ASUS ROG Strix Helios: ház a ROG-osoknak

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: | 2019-06-11 13:52

Gigantikus és drága az ASUS játékosoknak készített háza, úgyhogy megnéztük, érdemes-e gyűjteni rá.

Dizájn

Szinte pontosan egy éve, a 2018-as Computexen mutatta be első ROG szériás számítógépházát az Asus, de akkor még sem árat, sem pontos piacra kerülési időpontot nem tudtak mondani rá. Aztán egy ideig úgy látszott, mintha ők sem lennének biztosak benne, hogy érdemes egy amúgy is zsúfolt, nagy haszonnal nem kecsegtető piacra belépni, de végül nem vártak tovább: a boltokba került a Helios, egy gigantikus, a ROG Strix márkanév jelentette kritériumoknak mindenben – így árban is – megfelelő ház.

Külső

A Helios bemutatását kezdjük azzal, hogy hatalmas – nem ez a legnagyobb ház a piacon persze, de egy E-ATX alaplap köré épített, egyedi, többkörös vízhűtéssel szerelt konfigurációt is könnyen elnyel, a tetőn elhelyezett USB portokhoz pedig nem kell majd nagyon hajlonganunk a széken ülve. A ház közel 60 cm magas és 25 cm széles, tehát nem minden íróasztal alatt lehet elhelyezni, cserébe viszont szerelése elég egyszerűnek ígérkezik.


[+]

Egy csúcskategóriás számítógépház ma természetesen nem lehet meg edzett üveg, alumínium és RGB LED-ek nélkül, így ezt a hármat a Heliosban is megtalálhatjuk, mégpedig bőséggel. Mindkét oldalán és elöl is üveg burkolja, ráadásul az előlapnál arra is figyeltek, hogy az üveg mögött maradjon 2,8 cm hely, mielőtt a szellőzést biztosító ventilátorokat védő, tisztításhoz felfelé kihúzható porszűrőbe ütköznénk, így a légáramlás nincs teljesen lefojtva. Ebbe az előlapi üvegbe egyébként mintát is gravíroztak, ezt pedig az oldalt rejtetten elhelyezett LED-csík világítja meg. Mondanunk sem kell, hogy teljeskörű RGB funkcionalitást kapunk, AURA Sync támogatással – de az sem gond, ha nincs ilyen kéznél, mert a felső panel elején elhelyezett „irányítópulton” található gombbal mi is kiválogathatunk alapvető színeket és effekteket.


[+]

Ez az irányítópanel nemcsak a világítás, hanem a ventilátorok fordulatszámának állítását is lehetővé teszi, bár utóbbi igazából elég pórias, egy teljes sebességű és egy lassított, csendes üzemmódot biztosít csak. A csatlakozók kínálata viszont kellemes, kapunk négy Type-A és egy Type-C portot (mind USB 3.1-es), illetve hangcsatlakozókat is.


[+]

Maradva a fedlapnál, ide is került érdekesség: a tető két szélén végigfutó, masszív alumíniumsínbe vágott nyílásokon vastag, tépőzáras hevedert fűztek át, amivel a ház egész kényelmesen emelhető és mozgatható (persze hordozhatónak egy üresen is 18 kg-ot nyomó egységet azért nem neveznénk), ha éppen szükséges. A hevederek alatt egy igényes, felfelé kipattintható porszűrő takarja a ventilátoroknak kialakított, a szerelés megkönnyítéséhez ki is vehető lemezt.


[+]

Tovább haladva megkezdett utunkon, jön a hátsó oldal: itt egyből két gombra hívnánk fel a figyelmet, melyek benyomásával az oldallapokat vehetjük le. Nem egyedi megoldás, de igen hasznos, és egy pillanatra elfelejteti azt, hogy a csavarok dolgában az Asus egyébként nem volt túl igényes, kiesésgátlós, kézzel oldható megoldást szinte alig találunk a Helioson.

A gépház hátoldalának további részei átlagosak, nyolc normál és két függőleges bővítőkártyahelyet találunk rajta, az utóbbiakat egy külön kivehető, süllyesztett keretben elhelyezve. A tápegység a szokásoknak megfelelően alulra került, és kivehető keretet kapott, ami megkönnyíti szerelését. A ház alján nincs semmi említésre méltó, leszámítva egy teljes hosszúságú szűrőt, melyet szerencsére előrefelé kihúzva tisztíthatunk.

Belső

A Helios egészen E-ATX méretig képes alaplapok fogadására, ráadásul úgy, hogy még ezek előtt is marad hely egy egyedileg épített vízhűtés alkatrészeinek beszerelésére – nem csoda tehát, hogy a ház elég komoly méretekkel rendelkezik, egész pontosan 591 mm magas, 250 mm széles és 565 mm mély. Az ASUS nem spórolt az anyaggal sem a jórészt acélból, üvegből és alumíniumból felépülő szerkezetnél, úgyhogy a fenti tépőzáras hevederek tényleg jól jönnek, ha mozgatni akarjuk.


[+]

A belső felépítés a klasszikus, kétkamrás vonalat követi, azzal az apró trükkel, hogy a két részt elválasztó fedél moduláris, két egységből áll. Sajnos ez inkább csak a szerelést bonyolítja, valódi haszna nincs, az egységeknek ugyanis fix helyük van, nem lehet például az első részt előre-hátra csúsztatni, ha valamiért több helyre lenne szükség. Ez alatt a fedél alatt egyébként egy több pozícióban is elhelyezhető, 2,5”/3,5”-es HDD-tartót találunk, két, elég hajlékony műanyag fiókkal. Ezek hivatalosan a rezgés hivatottak csillapítani, és csavarozás nélküli szerelést tesznek lehetővé. A lemez első részére kivágás is került, ami a nagyobb méretű radiátoroknál lesz majd fontos, itt a ventilátor plusz radiátor egység maximum 90 mm vastag lehet, melyből a radiátorra körülbelül 65 mm juthat. A lemez felső részén található csavarhelyekre egy mellékelt lemezzel felszerelhető vízhűtésünk pumpája és/vagy tágulási tartálya is.


[+]

A gépház hátsó vége felé eső, nagyobb takarólemez két extra funkciót kapott: egyrészt került rá ablak, hogy a drága RGB-s és/vagy kijelzős tápegységek tulajdonosai se érezzék magukat átverve, másrészt felül egy nyílás, melyen keresztül például a grafikus kártya extra tápellátását biztosíthatjuk ízlésesen. Ez, ahogy az összes többi, kábelek áthúzására készült ablak, gumis védelmet is kapott.

Tovább nézelődve a ház belsejében, az alaplap felőli oldalon feltűnhet még egy segédkeret, melyen két krómozott rúdon egy-egy támasztóláb kapott helyet. Ezekkel a nehéz grafikus kártyákat tudjuk megtámasztani, amivel csökkenthetjük a PCIe slotra nehezedő nyomatékot. Ez a segédkeret előre-hátra csúsztatható és ki is szerelhető (amire szükség is lesz a kábelezéskor), viszont nem sok hely marad alatta a kábelek elvezetésére. A kitüremkedő felső részen egy 2,5”-es SSD-t is rögzíthetünk, ha szeretnénk.


[+]


[+]

A Helios talán legkevésbé átgondolt részét hátul láthatjuk: a videokártya függőleges elhelyezését lehetővé tévő egység szépen takarja a bővítőkártyát lemezeit, tehát elég sokat kell majd csavaroznunk szereléskor. Itt jegyeznénk meg, hogy a függőlegesen beszerelt grafikus kártyához szükséges riser egység nem része a csomagnak, azt külön kell megvásárolni, és legalább 20 cm-es kábelhosszal számoljunk. Aki egyébként a jobb szellőzés végett szeretné az alaplaphoz közelebb elhelyezni a függőlegesen beépített grafikus kártyát, megteheti, az Asus erre a célra is mellékel egy kiegészítő lemezt.

Ezzel a lemezzel a függőlegesen beépített GPU-t közelebb hozhatjuk az alaplaphoz, javítva hűtésén
Ezzel a lemezzel a függőlegesen beépített VGA-t közelebb hozhatjuk az alaplaphoz, javítva hűtésén [+]

Sokaknak lehet örömhír, hogy az alaplap felett egész sok hely marad még szabadon, így aki ide szeretne vízhűtést telepíteni, megteheti: a ventilátorok és a radiátor együtt 60 mm vastag lehet.


[+]

Átfordítva a gépet az alaplappal ellentétes oldalra, az első, ami szembe fog tűnni, az a sötétített műanyagból készült ajtó, mellyel a kábeleket rejthetjük el, elrendezésükben négy előre telepített tépőzáras szalag és számtalan rögzítőfül segít. Az ajtó mögött négy kiszerelhető tálca is található, melyekre az SSD-k kerülhetnek, felettük pedig a házhoz tartozó ventilátorok hatcsatornás vezérlője bújik meg.

Főbb paraméterek
Termék megnevezése ASUS ROG Strix Helios
Elérhető színek fekete
Méret (ma x mé x sz) 591 x 265 x 250 mm
Tömeg 18 kg
Anyaga acél, edzett üveg, alumínium
Beszerelhető alaplapok E-ATX, ATX, microATX, Mini-ITX
5,25"-os helyek száma 0 db
3,5"-es helyek száma 2 db
2,5"-es helyek száma 7 db
Bővítőkártyák száma 8 + 2 db
Hűtés - hátul 1 db 120/140 mm-es ventilátor, 120 mm-es radiátorhely
- elöl 3 db 120/140 mm-es ventilátor, 420 mm-es radiátorhely
- fent 3 db 120 vagy 2 db 140 mm-es ventilátor, 360 mm-es radiátorhely
Előlapi csatlakozók 4 db USB 3.1 Type-A, 1 db USB 3.1 Type-C, audió jack ki- és bemenet
Beszerelhető processzorhűtő max. 190 mm magas
Beszerelhető grafikus kártya max. 450 mm
Beszerelhető táp szabványos ATX, max. 220 mm hosszú
Extrák edzett üveg elő- és oldallap, ventilátorvezérlő, RGB világítás elöl (AURA Sync kompatibilis)
Gyártó honlapja www.asus.hu
Termék honlapja ASUS ROG Strix Helios
Fogyasztói ára kb. 100 000 forint
Garancia 2 év

Szerelés

Megszokott módon – a kontrasztos belsőt biztosítandó – a Helios gépházba az ASUS fehér Z170-Deluxe lapját építettük be, videokártyából pedig a Gigabyte gigantikus AORUS 2080 Ti Extreme modelljét.


[+]

Tekintettel arra, hogy E-ATX lapokra is felkészített házról van szó, az alaplap, hűtő, RAM beépítése közben nem ütköztünk kellemetlen meglepetésekbe, minden csavarhoz könnyű hozzáférni, a portokat takaró lemez is szépen illeszkedett a helyére. A videokártya beszerelése viszont már nem ennyire könnyed, hiszen első lépésben ki kell venni a négy darab, csak csavarhúzóval oldható csavarral rögzített keretet a bővítőkártyahelyek fölül, utána minden mehet tovább a hagyományos módon, majd szerelhetjük vissza a keretet.


[+]

Ezt leszámítva egyébként nincs nehéz dolgunk a szereléssel, hiszen a Heliosban mindennek van hely, és alapvetően mindenhez könnyű is hozzáférni. Tápegységként a gyártó méretes Thor PSU-ját választottuk, de még e mögött is bőven volt hely a kábeleknek, amelyeket viszonylag kényelmesen és takarosan tudtunk elhelyezni, majd eltakarni hátul (egyetlen kivétel az EPS kábel, melynél jó lett volna körülbelül +10 cm a tökéletességhez).


[+]

Az alaplapi tálca és a műanyag ajtó között körülbelül 20 mm hely van, ez elég is mindenre, ráadásul az üvegig még további hasznos milliméterek vannak, tehát az szinte kizárt, hogy a külső oldalpanelnek valamilyen vezeték nekifeszüljön.

A hűtés kiépítésével nem kellett sokat foglalkozni, hiszen a ház gyárilag négy ventilátorral érkezik, melyek az előlap felől szállítják a hűvös levegőt. Az áramlás iránya alapvetően vízszintes, és felül a CPU mögött a negyedik légkavaró még tovább igyekszik segíteni ezen a területen a szellőztetésben. Aki esetleg fentre építene be ventilátorokat vagy radiátort, az örülni fog az itteni, külön kiszerelhető lemeznek, mely megkönnyíti ezt a műveletet.

A rengeteg üveg és nyitott oldalak persze nem teszik zajszint szempontjából ideálissá a Heliost, annál is inkább, mert a gyárilag beépített ventilátorok maximális fordulatszámon kifejezetten hangosan zúgnak, gyakorlatilag kizárt, hogy valaki tartósan így használja számítógépét. A vezérlőt csendes állásba kapcsolva azért jobban állunk, ekkor a házon kívül 29,2 decibelt mértünk, ami nem rossz, de azért még bőven hallható érték. Természetesen a gyenge zajcsökkentés a többi belső zajforrást is érinti, méréseink szerint alig 14 dB-es csillapításra számíthatunk például a VGA ventilátorainak esetében.

Értékelés

Megszokhattuk, hogy ami megkapja a ROG Strix márkanevet, az drága lesz – és ez alól a Helios sem kivétel, 100 000 forint körüli árával biztos nem lesz az a kifejezett tömegcikk. Ez azért valószínűleg nem fogja zavarni a gyártót, mert a ház azoknak készült, akik már eddig is sok pénzt áldoztak a ROG-os környezet megteremtésére, és nem probléma ezt a komponenst is megszerezniük, az ár/érték arányt tehát itt most felesleges elemezgetni.


[+]

Magunk mögött hagyva az árat (és valljuk be, ez nem egyszerű), a Helios egy jó, de nem hibátlan ház. Az biztos, hogy az Asus a kinézetre nagyon odafigyelt, és ha szabad ilyet mondani, az RGB szintje is megmaradt kulturált kereteken belül. A felső hevederes megoldás inkább dizájn, egy üveggel burkolt, nagyjából 25-30 kg-os gépet úgysem fogunk hordozni, de akkor is egyedi külsőt kölcsönöz a Heliosnak.

A praktikumot tekintve ugyanakkor már vannak kritizálható elemek: egyrészt kevés a furatban maradó, kézzel is oldható csavar, ami ezen az árszinten kellemetlen. A tápegységet takaró lemezek esetén jobban kihasználhatták volna a modularitás kínálta előnyöket, vagy készülhetett volna az egész egyetlen darabból, ha a szerelés egyszerűségére koncentráltak volna, a VGA függőleges elhelyezését lehetővé tévő kerettel és a HDD-fiókokkal kapcsolatban pedig már jeleztük kifogásainkat. A szellőzésnél nem ideális az üveg előlap, a csak az alul és felül rendelkezésre álló réseken tud beáramlani levegő, jobb lenne oldalról is biztosítani ezt valamilyen hálós megoldással. Végül, de nem utolsósorban egy ilyen drága háznál már igazán beleférhetett volna az árba egy riser kábel, ne kelljen még külön beszerezni azt is.

Pumpa és tágulási tartály rögzítéséhez
Pumpa és tágulási tartály rögzítéséhez [+]

Bőven találni ugyanakkor pozitívumot is: a tágas belső tér, az alapvetően könnyű szerelhetőség mindenképpen jó pont, a tologatható, grafikus kártyát megtámasztó keret is ötletes (bár lehetne jobb), és a hátsó, kábelezést eltakaró ajtó is jól jön annak, aki mindkét oldalról szeretné megmutatni az általa épített PC-t. Az előlap és a fedlap mögött a kivehető kereteknek köszönhetően könnyű a hűtőrendszert szerelni, és a gyártó még egy külön lemezt is mellékel a vízhűtést építők kedvéért.

Wombath

A ROG Strix Helios házat az ASUS Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre.