Hirdetés

Három AM1-es alaplap AMD Kabinihoz

Értékelés

Tesztünk végéhez érkezve megpróbáljuk röviden összefoglalni, majd értékelni a látottakat.

A jelen tesztünkben kipróbált három alaplap közül egyértelműen az ASRock AM1H-ITX megoldása a legjobban felszerelt. Ezt a plusz két SATA port, USB 3.0-s tűsor, mini PCI Express slot, DisplayPort, digitális optikai hangkivezetés, valamint a 19 voltos hátlapi tápcsatlakozó tükrében merjük kijelenteni. Csupán egyetlen dolgot hiányolunk róla, mégpedig az mSATA-kompatibilis aljzatot. Utóbbi ellenére az ASRock alaplapja egy kiváló választás lehet HTPC-hez, hisz a passzív külső táp mellett akár egy SSD-vel és két HDD-vel is megbirkozik. Az ASRock AM1H-ITX jelenleg bruttó 15 000 forint környékén vihető haza, ami relatíve kedvezőnek számít.

A Gigabyte alaplapja kakukktojás a két konkurens gyártó terméke mellett, hisz ebben az esetben egy microATX-es modellről beszélhetünk. Az AM1M-S2H-t az egyszerűség jellemzi. Sallangmentes, szinte csak épp azokat a komponenseket pakolták rá a tervezők, amelyek feltétlenül szükségek voltak. Fogyasztásban és pár teljesítménytesztben ez az alaplap mutatkozott a legjobbnak, még ha csak viszonylag kis előnnyel is. A Gigabyte AM1M-S2H ára jelenleg bruttó 11 000 forint környékén mozog.

Az imént említett Gigabyte alaplaphoz hasonlóan az MSI AM1I sincs túlbonyolítva. Ennek megfelelően például be kell érnünk két SATA porttal, DisplayPort, vagy digitális hangkimenet nem található a hátlapon, valamint az UEFI is elég egyszerű. A gyártó mérnökei nyilván nem önkényesen hoztak ilyen döntéseket, így az sem véletlen, hogy az MSI AM1I már 9000 forint környékén elérhető, amivel a három alaplap közül a legolcsóbb modell.

A jelenlegi szűkös AM1 kínálat okán tesztünkben kissé rendhagyó módon különféle felszereltségű, kialakítású, illetve árazású alaplapok kaptak helyet, melyeket így nem lehet egymással szembeállítani. Az ASRock talán a jelenleg elérhető legjobb felszereltségű modell egy kicsit drágábban, a microATX-es Gigabyte három PCI Express slotot is kínál, míg az MSI a maga 9000 forintjával a legolcsóbb az összes közül. Mindebből következően az a ritka eset áll fent, hogy részünkről mindhárom modell ajánlott a maga nemében, a megfelelő választást a pontos igények figyelembevétele mellett a vásárlóra bízzuk.


ASRock AM1H-ITX alaplap
Gigabyte GA-AM1M-S2H alaplap
MSI AM1I alaplap

Oliverda

A tesztben szereplő alaplapokat az egyes gyártók képviseleteitől kaptuk kölcsön.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés