Hirdetés

Cooler Master HAF XB – kockaház LAN-partira

Hirdetés

Kívülről

Apró fejlesztésektől eltekintve az utóbbi években szinte semmi változás nem történt a számítógépházak elrendezésében. Igaz, hogy teret nyertek az egyre kisebb, microATX és Mini-ITX alaplapokhoz való megoldások, de ha egy nagy, ATX rendszerről van szó, akkor az alulra helyezett táp, a fekete váz és az alaplaptálca mögötti kábelelvezetés a legnagyobb fejlesztés, amivel az elmúlt években találkoztunk – de talán nem is baj ez. Időnként viszont egyes gyártók előállnak valami merőben újjal; pontosan ilyen a Cooler Master HAF, vagyis High Air Flow (nagy légáramlás) családjának legfrissebb tagja is, az XB.

Ez a modell teljesen szakít a szokásos, nagyjából 40-60 cm magas és hasonlóan mély, 20-25 cm széles álló (torony) elrendezéssel, de fekvő háznak sem nevezhető egyértelműen. Valójában a kétszintes fekvő ház elnevezés a legpontosabb a 330 mm magas, 442 mm széles és 424 mm mély, négyzet alapú, majdnem kocka házra. Érdemes megjegyezni, hogy ugyanúgy nagyjából 60 liter a térfogata, mint egy 50 cm magas, 50 cm mély és 23 cm széles, klasszikus toronynak, sőt a HAF XB üresen 8,2 kilogrammos tömege is erre a kategóriára hajaz, „csak” az elrendezése más.

A háznak van egy szellős felső és egy tömörebb alsó része. A felső szinten az előlap, az oldalfalak és még a 20 centiméteres ventilátorral szerelhető tető is meglehetősen nyitott, rácsos. A szokatlan arányú műanyag előlap két oldalán a kissé marconásító díszbetétek a többi HAF ház stílusát idézik. Az oldalsó szellőzőnyílásokban vaskos fogantyúkat alakítottak ki, ezeket megmarkolva megfelelő biztonsággal szállítható a ház annak ellenére is, hogy a teherviselő részek műanyagnak tűnnek.

Az alsó rész sokkal tömörebb, a homlokzaton két hot-swap fiókot és két rácsos fedelű, 5,25 hüvelykes meghajtóhelyet találunk. A két szint között húzódik az előlapi panel a bekapcsoló és a reset gombbal, a hang ki- és bemenettel, illetve két USB 3.0 csatlakozóval. A fennmaradó hely ideális lenne még két USB-nek és egy integrált kártyaolvasónak – talán majd a következő generációba vagy egy „Advanced” verzióba beszerelik.

Hátul a szokásos komponenseket találtuk egyáltalán nem szokásos elrendezésben. Innen nézve látszik, hogy a felső szint az alaplapé és a bővítőkártyáké. Balra került még három nyílás vízhűtéscsöveknek, viszont ezekbe tehettek volna kitörős fém helyett gumi takaróbetétet. Alulra került a táp és két 80 milliméteres ventilátorhely, ami mögött kizárásos alapon valamilyen meghajtóhelyeknek kell lenniük.

Alulról nézve nagyon korrekt a HAF XB. A táp alatt kiszedhető, könnyen tisztítható porszűrő van, a táp melletti részen kábelkötegelést segítő fülek sejlenek, a ház pedig masszív, rezgést és abból keletkező zajt elnyelő lábakon áll. Említést érdemel még az oldalt, lábak között húzódó szellőzőnyílások sora, amin keresztül friss levegő juthat a házba.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés