtésnél. A radiátoron áthaladó, lehűlt folyadék pedig a pumpa segítségével ismét a CPU-blokkba áramlik, ott újra felmelegszik, majd folytatja a körforgást a radiátor felé.


Cooler Master Seidon CPU-blokk belseje

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés