Hirdetés

Három AM1-es alaplap AMD Kabinihoz

Hirdetés

ASRock AM1H-ITX

Első versenyzőnk az ASRock AM1H-ITX elnevezésű alaplapja, mely per pillanat a gyártó legjobban felszerelt modelljének tekinthető.


[+]

Már az elnevezés is erősen árulkodik arról, hogy Mini-ITX formátumú megoldásról van szó. Az ennek megfelelően kis doboz a használati útmutató és a hátlapi takarólemez mellett két darab SATA adatkábelt, egy duplacsatlakozós SATA tápkábelt, illetve egy csavart rejt.


[+]

Az alaplap az ASRock megszokott vonásait viszi tovább. Az AM1 foglalat középre került, mely mellett jobbról két DDR3-as DIMM foglalat található, amibe legfeljebb DDR3-1600 tempójú modulokat pattinthatunk. A NYÁK legaljára került egy x16-os kialakítású PCI Express slot, amihez összesen 4 darab 2.0 szabványú sáv került kivezetésre


[+]

Utóbbi felett egy mini PCI Express aljzat került elhelyezésre. Ide bármilyen félmagas kártya (pl. Wi-Fi) elhelyezhető, amit a dobozban mellékelt csavarral tudunk fixálni. Fontos megjegyezni, hogy a foglalat nem mSATA-kompatibilis.


[+]

Az ASRock kevesellte a Kabini két natív SATA portját, így az egyik PCI Express sávra az ASMedia ASM1061 chipjét helyezte rá, amivel igény szerint két további 6 Gbps-os portot lehet kihasználni. A négy szürke aljzat felett egy SATA tápcsatlakozó látható, amit ha a szükség úgy tartja, a mellékelt kábellel tudunk kihasználni. Kicsit beljebb két USB 2.0, egy USB 3.0, illetve egy soros port tűsor húzódik meg.


[+]

A tápellátás nincs túlbonyolítva, de a legfeljebb 25 wattos TDP-vel rendelkező Kabini APU-t a rendszer bőven képes kiszolgálni. Jóval érdekesebb, hogy az ASRock egy alternatív tápellátási módot is bedobott a kalapba, ergo a rendszer működéséhez nincs feltétlenül szükségünk ATX szabványú tápegységre, ami a költségek mellett a fogyasztásra és a zajra is pozitív hatással lehet. A külső táp feszültségének 19 voltot állapítottak meg, illetve gyártó javaslata szerint két RAM modulhoz és két merevlemezhez egy 60 wattos egység szükséges, míg egy szerényebb kiszerelés 40-45 watt körüli megoldással is beérheti.

A hátlap az imént említett tápcsatlakozóval nyit, amit egy PS2-es kombó billentyűzet/egér aljzat követ, mely felett két USB 2.0 található. Ezeket négy, különféle megjelenítő csatlakoztatására szolgáló port követi: VGA (D-Sub), single-link DVI-D, illetve DisplayPort 1.2 és HDMI 1.4. Ezek után két USB 3.0 következik, és a Realtek RTL8111GR chipje által vezérelt Gigabit Ethernet port. A hangzásról a Realtek ALC892 chipje gondoskodik, melynek eredményét az optikai kimeneten keresztül digitális formában is továbbíthatjuk.


ASRock AM1H-ITX UEFI

Az ASRock AM1H-ITX UEFI-je is tartalmazza a tavaly bevezetett újításokat, azaz a közvetlen internetkapcsolat segítségével, akár egy gombnyomással frissíthetjük az UEFI-t, aminek során megkeresi, majd le is tölti a szükséges fájlt a rendszer. Ezenkívül akár hibajelentést is írhatunk, majd elküldhetjük az ASRock ügyfélszolgálatának, amennyiben bármilyen kérdésünk vagy problémánk lenne.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés