Hirdetés

2019. június 20., csütörtök

Szponzorunk

Útvonal

Tesztek » Ház/Táp rovat

ASUS ROG Strix Helios: ház a ROG-osoknak

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Gigantikus és drága az ASUS játékosoknak készített háza, úgyhogy megnéztük, érdemes-e gyűjteni rá.

Szerelés

Megszokott módon – a kontrasztos belsőt biztosítandó – a Helios gépházba az ASUS fehér Z170-Deluxe lapját építettük be, videokártyából pedig a Gigabyte gigantikus AORUS 2080 Ti Extreme modelljét.


[+]

Tekintettel arra, hogy E-ATX lapokra is felkészített házról van szó, az alaplap, hűtő, RAM beépítése közben nem ütköztünk kellemetlen meglepetésekbe, minden csavarhoz könnyű hozzáférni, a portokat takaró lemez is szépen illeszkedett a helyére. A videokártya beszerelése viszont már nem ennyire könnyed, hiszen első lépésben ki kell venni a négy darab, csak csavarhúzóval oldható csavarral rögzített keretet a bővítőkártyahelyek fölül, utána minden mehet tovább a hagyományos módon, majd szerelhetjük vissza a keretet.


[+]

Ezt leszámítva egyébként nincs nehéz dolgunk a szereléssel, hiszen a Heliosban mindennek van hely, és alapvetően mindenhez könnyű is hozzáférni. Tápegységként a gyártó méretes Thor PSU-ját választottuk, de még e mögött is bőven volt hely a kábeleknek, amelyeket viszonylag kényelmesen és takarosan tudtunk elhelyezni, majd eltakarni hátul (egyetlen kivétel az EPS kábel, melynél jó lett volna körülbelül +10 cm a tökéletességhez).


[+]

Az alaplapi tálca és a műanyag ajtó között körülbelül 20 mm hely van, ez elég is mindenre, ráadásul az üvegig még további hasznos milliméterek vannak, tehát az szinte kizárt, hogy a külső oldalpanelnek valamilyen vezeték nekifeszüljön.

A hűtés kiépítésével nem kellett sokat foglalkozni, hiszen a ház gyárilag négy ventilátorral érkezik, melyek az előlap felől szállítják a hűvös levegőt. Az áramlás iránya alapvetően vízszintes, és felül a CPU mögött a negyedik légkavaró még tovább igyekszik segíteni ezen a területen a szellőztetésben. Aki esetleg fentre építene be ventilátorokat vagy radiátort, az örülni fog az itteni, külön kiszerelhető lemeznek, mely megkönnyíti ezt a műveletet.

A rengeteg üveg és nyitott oldalak persze nem teszik zajszint szempontjából ideálissá a Heliost, annál is inkább, mert a gyárilag beépített ventilátorok maximális fordulatszámon kifejezetten hangosan zúgnak, gyakorlatilag kizárt, hogy valaki tartósan így használja számítógépét. A vezérlőt csendes állásba kapcsolva azért jobban állunk, ekkor a házon kívül 29,2 decibelt mértünk, ami nem rossz, de azért még bőven hallható érték. Természetesen a gyenge zajcsökkentés a többi belső zajforrást is érinti, méréseink szerint alig 14 dB-es csillapításra számíthatunk például a VGA ventilátorainak esetében.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.