Hirdetés

Chieftronic M2: ugye, hogy nem kell annyi üveg?

Kíváncsian vártuk azt a napot, amikor megtudhatjuk, miben jobb az új kockaház, mint 2019-es elődje, ez a nap pedig ma érkezett el.

Mérések, értékelés

A kész számítógép körbefotózása után elindítottuk a rendszert és vele együtt az AIDA64 benchmarkot, melynek CPU-t, FPU-t és GPU-t terhelő tesztjével kicsit megizzasztottuk az alkatrészeket. A mérést a gyári ventilátorokkal, illetve azok nélkül is elvégeztük, a kapott hőmérsékleti értékeket pedig az alábbi grafikonokon összehasonlítottuk azokkal az adatokkal, amit nem sokkal később a nyitott tesztpadon mérve kaptunk, így szemléltetve, mennyit ront (vagy éppen javít) a hardver hőmérsékletén, ha tesztalanyunkba építjük őket.

Ahogy azt az ábrák mutatják, a három, 120 milliméteres gyári légkavaró rengeteget javít a ház szellőzőképességén, bár tény, hogy ventilátorok nélkül sem olyan rossz a helyzet, mint az előd esetében. Úgy tűnik, jól gondolkodtak a mérnökök, mikor a második generációt már rácsos elő- és telőlappal szerelték, hiszen azt a gyári ventilátorok által keltett légmozgással kombinálva alacsonyabb hőmérsékleteket tapasztaltunk, mint a szabad levegőn, ráadásul a ház kialakítása miatt a szerelhetőség is nagyon hasonló, mintha egy nyitott tesztpadon végeznénk azt.

Arra számítottunk, hogy a jó szellőzőképesség miatt a zajszigeteléssel lesznek problémák, a hangnyomásmérő viszont mást mutatott. A ház belsejében elhelyezett, 60 dB erősségű fehér zajt kibocsátó okostelefonunk hangjából az oldallapok rögzítése után mindössze 48,5 dB szűrődött ki, és a gyakorlatban is úgy éreztük, hogy a ventilátorokat maximális fordulatszámon használva sem volt zavaró azok zajszintje.

Értékelés

A Chieftronic sikeresen orvosolta az elődmodell egyik legkomolyabb hibáját, ráadásul úgy sikerült sokat javítani a ház szellőzésén, hogy az M2 – véleményünk szerint – továbbra is igen jól néz ki, kicsit talán még jobb is lett a dizájn, hogy az egybefüggő műanyag előlapot rácsra cserélték.

A hűtést azzal is javították, hogy az M1 egyetlen, hátul elhelyezett ventilátorát két, előlap mögé szerelt egységgel egészítették ki, melyek nagymértékben segítik a komponensek hőmérsékletének alacsonyan tartását. Mindemellett a rendszer viszonylag alacsony zajszint mellett képes működni, így az M2 nem csak a szemnek, de a fülnek is kellemes társaság lehet a mindennapokban.

A szerelhetőség és a minőség maradt a régi, tehát remek, így már csak az árazással lehetett némileg rontani az összképet, ezzel a lehetőséggel pedig a gyártó sajnos élt is. Az M1 jelenlegi, 32 000 forint körül árához képest az M2 49-50 000 forintba kerül, ami elég magas felár még azzal együtt is, hogy két ventilátorral többet kapunk.


[+]

Ennek ellenére összességében mégsem tartjuk nagyon túlárazottnak tesztalanyunkat, egyrészt mert a minőségi konkurensek is drágák, másrészt mert az M1-hez képest elvégzett változtatásokat indokoltnak tartjuk és az M2 személyében egy jóval átgondoltabb házzal volt dolgunk, mint két évvel ezelőtti tesztünk során. Akinek tehát tetszik az elrendezés és a dizájn, annak a jobb hűtés miatt mindenképp az új modell választását tanácsoljuk inkább.


Chieftronic M2 számítógépház

SidCorky

A Chieftronic M2 számítógépházat a gyártó bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés