Itt a legkönnyebb full frame szenzoros Canon MILC, az EOS RP

Az új kamera az EOS R súlycsökkentett verziója.

Bemutatták a tavaly ősszel útjára indított Canon EOS R széria legújabb tagját, az EOS RP-t. Az újdonság az eredeti EOS R-hez képest alacsonyabb, 26,2 megapixel felbontású, full frame szenzort kapott, amit a DIGIC 8 képfeldolgozó processzort szolgál ki. Az objektíveket a már megszokottnak tekinthető RF bajonett várja, a megfelelő adapter segítségével azonban az eddig megjelent EF és EF-S modellek is használhatók az új géppel. A képérzékelőn a Dual Pixel autofókusz rendszerhez tartozó 4779 fókuszpont terül el 100%-os függőleges irányú lefedettséggel, a gyártó állítása szerint ezek -5 FÉ értékig képesek ellátni feladatukat. Az érzékenység ISO 50 és ISO 102 400-ig terjeszthető ki, a zársebesség pedig 30 és 1/4000 másodperc között szabályozható.


[+]

Sorozatképet legfeljebb 5 kép/másodperc sebességgel készíthetünk, a videofelvételi képességek pedig szintén egyszerűbbek, mint a nagytesónál: 4K felbontás esetében 25 fps-el tudunk mozgóképet rögzíteni, 120 Mbps maximális bitráta mellett. A komponálásban a 3 hüvelykes, 1,04 millió képpont felbontású, kihajtható és elfordítható érintőkijelző mellett a 2,36 millió pixeles elektronikus OLED kereső segít.


[+]

A 485 grammos tömegű, 132,5 x 85 x 70 milliméteres vázba Wi-Fi és Bluetooth modulok is kerültek, a vezetékeket pedig az USB Type-C, a mini-HDMI, a mikrofon és a fejhallgató csatlakozók várják. SD kártyából csak egy darab UHS-II sebességűt helyezhetünk be, így ebből a szempontból az RP megegyezik a már piacon lévő EOS R-rel. A váz tetején kétfelé osztódott a módválasztó és a szabadon konfigurálható tárcsa, ezzel együtt eltűnt az akár kikapcsolt állapotban is leolvasható státuszkijelző. A hátoldali kezelőszervek esetében is megfigyelhetünk némi változást, egész pontosan az EOS R-rel bemutatkozott érintősáv hiányát.

A tápellátásról az LP-E17 kódjelű lítium-ion akkumulátor gondoskodik, ennek teljesítménye egy töltéssel nagyjából 250 fotó elkészítésére elegendő. Az EOS RP várhatóan márciusban válik elérhetővé 1500 eurós ajánlott fogyasztói áron, míg az RF 24-105mm f/4L IS USM objektívvel csomagolt kitért 2500 eurót kell kifizetnünk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés