Hirdetés

Canon EOS R – kezdetnek nem rossz

A Canon beszállt a full frame MILC-ek versenyébe, egy teszt erejéig kipróbálhattuk első versenyzőjüket.

Hirdetés

Bevezető

A Canon viszonylag későn, 2018 őszén jelentette be első, full frame méretű képérzékelővel szerelt, tükör nélküli fényképezőgépét, az EOS R-t. Ez a hosszú várakozás részben érthető volt, hiszen a kisebb DSLR-gyártók kiesésével egyedül a Nikon számított versenyképes konkurenciának a tükörreflexes piacon, ennek következtében a Canon hatalmas szeletet kapott a cserélhető objektíves kamerák iránt érdeklődő vásárlók tortájából. Másrészt viszont a Sony nagy előnyre tett szert a szintén full frame MILC Alpha A7 bejelentése óta, épp ezért a másik két japán óriásnak is minél előbb lépnie kellett, hogy versenyre kelhessenek az Alpha szériával.


[+]

Ez a tavalyi év végén meg is történt, ráadásul csupán néhány hét eltéréssel. A Canon a Nikonnal ellentétben csak egy vázat mutatott be, amit a gyártó kommunikációja szerint nem a profik számára fejlesztettek, a célközönség a MILC gépekkel még csak ismerkedni kívánó vásárlók lettek.


[+]

Időközben nem csak az olcsóbb és könnyebb EOS RP mutatkozott be, hanem a márciustól megvásárolható Panasonic Lumix S sorozat is, amit rövid próbánk alapján szintén versenyképes ellenfélnek tartunk, ezért a 2019-es év mindenképp izgalmasnak ígérkezik a – mostmár – négy gyártó harcát illetően. A fentieket figyelembe véve nagy lelkesedéssel vetettük rá magunkat a tesztkészülékre, lássuk, hogy a következő oldalon részletezett specifikációkat magáénak tudó EOS R hogy teljesített a nagyjából kéthetes tesztidőszak alatt!


[+]

Fontos megjegyezni, hogy fényképezőgépekről szóló tesztjeinkben nem az elkészült fotók képminőségét vizsgáljuk több száz százalékos nagyításban, ezt a feladatot meghagyjuk a napi szinten ezzel foglalatoskodó médiumoknak, ugyanis véleményünk szerint azonos felbontás és szenzorméret mellett csupán nüansznyi különbségek vannak a különböző gyártók kamerái között. Mi leginkább a használat közbeni általános tapasztalatokra, a kezelhetőségre és a fotózás élményére vagyunk kíváncsiak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés