A Sigma is beszáll a full frame MILC versenybe

A most bejelentett Sigma fp kamera fotósoknak és videósoknak is remek alternatíva lehet az L bajonettes gépek egyre növekvő piacán.

Tavaly robbant a hír, miszerint L Bajonett Szövetség (L-Mount Alliance) néven közös munkába kezd a Leica, a Panasonic és a Sigma, azóta pedig sorban jelentek meg az L bajonett köré épülő tükör nélküli vázak és a velük kompatibilis objektívek, közülük a Lumix S1R-t nekünk is volt szerencsénk kipróbálni a nemzetközi bemutatón. A Sigma ezidáig csak objektívekkel szállt be a buliba, most viszont bejelentették első, L bajonettet használó full frame MILC vázukat, az fp-t.


[+]

Az újdonság 112,6 x 69,9 x 45,3 milliméteres kiterjedésének és a 370 grammos tömegének köszönhetően rögtön el is nyerte a legkisebb és legkönnyebb full frame szenzoros váz címet a Canon EOS RP-től. Az alumíniumötvözet készülékház mélyén egy 24 megapixeles felbontású, Bayer színszűrős BSI érzékelő lapul, ráadásul aluláteresztő szűrő nélkül. A szenzor érzékenysége ISO 100 és 25 600 értékek között állítható (6-tól 102 400-ig kiterjeszthető), zárból pedig érdekes módon csak elektronikusat kapunk, amelynek legrövidebb zárideje 1/8000s, sorozatkép módban pedig akár másodpercenként 18 fotót is elkattinthatunk.


[+]

A képstabilizálás szintén digitálisan történik, ami ebben a kategóriában már talán elfogadható kompromisszum, a gazdag bővítési lehetőségekből kiindulva – a Sigma palettáján is rengeteg gyári kiegészítőt találunk – valószínűleg senkinek nem fog gondot okozni egy külső stabilizátor használata.


[+]

Autofókusz tekintetében nem sok okunk lehet panaszra, fókuszpontból 49 darab található a szenzoron, amelyek arc- és szemkövetésre is képesek, manuális élességállítás közben pedig a focus peaking funkció lesz segítségünkre. Az állóképeket akár 14 bites RAW állományokban is elmenthetjük, de a videós képességekre is rendesen rágyúrt a gyártó, ez már a dedikált fotó/videó módok közti váltásra szolgáló reteszkapcsolón is látszik. Adott a 12 bites Cinema DNG rögzítési lehetőség, a 4K/30p és a Full HD/120p felvételi módok, a 12,5 FÉ dinamikatartomány és a jel USB Type-C kimeneten való továbbításának opciója.


[+]

A komponálásban a 3,15 hüvelyk képátlójú érintőkijelző segít, az elektronikus kereső viszont sajnos lemaradt. Mozgó- és állóképeknél egyaránt használhatjuk az előre beállított színprofilokat (mint például a Transformersből is ismert Teal and Orange módot), de a dedikált Tone és Color gombokkal szabadabban is konfigurálhatjuk a színbeállításokat. A vázban megtalálhatók az Auto HDR és a bracketing funkciók, továbbá hasznos lehet még az animált gifek készítésének lehetősége is.


[+]

G1/4-es menetből nem csak a megszokott helyre, vagyis a váz aljára, de a két oldalára is került egy-egy darab, melyek amellett hogy a portré módban való állványhasználatot teszik egyszerűbbé, a nyakpánt rögzítésére is szolgálnak.

A Sigma fp várhatóan ősszel lesz elérhető a nagyközönség számára, ennél konkrétabbat azonban nem árultak el, ahogy az árazásról sem kaptunk semmilyen információt.


[+]

Az új váz mellett három L bajonettes objektívet is bemutatott a gyártó, a Contemporary sorozatba tartozó 45 mm f2.8 DG DN-t, valamint az Art szériás 35 mm f1.2 DG DN és 14-24 mm f2.8 DG DN modelleket, amelyek augusztustól lesznek megvásárolhatók, előbbiért 185, utóbbi kettőért 500-500 ezer forintot kell kicsengetnünk.


(forrás: DPreview) [+]

Továbbá a Sigma publikálta az L bajonettre vonatkozó terveit a közeljövőre nézve, miszerint 9 objektív érkezésére számíthatunk még az idei év folyamán, további öt pedig jövőre kerülhet bemutatásra. Érdekesség a három DC jelölésű modell, amelyet köztudottan az APS-C szenzorra készített objektívek esetében használ a gyártó, ebből kiindulva valószínűsíthető, hogy egy ilyen érzékelővel operáló L bajonettes vázon is dolgoznak a japán mérnökök.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sigma

Előzmények

Hirdetés